İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Sent Antuan Kilisesi geçmişteki sahipleri tarafından satışa çıkartıldı

featured

İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Sent Antuan Kilisesi, avlusu ve avlunun önündeki altışar katlı birbirlerine bir geçitle bağlanan 2 adet apartman ile 4 adet iş yeri, geçmişte üzerlerine kayıtlı olan kişiler tarafından satışa çıkartıldı…

Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde bulunan en büyük Katolik Kilisesi ve en büyük cemaati olan Sent Antuan Kilisesi, avlusu ve avlunun önündeki altışar katlı, birbirlerine bir geçitle bağlanan 2 adet apartmanla ile 4 adet iş yeri, dönemin İtalyan Kraliyet ailesine mensupları üzerine kayıtlıydı.

Dünya çapında 1,2 milyar üyesi bulunan Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa Francesco ve kraliyet ailesi mirasçıları, 29 Ocak 1971 tarihinde Beyoğlu 1. Noterliği’nce söz konusu bölgedeki haklarından feragat ettiler. Hatta Tapu Müdürlüğü’nce yapılan düzenlemeler nedeniyle, 2013 yılı 11 Mart günü, İtalya Başkonsolosluğu’nca (Consolata Generale D’italia), Sent Antuan rahipleri olarak bilinen, ‘Ordine Dei Frati Minoro Conventuali’ rahiplerinin ve yasal temsilcilerinin talepleri üzerine Konsolosluk, söz konusu kilisenin namı müstear adına kayıtlı olduğunu, tescilin dönemin mevzuatına göre mecburen yapıldığını gösterir bir belge Tapu Müdürlüğü’ne sundular.

MİRASÇILARI KİLİSE VE MÜŞTEMİLATINI SATMAK İSTEDİ

Aradan yıllar geçtikten sonra Sebahattin Gök isimli bir kişi, İtalya, Amerika, Fransa ve başka ülkelere giderek söz konusu taşınmazın kayıtlı olduğu isimlerin varislerine ulaştı.

Varislere, söz konusu kilise taşınmazları üstünde hakları olduğunu belirterek, şahıslara Çerkezköy Sulh Hukuk Mahkemesi’nce mirasçılık belgesi aldırdı. Böylece kilisenin sahiplerinin varisleri ortaya çıktı. Varislerin mahkemeden aldığı, ‘Mirasçıdır’ belgesi ardından, vekâletnamelerini de alan Gök, Beyoğlu Tapu Müdürlüğü’ne başvurarak taşınmazları satmak istedi. Tapu Müdürlüğü’nce Sent Antuan kilisesine satış durumunu bildirince, kilise başrahibi ve yetkilisi İulian Pişta ve Vatikan avukatı Afşin Hatipoğlu aracılığıyla mahkemeye başvurdu.

Asliye Hukuk Mahkemesi’nce Hatipoğlu’nun talebi üzerine, kilisenin ve müştemilatlarının usulsüz şekilde Sebahattin Gök tarafından satılmak istendiğini bu satışın gerçekleşmemesi için kilise ve müştemilatları üzerine tedbir koydurdu. Gök ise, tedbir kararının kalkması için açılan davaya itiraz etti. Mahkeme, ilerleyen günlerde kilise hakkındaki kararını vereceği öğrenildi.

“TEDBİR KARARI ALDIRARAK SATIŞLARI DURDURDUK”

Konu hakkında konuşan Vatikan avukatı Afşin Hatipoğlu, “ Sent Antuan Kilisesi Türkiye’nin en büyük kilisesi. 2016 yılında bu kiliseyi satma iradesi ortaya koyan bazı kötü niyetli kişilerin olduğunu öğrendik. Bu kişi de Sebahattin Gök isimli bir vatandaş. Sebahattin Gök, Hakkında 34 tane soruşturma dosyası bulunan, resmi belge sahteciliğinden dolandırıcılık iddiasına kadar birçok suçla muhatap olan bir şahıs. Bu kilisenin üzerindeki nam-ı müstear kayıtlarını, sanki gerçekten hak sahipleriymiş gibi kendi lehine kullanmak suretiyle oradaki hak sahibi görünen kişileri aldatarak, kandırarak bazı belgeler elde ediyor. Daha sonra bu belgeleri tapuya götürüyor. Tapudakiler bu durumu fark edince kilise yetkililerine haber veriyor ve yetkililer o dönem dava açıyor, ihtiyat-i tedbir kararıyla satış durduruluyor. Şimdi Sebahattin Gök tekrar başvurarak tedbir kararının kaldırılmasını talep etti. Yarın da bu duruşma görülecek, mahkemelerimize ve hukukumuza güveniyoruz” dedi.

SENT ANTUAN KİLİSESİ’NİN TARİHİ

Kilisenin Mimari Özelliği :

• Yüzyılın başında çok tanınan iki mimar, Giulio Mongeri ve Eduardo de Nari tarafından tasarlandı.

• Yeni gotik stilde inşa edildi.

• Ön cephesi 14. yüzyıl tuscanlombard stilini yansıtır.

• İçi latin haçı şeklindedir.

• Aynı boyutta romanesk bir kripti bulunur.

• Merkezdeki nef, apseden ön kapıya kadar 50 m. uzunluğunda, 9.80 m. genişliğindedir.

