Kadın Üniversitesi için ilk adım: Vakıf kuruldu başında o kadın var!

featured

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G20 Zirvesi için gittiği Japonya’da gördüğü ve ‘Adımını atacağız’ dediği ‘kadın üniversitesi’ için harekete geçildi. Bahçeşehir Üniversitesi öncülüğündeki isimlerle şekillenecek üniversite için ‘Kadın Üniversitesi ve Eğitim Vakfı’ kuruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019’da G20 Liderler Zirvesi için Japonya’ya yaptığı ziyarette “Ülkemde de bunun adımını atacağız” diyerek işaret ettiği kadın üniversiteleri için harekete geçildi.

Vakfın kuruluşu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bildirildi.

Erdoğan’ın incelenmesini istediği Japonya’nın Mukogawa Kadın Üniversitesi ile Bahçeşehir Üniversitesi’nin 10 yıllık işbirliği de dikkat çekti.

Vakfın kurucuları olarak “vakfedenler” listesinde Bahçeşehir Koleji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi Washington DC Rektörü ve Bahçeşehir Koleji İcra Kurulu Üyesi Sinem Vatanartıran ile Bahçeşehir Üniversitesi Akademik Yönetim Kurulu Üyesi olan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Murat Dündar yer aldı.

Vakfın yönetim kurulu listesinde Vatanartıran ve Dündar’ın yanı sıra yine Bahçeşehir Üniversitesi ve siyasetten isimler var.

Türkiye’nin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel’in kızı Begüm Yücel Çabakçor, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi ve Bahçeşehir Koleji Spor Kulübü Başkanı Ömer Yücel, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Amerika Operasyonları CEO’su olarak bir dönem görev alan Ahmet Köse ve Muhittin Karahüseyin de yeni vakfın yönetim kurulu olarak belirlendi.

MERKEZİ HATAY OLACAK

Kadın üniversitesi için kurulan vakfın merkezi ise Hatay olarak seçildi. İskenderun 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 25 Kasım 2019 tarihli kararı, 13 Aralık 2019’da kesinleşti.

Vakfın ilk mal varlığı da 70 bin TL olarak belirtildi. Kuruluşa ilişkin karar, mahkemece kesinleştirilmesinin ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Resmi Gazete’de yayımlandı.

İŞARETİ ERDOĞAN VERDİ

Kadın üniversitesi tartışması, Türkiye’nin gündemine ilk olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Japonya Mukogawa Kadın Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilmesi töreni ile girdi.

Erdoğan, 27 Haziran 2019’daki törende, Japonya’daki 800 üniversiteden 80’inin kadın üniversitesi olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Bu üniversiteyi inceleyeceğim. Bunun yanında toplam 80 kadın üniversitesini, şu anda büyükelçime de görev veriyorum, incelemek suretiyle ülkemde de bunun adımını atacağız.”

Erdoğan, Türkiye’ye dönüşünün ardından da 3 Temmuz 2019’da Ankara’da 8. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni’nde YÖK Başkanı Yekta Saraç’a talimat vererek şöyle seslendi:

“Sadece kızlardan oluşan üniversite. Bu üniversite şahsıma fahri doktora verdi. Kreşten alıp ilk-orta-lise-üniversite olmak üzere farklı bir yapıyı oluşturmuş durumdalar. Bu alanda atılan adımın bizler için önem arz ettiğini şu anda YÖK başkanına hatırlatıyorum. Çalışmanı buna göre yap. Çok önemli bir şey. Türkiye’de benzer bir adımı atmalı.”

11. KALKINMA PLANINA GİRDİ

Kadın üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kalkınma planı olan ve 2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı’da da yer aldı.

8 Temmuz 2019’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından TBMM’ye sunulan kalkınma planında, “Japonya örneği incelenerek sadece kadın öğrencilerin kabul edildiği kadın üniversiteleri kurulacaktır” ifadeleri yer aldı.

(Independent Turkçe)

Kadın Üniversitesi için ilk adım: Vakıf kuruldu başında o kadın var!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. 5 Ocak 2020, 16:42

    Kiz Liseleri var zaten. Fakat istenilen sonucu vermiyor bana kalirsa. Hic erkeklerle ayni ortamda bulunmayan hormonlari tavan yapmis gencler iyiyi kotuyu ayirt edemiyor, cok tecrubesizler ve bu islere daha meyilli oluyorlar. Belki size sacma gelecek ama bir kizin bir erkekle dizdize oturmasi, gulmesi, konusmasi bile bir tecrubedir ve erkeklere karsi olan meraki torpuler. Bu anlattiklarim erkek liselerinde de gecerli. Ama Universite seviyesinde denenebilir. Kizlarini korkup universiteye yollamak istemeyen ebeveynler icin iyi bir alternatif olabilir.
    Saygilar.

  2. 5 Ocak 2020, 15:47

    ıyı olmus’ laıklık tehlıkede degıl ‘dıyen . cakma bır chplı vardı. bakalım bır sey dıyecek mı dıyemez gucu yetmez.

  3. İyi olmuş, liselerde de bu konuya hız verilmeli…O yaşlarda akıl, mantık değil hormonlar egemen oluyor ve lisede hamile kalıp eğitimine son vermek zorunda bırakılan genç kızlar var.. Kaldı ki bu durum doğu ve güneydoğu gibi geleneklerine düşkün bölgelerimizde kadın eğitimi konusunda ciddi katkılar getirebilir.. Lütfen Batılı anlayışın şu önyargı gözlüğünüzü çıkarın artık!!!

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!