İstanbul depremi için büyük hazırlık: İşte tahliye planı

featured

İstanbul için 7,5 büyüklüğünde bir depreme göre tahliye planı yapıldı.

İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda İstanbul Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD ve diğer kamu kurumları ile birlikte, çok detaylı bir deprem eylem planı hazırlandı.

TRT Haber’den Merve Güneş’in haberine göre onlarca gemi kimi limanda, kimiyse açıkta. Hepsi hazır halde bekliyor. Tek bir görevleri var, olası bir depremde yüz binlerce İstanbulluyu tahliye etmek. Tahliye planı, deprem eylem planının önemli bir parçası. 16 milyonluk mega şehir için tüm hazırlıklar 7,5 büyüklüğünde bir depreme göre yapıldı.

İSTANBUL İÇİN 7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREME GÖRE PLAN HAZIR

Hazırlanan plana ilişkin konuşan, Jandarma Albay Metin Günal, “Destek illeri veya memleketlerine gitmek isteyen afetzedeler görevlendirilen ring araçlarıyla deniz, hava, kara ve demiryolu vasıtalarıyla tahliye edilmek üzere belirlenen tahliye alanlarına sevk edilecektir” dedi.

İstanbul’da toplam 23 adet tahliye alanı bulunuyor. Deniz yoluyla yapılacak tahliyeler için gemiler hazır bekliyor.

Şehir hatları vapurları, deniz otobüsleri, kıyı emniyetine ait botlar ve gemiler ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı deniz araçları da depremzedeleri tahliye etmek için kullanılacak.

DENİZDEN YAPILACAK TAHLİYE NOKTALARI

Denizden yapılacak tahliyeler için 6 nokta belirlendi. Vatandaşlar araçlarla bu noktalara taşınacak, ardından gemilerle İstanbul dışına çıkarılacak.

Adalar için de iskele ve 5 kapak atma alanı belirlendi. Bunlar, Sirkeci Feribot İskelesi, Yenikapı Deniz Otobüs Terminali, Pendik Hızlı Feribot İskelesi, İstinye İskelesi, Harem Feribot İskelesi ve Zeytinburnu Zeyport Liman İşletmeleri.

DEMİR YOLU TAHLİYE NOKTALARI

Ancak tahliye sadece denizden olmayacak. İstanbulluları kent dışına demiryoluyla çıkarmak için de 3 tahliye noktası belirlendi. Bunlar, Yeşilköy, Halkalı ve Tuzla Tren İstasyonları.

KARA YOLU TAHLİYE NOKTALARI

Tahliye sürecinde karayolları da önemli bir rol oynayacak. Esenler, Alibeyköy, Samandıra ve Harem Otogarları deprem sonrası için acil çıkış terminalleri olacak.

Tüm ayrıntıların düşünüldüğü deprem eylem planında, hava yolu da tahliye için kullanılacak. Bunlar, İstanbul Havalimanı, Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı olacak.

ÖNCELİK ENGELLİ, ÇOCUK VE YAŞLILARDA

Tahliyede öncelik sıralamasının başında ise engelli vatandaşlar bulunuyor. Onları çocuklar, yaşlılar ve kadınlar takip ediyor.

İSTANBUL’DAN TAHLİYESİ YAPILACAK KİŞİLER NEREYE GÖNDERİLECEK?

Destek iller iki grup olarak belirlendi. İlk etapta depremzedeler, Balıkesir, Eskişehir, Ankara, Manisa, İzmir, Afyonkarahisar, Konya, Antalya, Denizli, Samsun ve Kayseri’ye tahliye edilecek. İsteyenler de memleketlerine gönderilecek.

İhtiyaca bağlı ikinci grup destek il olarak belirlenen Adana, Gaziantep, Malatya, Trabzon, Diyarbakır, Erzurum ve Erzincan’a da depremzedeler sevk edilebilecek.

İstanbul depremi için büyük hazırlık: İşte tahliye planı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 26 Nisan 2021, 19:54

    Bu depreme yönelik tahliye planı yapılmasını doğru buluyorum. Yalova depreminden bir gün sonra Çınarcık bölgesine gitmiştim, Depremden sonra insanların hemen hepsinin ilk yaptığı şey arabalarına binerek bölgeden uzaklaşmaya çalışmaları olmuştu. Tabi haliyle karşı şeritleri bile araçlar kapatmıştı. Kimse aracını hareket ettiremiyordu trafik kitlendiği için. Böyle bir durumda ambulans bile yaralılara ulaşamaz. Tahliyeleri zora sokar. Bu yüzden vatandaşlara olası bir deprem durumunda bölgeden uzaklaşmak için özel araçlarını kullanmamaları gerektiği bilinci yerleştirilmelidir. Vatandaşların bölgeden ilk başta mümkünse yaya olarak tahliye etmesi gerektiği anlatılmalıdır.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!