• Yan neflerin her biri 4.70 m.dir.

• Transept 29.20 mdir.

• İçi 23 m yüksekliğindedir.

• Frontispiece’deki haç yerden 26 m. yüksektedir.

• Apsenin taban düzeyi aşağıdaki yoldan 26 m yüksektedir.

• Arka kısımda kilise, yol düzeyinden 56 m yükselir.

1221. Fransiskenler Konstantinopolis’e (İstanbul) tam anlamıyla yerleştiler. İlk evleri Theotokos Kyriotissa kilisesi oldu.

1230.Otuzlu yılların başlarında Rahipler, kurucuları Assisili Aziz Fransua adına, Galata civarında başka bir kilise inşa ettiler. Bir mimarlık şaheseri olan bu tapınak, o zamanlarda Latinlerin Aya Sofyası olarak tanındı.

1306. Rum kesimindeki ilk kiliselerinden uzaklaştırılan Rahipler, Galata’da Aziz Fransua’da bulunan kardeşlerine katıldılar.350 yıl boyunca ellerindeki tek kilise Sent Antuan olacaktı.

1697. 1639 ve 1660 yangınlarında iki kere alevler içinde kalan ve yeniden kurulan, bütün çevresini yutan 1696 yangınından mucize eseri kurtulan Aziz Fransua Kilisesi, II. Mustafa tarafından annesinin baskıları sonucunda camiye çevrildi. 7 Mart günü Rahipler, Pera’daki küçük bir kır evine taşındılar.

1724. Pera’da Aziz Antuan adına yeni bir kilise inşa edildi ve kutsandı.

1904. Yeni tramvay yolu için Aziz Antuan Kilisesi’nin yıkılması gerektiğinden Rahipler aynı cadde üzerinde kiliselerini kurabilecekleri bir alan aradılar. Özel bir toplantıda X. Papa Pius, Bölge Temsilcisi Peder Giuseppe Caneve’yi teşvik etti ve projeyi kutsadı.

1905. 21 Kasım günü Peder Caneve, kontratı imzaladı.

1906. 23 Ağustos günü Papa’nın Vekili Mgr. Giovanni Tacci’nin Genel Vekili Mgr. Giovanni Borgomaneto, kutsamada bulundu ve yeni kilisenin temeline ilk taşı koydu.

1907. Maddi kaynak yetersizliğinden Aralık ayında inşaat çalışmaları yarıda kesildi.

1910. İki uzun yıldan sonra Ocak ayında, kaldırım düzeyindeki inşaata, bir an önce bitirme isteğiyle yeniden başlandı

1911. İki yıl daha geçtikten sonra yeni kilise tamamlandı.

1912.Aziz Antuan’ın naşının Padova Basilikası’ndaki yerine taşınmasının yıldönümü olan 15 Şubat günü Rahipler, yeni kiliselerine taşındılar, kilise kutsandı ve ibadete açıldı.

1913.16 Kasım günü Apostolik delege Mgr. V. Sardi yeni ve muhteşem tapınağı kutsadı. O dönemde İtalya, Padova’da Basilica del Santo’nun Yöneticisi olan Peder Giuseppe Caneve yeni kutsanan kilisedeki ilk ayini kutladı.

1932. Papa XI. Pius kiliseyi, onurlandırdı ve bir Basilica düzeyine yükseltti.

1932. Bulgaristan Apostolik Delegesi Mgr. A. G. Roncalli, Aziz Antuan’ın 700. ölüm yıldönümü nedeniyle, Aziz Antuan günü olan 13 Haziran’da, Tredicina vaazını vermek ve Pontifical Ayini’ni kutlamak üzere davet edildi. Bu gelecekteki Papa XXIII. John’un Türk Katolik Cemaatiyle ilk iletişimiydi.

1940. Savaş bütün Avrupa’yı kasıp kavururken, Aziz Antuan gününde Türkiye’deki Apostolik Delege Mgr. A. G. Roncalli,Türkiye’nin savaşın dehşetini yaşamaması için Aziz’in korumasını diledi.

1949. Kilise, İtalyan şirketi Vincenzo Mascioni (Cuvio Varese) tarafından kurulan, elektronik bir org kazandı. Bu org resmi olarak 15 Şubat günü çalınmaya başlandı.

1967. VI. Paul, Türk topraklarında bir Papa tarafından okunan ilk ayini sundu.

1986. 27 Ekim Barış Günü için Assisi Duası. Önderlerinin izindeki Müslümanlar ve Yahudilerle birlikte tüm Hıristiyanların, adalet içinde ve kalıcı bir barışa kavuşması dilendi.

1987. Ekümenikal Kongre’nin sonunda, II.İznik Konsili’nin 1200. yıldönümü bir ayinle kutlandı.

(Kaynak: sentantuan.com)

İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Sent Antuan Kilisesi geçmişteki sahipleri tarafından satışa çıkartıldı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 28 Şubat 2020, 08:10

    Süleyman Gök hakkında ufak bir araştırma yaparsanız bu olayın nasıl bir nitelikli dolandırıcılık hikayesi olduğunu anlarsınız. Veryansın Tv diğer basit ajanslar gibi olmamalı.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!