Karabağ anlaşmasında ‘Barış Gücü’ çekincesi

featured

Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan 11 maddelik anlaşmayla Karabağ dışında işgal altında olan 3 rayon masada kazanıldı. Ancak anlaşma ile yalnızca Rus barış gücünün bölgeye konuşlandırılması ve Karabağ’daki fiili kontrolün hangi kuvvette olacağı konusundaki belirsizlikler bazı çekincelere yol açıyor.

VERYANSIN TV

27 Eylül’den bu yana devam eden çatışmalarda son olarak kritik öneme sahip Şuşa kentinin işgalden kurtarılmasının ardından Azerbaycan ile Ermenistan arasında bölgenin kaderini belirleyecek tarihi bir anlaşma yapıldı.

11 maddeden oluşan anlaşma ile çatışmalar başlamadan önce işgal altında olan 7 rayon Azerbaycan kontrolüne geçti. Bakü rayonların 4’ünde halihazırda kontrol sağlamıştı.

20 Kasım’a kadar Ağdam rayonu, 15 Kasım’a kadar Kelbecer rayonu, 1 Aralık’a kadar da Laçin rayonunun Azerbaycan’a teslim edilmesiyle birlikte Karabağ dışındaki işgal altında olan bütün rayonlar Bakü’nün kontrolüne geçmiş olacak.

Karabağ konusunda anlaşmadaki belirsizlikler ise göze çarpıyor.

Karabağ’a bağlı Şuşa dışındaki Hocalı, Tartar ve Hocavend’deki kontrolün hangi ülke tarafından sağlanacağı konusunun anlaşmada belirtilmemesi, söz konusu bölgelerin fiili olarak Rus barış gücü dışında Ermenistan tarafından da kontrol edileceği endişesine yol açıyor.

RUS BARIŞ GÜCÜ KARABAĞ’DA

Anlaşmanın ardından Rus barış gücü Karabağ’a yerleşmeye başladı. 

Barış gücüne ilişkin anlaşmadaki ilgili maddeler ise şöyle:

3- Dağlık Karabağ’daki temas hattı ve Laçin koridoru boyunca, Rusya Federasyonu barış
gücüne ait 1.960 hafif silahlı askeri personel, 90 zırhlı personel taşıyıcı araç, 380 adet
otomobil ve özel teçhizatlı araç konuşlandırılacaktır.

4- Rusya Federasyonu barışı gücü, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin çekilmesiyle eş
zamanlı olarak bölgeye konuşlandırılacaktır. Rusya Federasyonu barış gücünün
bölgedeki varlığı 5 senedir. Bu 5 yıllık süreç tarafların sürenin bitimine 6 ay kala itiraz
etmemeleri halinde otomatik olarak 5 yıllık periyodlarla uzar.

7- Tarafların mutabakatı ile, önümüzdeki üç yıl içinde, Laçın koridoru boyunca Hankendi
ve Ermenistan arasında iletişimi sağlayacak ve Rus barış gücü tarafından korunacak
yeni bir trafik güzergahının inşası için bir plan belirlenecektir.


Sputnik’in Rusya servisinin anlaşmaya ilişkin yayımladığı harita: Mavi taralı bölge Azerbaycan’a bırakılacak, kırmızı taralı bölge ise Rus barış gücünün yerleşeceği alanı gösteriyor. 

TÜRK BARIŞ GÜCÜ ANLAŞMAYA DAHİL EDİLMEDİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, barış gücünde Türkiye’nin de rol alacağını söylerken, anlaşmada Türk barış gücüne yer verilmemesi bazı çekincelere yol açıyor. Türk askerinin yalnızca gözlem gücü olarak bölgede olacağı iddia ediliyor. 

Anlaşmadaki muğlaklıklara ilişkin sahayı takip eden isimler sosyal medya hesabı tiwitter hesaplarından yorumlarda bulundu. 

‘ENDİŞE ETTİM’

Emekli Amiral Cihat Yaycı, “Azerbaycan’ın Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ’ı kurtarma harekatının belli bir noktada dayatılan ateşkes anlaşmasıyla durdurulmasından ve “Çekiç Güç” benzeri bir sözde “Barışı Koruma Gücü” oluşturulmasından hep endişe ettim. Bu endişe ve korkularımı hep paylaştım.” ifadelerini kullandı.

Yaycı şöyle konuştu:

Böyle bir ateşkes anlaşması Dağlık Karabağ’ın önemli bir kısmındaki Ermenistan işgalini meşrulaştırır. Umarım korktuğumuz başımıza gelmez. Azerbaycan Türk Ordusu muzaffer şekilde Dağlık Karabağ’ın tümünü kurtarmaya doğru ilerlerken masada durdurulmaz ve kaybettirilmez…Böyle bir anlaşma zafer olamaz…

‘TÜRKİYE’NİN YER ALMASI KRİTİK’

Eski Birleşmiş Milletler Türkiye Kalkınma Programı Müdürü Bartu Soral da “Azerbaycan ordusu zaten yürüyordu… Bölgeye Rus barış gücü yerleşmesi bir soru işaretidir. Henüz alınmayan bölgeler, yönetim erkinin paylaşılması gibi konularda sorun yaşanabilir diye düşünüyorum. Bu durumda Türkiye’nin de aynı şartlarla bölgede olması kritiktir.” sözlerini kullandı.

Gazeteci Ardan Zentürk de Anlaşma, Karabağ’daki Ermeni siyasi varlığına meşruiyet kazandırıyor. Bu bölgenin güvenliğini Rus ordusuna devrediyor. Rus ordusu Irak’ın kuzeyindeki ABD Çekiç Gücü (1991) potansiyeli ile intikal ediyor 5 yıl içinde fiili otonom yönetim dayatmasını güçlendirir” iddiasında bulundu. 

 


Anlaşmaya ilişkin Anadolu Ajansı’nın yayımladığı harita

 

Karabağ anlaşmasında ‘Barış Gücü’ çekincesi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 Yorum

  1. Anlıyoruz ki en büyük kazanan Ruslar oldu.

  2. benim tahminim, Azerbaycan’ın durdurulmasının nedeni, Yukarı Karabağ’da zengin cevher ve madenlerin olduğu.

  3. Rusya İn daglık karabaga arker göndermesi TURK askerinin barış gucunde yer almaması Azarbeycan cephede kazandı Bence Masada kaybetti yazık oldu

  4. Bu barış anlaşması Azarbeycana bir Tuzak Ermenistan daglık karabag Rusyayla berer işkal etmiş Turyenin olmadığı barış gucu de endişelerim var

  5. Kendi topraklarımda barış gücü nemiş yapar demekki ? Demekki Ermenistan bu üç bölgenin dışında kalacak !

  6. Evet maalesef yazık oldu ne güzel ilerliyorlardı ben bizim dışişleri ve savunma bakanlarını. gidillerinden şüphelenmiştim korktuğum başıma geldi ! Bir anda şuşayı boşaltmaları bu yüzdenmiş demekki! Savaş başladığından beri bundan korkuyordum başıma geldi! Akıl mantık almıyor neden bu anlaşmayı kabul edersin? Çıkıp hava atıyordu Ermenistan Azerbaycan topraklarından tamamen çekilecel diye öyleyse barış gücü ne arıyor çok üzgünüm çok!

  7. Çok doğru tespitler bende endişeliyim anlaşmayı başarı gibi sunmaları doğru değil Rusya çöktü Karabağa bence! Ve ermenistanın hocalıdan hankendiden çıkacağı açık değil çok soru işareti var

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!