Bursa Gemlik depreminin İstanbul’u vuracak fayla ilgisi var mı?

Bursa Gemlik merkezli 5.1 şiddetindeki depremi değerlendiren Doç. Dr. Bülent Özmen, "Asıl İstanbul'u etkilemesi beklenen, kuzeydeki fay hattı üzerinde olan bir deprem değil. Marmara Denizi'nin en güney kıyılarında Mudanya'ya, Gemlik'e yakın bir noktada meydana geldi. Uzun süredir deprem üretmeyen bir fay hattıydı" dedi.

featured

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Marmara Denizi Gemlik Körfezi’ndeki 5,1 büyüklüğündeki depremin, uzun süredir deprem üretmeyen bir fay hattında meydana geldiğini bildirdi.

Doç. Dr. Bülent Özmen, bugün meydana gelen depreme ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Denizi’nde, Bursa’ya ve İstanbul’a yakın olmasının ve bölgedeki illerde hissedilmesinin herkesin dikkatini bu depreme çektiğini söyledi.

Depremin büyüklüğünün de dikkati çekecek bir oranda olduğunu dile getiren Özmen, şöyle konuştu:

“Bu deprem Gemlik Körfezi’nde İstanbul’a uzak bir noktada meydana geldi. Deprem, tam Marmara Denizi’nin güney kıyılarında, İstanbul’dan uzak bir noktada meydana geldi. Asıl İstanbul’u etkilemesi beklenen, kuzeydeki fay hattı üzerinde olan bir deprem değil. Marmara Denizi’nin en güney kıyılarında Mudanya’ya, Gemlik’e yakın bir noktada meydana geldi. Uzun süredir deprem üretmeyen bir fay hattıydı. Deprem ülkemizin bir gerçeği. Olayı sükunetle karşılamak gerekiyor.”

TEHLİKELİ FAYIN İKİ KOLU

Prof. Dr. Okan Tüysüz de NTV canlı yayınında depreme ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Kuzey Anadolu fayı Bolu’da iki kola ayrılır. Bir tanesi Düzce Adapazarı Gölcük’ten geçer ve bizim üzerinde büyük deprem beklediğimiz Marmara Denizi içerisinde Saros Körfezi’ne kadar uzanır. Bu aşağı yukarı 250-300 yılda bir deprem üreten bir faydır. Bunun üzerinde İstanbul’da yıllardır konuştuğumuz depremin olmasını bekliyoruz.

İkinci kol ise Pamukova İznik Gölü güneyinden geçer Gemlik Körfezi’nin içine girer, denizin içinden devam ettikten sonra Bandırma’dan Edremit Körfezi’ne kadar uzanır. Ama bunun üzerinde büyük depremler çok uzun aralıklarla meydana gelirler. Bu kolun en son ne zaman kırıldığı tartışmalıdır. O nedenle Gemlik Körfezi’nin içerisinde geldiğinde de birkaç dallara ayrılır. O nedenle hangi fayın kırıldığı hangi kolun bu depremi ürettiğini yeterince şu anda bilmiyoruz. Onu anladıktan sonra daha iyi bir yorum yapma şansımız olacaktır. 5.2 ise deprem boyutu, 4.5’e varabilecek artçılar olabilir.”

Bursa Gemlik depreminin İstanbul’u vuracak fayla ilgisi var mı?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!