Karadeniz’de bulunan doğal gaz Türkiye’yi uçurur mu?

featured

Karadeniz’de bulunan doğal gaz rezervi rakamsal tartışmaları da beraberinde getirdi. Ekonomist Halit Kutlu, bu rezervin Türkiye’nin 7 yıllık ihtiyacını karşılayacağını belirterek, doğal gaz ithalatına ödediğimiz rakamların AB ülkelerinin çok daha üstünde olduğuna dikkat çekti.

VERYANSIN TV

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz’deki sondajda “320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin keşfedildiğini” açıkladı. Açıklama sonrası her kafadan ayrı bir ses çıktı. Kimileri bu doğal gazın Türkiye’yi uçuracağını savunurken daha önce basında çıkan 800 milyar metreküp beklentisine giren kişiler ise hayal kırıklığına uğradı.

Bulunan doğal gaz rezervini Veryansın TV’ye değerlendiren ekonomist Halit Kutlu, yapılan değerlendirmeleri abartılı bulduğunu söyledi. 

Açıklanan rakamın Türkiye’nin 7 buçuk yıllık ihtiyacı olduğunu belirten Kutlu, Türkiye’nin doğal gaza yılda 12-13 milyar dolar ödediğini söyledi, bu rakamın dış borç faizine ödenen rakamın çok çok gerisinde olduğunu belirtti.

‘7 YILDA 50 MİLYAR DOLAR KATKISI OLUR’

İşte Kutlu’nun değerlendirmeleri:

Türkiye yılda 45 ile 50 Milyar metre küp doğal gaz İthal ediyor. Biz doğal gazın 1000 metreküpünü 230 ile 250 dolara alırken Avrupa Birliği ülkeleri 1000 metreküpünü 120 ile 130 dolara alıyor. 320 Milyar metreküp doğal gaz Türkiye’nin 7 buçuk yıllık ihtiyacı olup AB fiyatları ile 42 Milyar dolar eder. Türkiye’nin aldığı fiyatlar ile 75 ile 80 Milyar dolar ekonomik değere sahiptir. Üretim maliyetlerini çıktıktan sonra toplam 7 yılda 50 Milyar dolar civarı ekonomiye ve cari açığa katkı sağlar.

DOĞAL GAZI AB’NİN ALDIĞI FİYATTAN ALMAK DAHA ÇOK KAZANDIRIRDI

Ekonomiye eksen kayması yaratacak bir buluş değil. Asıl ekonomiye eksen kayması AKP iktidarının AB ülkelerinin aldığı fiyattan doğal gaz alması olurdu.
Eğer Türkiye doğal gazı AB ülkeleri fiyatından alsaydı yıllık doğal gaz ithalat döviz giderimiz 13 Milyar dolar yerine 6,5 milyar dolar olurdu. 18 yıllık AKP iktidarında 117 milyar dolar daha az döviz öder dış borcumuz ve cari açık bu kadar yüksek olmazdı.

AB ülkeleri gibi ucuz doğal gaz alabilseydik dar gelirli Türk halkının evinde kullandığı doğal gazın harcaması yüzde 50 düşer, geçim sıkıntısı hafiflerdi. Sanayide doğal gazın ve asıl önemli olan petrolün maliyet içinde ciddi bir payı var. Sanayiye ucuz enerji verirsek maliyetlerimiz düşer, Uluslararası piyasalarda sanayinin rekabet şansı artıp ihracatımız artarsa sanayi, yan sanayi ve hizmetler sektöründe mal ve hizmet üretim ve istihdam artışı olurdu. İşsizlik bu kadar yüksek olmazdı.

31 Aralık 2012’de dolar 1,80 iken 2012 ihracatımız 152,5 Milyar $, 2019 Ortalama dolar kur 5,67 olup yüzde 300 devalüasyona rağmen 8 yılda ihracat sadece yüzde 18 artmıştır. Bu gidişle 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar hayal ötesi olup 2023 yılı ihracatımız 200 milyar dolar civarı bir seviyeye çıkar.

Dünyada denizden doğal gaz çıkarma teknolojisine sahip üç var. Japonya, Rusya ve ABD. Teknoloji geliştirmek kaç yıl sürer veya bu üç ülkeden teknoloji alabilir miyiz? Alabilirsek hangi maliyetle alırız.
Türk ekonomisindeki yapısal bozukluğu kadar kötü ki petrol ve doğal gaz da yeterli üretim yapsak bile ekonomik sorunlarımızı çözemeyiz. Venezuela da dünyanın en çok petrol rezervine sahipken halk yokluk içinde yaşıyor.
Yeraltı, yerüstü kaynaklara sahip olmak önemli değil. O kaynakları rantabl değerlendirecek akla sahip olup halka adil dağıtabilmektir önemli olan.

Karadeniz’de bulunan doğal gaz Türkiye’yi uçurur mu?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. 22 Ağustos 2020, 05:07

    İran yüz yıl boyunca petrol ve gaz çıkarıyor ama hala kendi başına bu işi yapamaz ve hala emperyalistler bağlı, eğer Türkiye tek başına bu rezervi bulup sondaj yaptı? Kendide çıkarabilecek ve göreceksiniz. Kendinizi küçümsemeyin, dünyada hiçbir şey yoktur ki türk halkı beceremesin. Eğer bu gün Fransa ABD BAE yunan iran mısır İsrail Suriye ve Arabistan bize karşı düşmanca davranıyorlar ve türk hala ayaktadır , bizi gücümüzdenir. Çünkü bizim gelecekte yapacaklarımız şeylerden korkuyorlar. Biraz ülkenize gurur duyun. Tarih boyunca bizim adımız Çin’den Avrupa’ya kadar korku sarmış . Dünyayı sömüren Roma imparatorluğunu biz tarihten sildik , biz değil onlar korkacak

  2. burada önemli olan üretim ekonomisi. üretime geçilmediği sürece trilyonlarca metreküp enerji bulunsa bile bir yararı olmaz.

  3. Karadenizde bulunan bu gazi cikarmaninda buyuk teknoloji ve maliyet gerektirdiginide eklemek lazim. Bu gazi cikarabilecek teknoloji bir ABDde ikincisi Japonyada var. Turkiye’nin bu teknolojiyi kazanmasi yillar surecektir. (Cihat Yayci’nin demeci) Ben bunu mujde olarak goremiyorum, daha cok eriyen bir AKPnin oylarini arttirma cabasi. Ayasofya’nin camiye cevrilmesi, Erdogan’i Ataturk’e benzetme cabalari, ulusalcilari, Kemalistleri AKP altinda birlestirmeye calismalari, gaz, petrol haberleri, hepsi ayni amaca yonelik. Anlasilan AKP deki erime cok buyuk ve bu yuzden gozlerini korkular burumus demek ki.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!