Kamuda çalışan 700 binden fazla işçinin toplu sözleşme görüşmelerinde zam oranı belli oldu.
Beştepe’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine “Bugün kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşmaları imza töreni nedeniyle milletimizin huzurundayız. Bu protokol 2023-2024 döneminde yaklaşık 700 bin kardeşimizin alacağı ücretin çerçevesini belirliyoruz.” diyerek başladı.
Erdoğan, “Bu işçilerimizden 6 Şubat depremlerinde canla başla kurtarma çalışmaları yürüten madencilerimize, karayolcularımıza, özellikle demiryolcularımıza, elektrikçilerimize, doğalgazcılarımız, tershanecilerimize, ormancılarımız, il özel idaresi çalışanlarımıza hassaten milletim adına çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
KAMU İŞÇİSİNE YÜZDE 45 ZAM
Kamu işçisine yüzde 45 zam yapıldığını duyaran Erdoğan, “Epeyce ayrıntısı bulunan bu sözleşme çerçevesinde refah payı dahil ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. Böylece en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz. Yüzde 4-6 prim ödemesi getiriyoruz. Ayrıca gazi, terör mağduru, şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10’luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70’lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerinin de yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Giyim yardımını ücret zammı oranında artırıyoruz.” dedi.
ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI
Erdoğan, temmuz ayında asgari ücrete gelecek zamla ilgili ise “Asgari ücret artışından memur ve emekli maaş zammına çalışmaların devamını getireceğiz. Temmuzda enflasyon farkı ve refah payına dayanan hazırlıklarımız var. Kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğiz.” diye konuştu.
#Canlı: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmesi İmza Töreni”nde konuşuyor https://t.co/lU1cxCxZZU
— AA Canlı (@AACanli) May 9, 2023
İŞÇİLER NE İSTİYORDU?
İşçileri temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in ortak talebi, “aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, bunun yapılmasının ardından bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi” olarak öne çıkmıştı.
Taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinden sonra ise birinci 6 ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için yüzde 5’er zam ve enflasyon farkı istenmişti.
Bunlarla birlikte belediye ve il özel idare şirketlerindekiler de dahil tüm kamu işçilerine ilave tediye talep etmişti.
DİĞER SÖZLEŞMELERİ DE YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR
Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos’ta başlayacak.
Bu bakımdan, kamu işçilerini ilgilendiren çerçeve protokol, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevesini belirlemesi açısından da önem taşıyor.
İşçilere helal olsun adanlar hakkını söke söke aldı.Memur artık asğari ücretli oldu.kamuda bir genel müdür temizlik yapan işçisinden az alacak.diyecek birşey yok.