Kanal İstanbul’da ‘rant’ gizliliği… Artık belediyeler dahi göremeyecek!

featured

Kanal İstanbul projesi güzergâhındaki arazi kapatma haberleri, projenin rant odaklı olduğu için eleştiri almıştı. Zengin Arap ailelerinin güzergah üzerinden araziler aldığı tapu kayıtları incelemeleriyle ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine belediyelerin tapu bilgilerini sorgulamasına teknik kısıtlama getirildi. Kısıtlamanın başka bilgilerin ortaya çıkmaması için yapıldığı yorumları yapıldı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve ilçe belediyeler arasında İstanbul sınırları içerisinde bulunan gayrimenkullerin durum sorgulamasına imkân veren protokol, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 31 Ocak’tan itibaren kısıtlanıyor.

Cumhuriyet’in aktardığına göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından alınan komisyon kararında “belediyelerin kullanımına açılan belediye görev alanı dışında taşınmaz sorgulama yetkileri ile kayıtlarda bulunan şerh /beyan/irtifak, muhtesat/teferruat/eklenti, rehin ve buna bağlı diğer verilerin kullanılmasına yönelik yetkilerin 31/01/2020 tarihi itibari ile gerçek ve tüzelkişi sorgulama, zemin sorgulama, hissedar sorgulama, pasif parsel sorgulama, pasif malik sorgulama yetkilerinin ise 01/07/2020 tarihinde genel müdürlüğümüz ile belediyeler arasında imzalanan TAKPAS protokolünün ‘Tarafların yetki ve yükümlülükleri’ başlıklı 5.4. maddesi ile aynı protokolün ‘Sorgulama kriterleri” başlıklı 7.2. maddesi kapsamında  kapatılarak…” denildi.

Belediyeler, TAKPAS protokolü kapsamında tapu bilgilerini sorgulayabiliyorlar ve güncel değişiklikleri görebiliyorlardı. Bu imkân çerçevesinde Kanal İstanbul tartışmalarına yönelik gayrimenkul toplayanlar açıklanmıştı. Ayrıca İBB proje bölgesindeki mülkiyet haritasını paylaşmıştı. Şimdi bu karar ile sadece İçişleri Bakanlığı belediyeler linki kullanılacak ve bakanlık imkân verirse veriler alınabilecek.

Kanal İstanbul’da ‘rant’ gizliliği… Artık belediyeler dahi göremeyecek!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 1 Ocak 2020, 13:42

    Rantla ilgili en büyük sorun rantın helal zannedilmesidir. Rant nasıl elde ediliyor? Başkalarında olmayan bir bilginin haksız bir şekilde kullanılması sayesinde. Böylelikle o gayrımenkuller eski sahiplerinin elinden ederinden çok ucuza alınıyor. Eğer proje ile ilgili bilgiler eski sahiplere açıkça verilmediyse elde edilen rant eski sahiplerinin cebinden çalınmış paradır. Kul hakkının yemek anlamına gelen bu durumun İslamdaki diğer adı da bildiğimiz kadarıyla haramdır. O çok dindar haydutlar, farklı düşüncelerle hak ettikleri bir kazancı elde ediyor diye düşünmesinler hiç kendilerini.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!