Kanal Tedavisinde Süreç 

featured

-SPONSORLU İÇERİK-

Diş hekimliğinde uygulanan tedavi tekniklerinin temel hedefi; dişin doğal yapısının korunarak varlığını ve misyonunu eksiksiz bir şekilde devam ettirmesidir. Diş hekimliğinin en yaygın uygulama alanlarının başında gelen kanal tedavisi, pulpa yani diş özünün enfeksiyondan temizlenerek dişte doğallığın ve çiğneme yetisinin korunması sürecini kapsar.

Kanal tedavisi acıtır mı ?

Toplumdaki yaygın kabullenişin aksine diş hekimliğinin diğer tüm uygulama alanlarında olduğu gibi kanal tedavisinde de tedavi esnasında herhangi bir acı ya da ağrı ile karşılaşılması mümkün değildir çünkü enfeksiyonun temizleneceği diş ve çevresi lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra tedavi süreci başlatılır.

Tedavi sonrasında vücut dokuları üzerinde bir cerrahi işlem yapıldığı için ağrı ile karşılaşılması mümkün olsa da, çoğu zaman doğru ağrı kesici kullanımı ve beslenme düzenindeki birkaç günlük dikkat, tedavinin tümüyle sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlar. 

Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Kanal tedavisi öncesinde Pendik diş hekimi kontrolünde çekilen röntgen ve yapılan muayeneler ile pulpanın ne ölçüde enfekte olduğu tespit edilir ve tedavi buna bağlı planlanarak uygulama aşamasına geçilir.

Endodontist (diş sinir hastalıkları uzmanı) kontrolünde yürütülen kanal tedavisi, çoğu zaman 2 – 3 seansta tamamlanan bir süreç olmasına karşın enfeksiyonun pulpadaki yayılım derecesine bağlı olarak tek seansta tamamlanma ihtimali olan kanal tedavileriyle de karşılaşmak mümkündür.

Kanal tedavisinde bir seans ortalama 30 – 35 dakikada tamamlanır ve tedavinin kapsamına da bağlı olarak ilk seansta pulpanın çıkarılması ve kanalların temizlenmesi işlemi yapılırken, ikinci seansta ise temizlenen kanalların doku dostu dolgu maddeleri ile doldurularak şekillendirilmesi sonucunda tedavi süreci son bulur. 

Kanal tedavisi sonrası nelere dikkat edilmeli ?

Tedavinin tamamlanmasından sonra geçen ilk 2 saatte herhangi bir besin tüketilmemesi, 24 – 48 saatlik süreçte dişte hassasiyet oluşturabilecek aşırı sıcak ve soğuk besinlerden uzak durulması, 1 haftalık süreçte ise kabuklu yani sert yiyeceklerin kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

Tedavi sürecinde olduğu gibi tedavi sonrasında da uzman hekimin tavsiyeleri doğrultusunda hareket edilmeli ve hekim kontrollerinin aksatılmaması tedavinin başarısı ve uzun süreli devamlılığı adına en önemli noktadır.

Tedavi sonrasında operasyonun yapıldığı dişte ufak çaplı bir ağrı görülmesi normal olmakla birlikte, bu ağrı çoğu zaman kullanılan ağrı kesicilerin de etkisiyle 2 – 3 saatte ortadan kalkar. Fakat tedaviden sonra devamlı hissedilen ve rahatsız edici boyutlara varan bir ağrı mevcutsa bir an dahi kaybedilmeden tedaviyi gerçekleştiren hekim ile iletişime geçilerek ağrının varlığından bahsedilmelidir. 

Kanal Tedavisinde Süreç 

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!