1. Haberler
  2. Gündem
  3. İsrail’in ‘biz vurmadık’ yalanını ‘Demir Kubbe’ çürütüyor

İsrail’in ‘biz vurmadık’ yalanını ‘Demir Kubbe’ çürütüyor

Gazze'de hastaneyi vuran ve 500'e yakın Filistinliyi katleden İsrail, füzenin Filistinli gruplar tarafından atıldığını öne sürdü. Ancak uzman görüşleri İsrail'i yalanlıyor. Filistinli grupların attığı roketler yatay seyir izliyor, bir hedefe tepeden dikey düşme ihtimali yok. Ayrıca bu derece güçlü bir roketin Demir Kubbe tarafından durdurulması gerekirdi. MK82 bombası kullanılmış olma ihtimali yüksek. Bu bomba da ancak bir savaş uçağından atılabilir.

featured

Gazze’de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 471 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan hastane saldırısına “Gazze’den atılan roketin” neden olduğu iddiasının gerçekçi olmadığı belirtilirken, böyle geniş çaplı hasara neden olabilecek çapta bir roketin Gazze’den atılması durumunda Demir Kubbe hava savunma sisteminin devreye girmesi gerektiğine işaret ediliyor.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aslan, AA muhabirine, İsrail’in, Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazze Sağlık Bakanlığının revize ettiği açıklamaya göre aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 471 kişinin ölümüne yol açan saldırıya neden olan mühimmata ilişkin yapılan çeşitli değerlendirmeler hatırlatılan Aslan, şöyle konuştu:

“Genellikle toplu hedeflere yönelik saldırılarda, mühimmat tapaları yere çarpmadan, 50-100 metre yukarıda patlatılabilecek şekilde zaman ayarlı hale getirilebiliyor. Böylece saldırının etkisi artırılıyor. Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik saldırıda patlamadan etkilenmiş alan ve yerde patlama sonrası oluşan izlere bakılırsa mühimmatın erken patlayacak şekilde ayarlandığı, etkisinin daha fazla olması için havada infilakın amaçlandığı ifade edilebilir. Böylece patlamanın daha geniş bir alanda etkili olması sağlanmış gibi duruyor.”

DİKEY DÜŞÜŞ AYRINTISI VE DEMİR KUBBE FAKTÖRÜ

“Saldırıya Gazze’den atılan bir roketin neden olduğu” iddiasına yönelik değerlendirmesi sorulan Aslan, “Eğer böyle geniş çaplı hasara neden olabilecek çapta bir roket atılsa Demir Kubbe hava savunma sisteminin devreye girmesi gerekir. İslami Cihad’ın Batı Şeria’dan böyle bir roket atması halinde bu kadar hassas bir vuruşu İsrail hava savunma sistemine yakalanmadan yapması çok zor. Eğer roket çapı düşerse 500’den fazla kişinin ölümü söz konusu olamaz. Öte yandan roketin güdümsüz olduğu ve eğik bir yörünge izlediği dikkate alınırsa hastaneye dikey düşüşü pek mümkün görünmüyor.” açıklamasında bulundu.

OBÜS MÜHİMMATI OLABİLİR Mİ?

Saldırıya ‘obüs mühimmatının’ neden olduğu iddiasının da gerçekçi olmadığını aktaran Aslan, “Söz konusu ihtimal menzil gereği gerçekçi değil. Obüs mühimmatı 30-50 metre yarıçapında bir alanı etkiler. Ancak bu kadar insan zayiatına neden olamaz. Çünkü 500’den fazla insan o kadar dar alana sığamaz.” dedi.

‘SAVAŞ UÇAĞINDAN ATILMA İHTİMALİ YÜKSEK, MK82 OLABİLİR’

Saldırıda kullanılan mühimmatın bir savaş uçağından atılma ihtimalinin çok yüksek olduğunu dile getiren Aslan, “Bu nedenle İsrail’in daha önce kullandığı ve bir kit yardımıyla güdümlü hale getirebildiği MK82 bombası kullanılmış olma ihtimali ön plana çıkıyor. Kesin bir ifade kullanabilmek için mühimmat parçalarının incelenmesi, bölgede bir araştırma yapılması gerekir. Ancak mevcut durumda bu konu zor görünüyor.” diye konuştu.

KRATER OLUŞMAMASI ‘YAKLAŞMA TAPASI’ ILE AÇIKLANIYOR

Emekli asker mühimmat uzmanı Engin Yiğit de İsrail’in Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesi’ne yönelik gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kadın ve çocukların da bulunduğu 471 kişinin ölümüne yol açan saldırıya neden olan mühimmata ilişkin görüşlerini paylaşan Yiğit, saldırının MK-84 güdümlü bombasıyla yapılma ihtimalinin güçlü olduğunu söyledi.

Yiğit, saldırı anına ilişkin görüntüler ve kamuoyuna yansıyan bilgiler dikkate alındığında, mühimmatın JDAM donanımlı 2000 libre (910 kilogram) Mark 84 (MK-84) bombası olma ihtimalinin arttığını ifade etti.

JDAM’ın, güdüm kitlerinden bir tanesinin ismi olduğunu belirten Yiğit, “MAK-82, MAK-83, MAK-84 bombalarının önüne veya arkasına taktığınız bir kit ile bombayı güdümlü hale getirirsiniz. JDAM bombayı hedefe hassas olarak götürmeye sağlayan bir tür kittir. Bombaya takılan söz konusu kit bombayı akıllı hale getirerek hassas vuruş kabiliyeti kazandırır.” dedi.

BOMBA YERE ÇARPMADAN PATLARSA KRATER OLUŞMAZ

Yiğit, bombaları patlatmak için birtakım tapaların bulunduğuna dikkati çekerek, söz konusu tapaların bazılarının çarptığı yerde, bazılarının ise çarpmadan önce istenilen anda ve yükseklikle patlayabileceğini ifade etti.

Yiğit, “Yaklaşmalı tapa veya proximity sensörler bulunan bombalar patladığı yerde krater oluşturmayabilir. Gazze’deki hastane saldırısında da benzer bir durum olabilir. Bombanın ne kadar yüksekte patlayacağı kullanıcı tarafından ayarlanabilir.”

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!