İşte ekonomik darbenin fotoğrafı… Havalimanları terk edilmiş kentler gibi

featured

Yayılmaya devam eden koronavirüsün ekonomiye vurduğu darbenin fotoğrafı Hong Kong’taki havalimanlarında çekildi. Dünyanın en yoğun hava trafiğine sahip havalimanları durma noktasına geldi.

Çeviri: ENGİN ÖZDEMİR / Veryansın Tv

Durdurulamayan koronavirüs, her gün Çin’de yüzün üzerinde can alarak yayılmaya devam ediyor. Dünyanın başka kentlerinde de yeni vakalar artmaya devam ediyor. Koronavirüs sadece toplumsal kaygıyı zirve yapmıyor, dünya ve özellikle bölge ekonomisini ağır şekilde yıpratıyor.

Salgının ekonomiye darbesini gösteren çok önemli bir örnek Hong Kong Uluslararası Havalimanı’nda yaşanıyor.

Bu konuda South China Morning Post’ta önemli bir haber yayınlandı.

Okurlarımız için çevirdik.

İşte o haberin satır başları:

“Arkamda görmūş olduğunuz uçaklar yaklaşık 10 ģūndūr pistte bekliyorlar ve kısa bir zaman içerisinde herhangi bir yere doğru havalanması beklenmiyor.

Bu uçakların būyūk bir kısmı Cathay Pasifik Airways ve Hong Kong Airways’e ait.

Dūnya çapında bir probleme dönūşen koronavirüs nedeniyle haftalardır burda hareketsiz duruyorlar. Cathay Pasifik bölgesel ve uluslararası uçuşlar gerçekleştiren bir hava yolu şirketiydi, ancak virüsün yayılmasını engellemek amacıyla, Çin hūkūmeti tarafından uçusları büyük oranda iptal edilmesiyle Cathay Pasifik’in finansal olarak büyük bir sıkıntı yaşamasına sebep oldu.

3 BİN SEFER İPTAL

Cathay Pasifik Çin anakarası dışında, Asya kıtasından Amerika, Avrupa ve Afrika kıtasındaki toplamda 101 büyük şehre dūzenli olarak uçuşlar gerçekleştiren bir hava yolu şirketi iken, virūsūn yayılmasını engellemek için uçuşlarının iptal edilmesi ve insanların virūs nedeniyle seyahat etmekten çekinmesinin de faktörūyle sefer sayılarını şubat ve mart aylarında %40 oranında azalttı. Bu da yaklaşık olarak 3 binin ūzerinde seferin iptal edilmesi anlamına geliyor.

Ayrıca dünyanın en yoğun hava trafiğine sahip olan bu bölge, koronavirūs nedeniyle uluslararası birçok firmanın da uçuşlarını iptal etmesine neden oldu.

92 UÇUŞTAN 14’E DÜŞTÜ

Cathay Pasifik, Tayvan-Hong Kong arasında haftalık ortalama 92 uçuş gerçekleştiriyordu. Bu sayı şimdi sadece 14. Tayvan, Hong Kong’tan gelen tūm yolcuların 2 hafta sūreyle karantina altına alınmasını zorunlu hale getirmesi insanların seyahat etmesini imkansız hale getirdi.

Tūm bunların sonucunda Cathay Pasifik finansal olarak dibe vurdu.

Yolcular için fiyatlar artık önemli değil, onlar artık uçakla seyahat etmek istemiyorlar ve bu sūreçte yapacak çok da bisey yok. Cathay Pasifik, çalışanlarından martın başından haziranın sonuna dek herhangi bir zamanda 3 haftalık ūcretsiz izne ayrılmasını istedi. Tüm bunlar Hong Kong hükümetinin yūzleşmesi gereken olumsuzluklardan biri.

İlk kıvılcım Çin-ABD ticaret savaşında başladı. Bir sonraki yangın aylarca sūren hükümet karşıtı gösterilerdi. Şìmdi Hong Kong’un savaşması gereken son fırtına ise koronavirūs!”

İşte ekonomik darbenin fotoğrafı… Havalimanları terk edilmiş kentler gibi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!