Kebapta tescil savaşları

featured

Türkiye 100’den fazla kebaba ev sahipliği yapıyor. Ancak bu kebap çeşitlerinden çok azı tescillenmiş durumda. Türkiye’de 10 ilde toplam sadece 14 kebabın tescili var. Bu iller arasında ise Şanlıurfa 5 farklı kebap çeşidi ile açık ara önde bulunuyor.

Türkiye’nin coğrafi işaretli ürün sayısı, Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) yapılan başvurular ve tescillerle giderek artıyor. Coğrafi işaretli ürünler arasında en dikkat çekenlerden biri ise Türkiye’de en çok tüketilen yemeklerden olan kebap olarak karşımıza çıkıyor. 

NTV’den Tuğba Öztürk’ün haberine göre şu ana kadar sadece 10 il farklı kebap lezzetlerini tescil ettirmiş durumda. 

Tokat’ta, sebze ve kuzu etinden yapılan yaklaşık 3 asırlık lezzet olan Tokat kebabı, kendine has fırınlarda hazırlanıyor ve kentin en önemli lezzeti olarak öne çıkıyor.

Tokat Kebabı, 2015’te tescil aldı.

Erzurum’daki popülerliğini her daim koruyan ve kente gelen yerli ve yabancı turistlerin de damaklarında unutulmaz bir lezzet bırakan cağ kebabı, yaz-kış sofraları süslüyor.

Bölgenin 9 coğrafi işaretinden biri olan cağ kebabı bölgenin ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. 

Oltu Cağ Kebabı, 2010’da tescil aldı.

Antakya’nın kağıt kebabı dana kaburgası, maydanoz, taze biber, sarımsak, tuz ve karabiberle yapılıyor. 

Antakya Kağıt Kebabı, 2020’de tescil aldı.

Denizli’de ‘Tandır Kebabı’ geleneği asırlardır devam ediyor.

Kentteki meşhur ustaların hazırladığı ve tadına doyum olmayan kebabı yemek için şehir dışından bile gelenler oluyor. Bu kebabın en büyük özelliği ise çatal kaşık kullanılmaması… Denizli Tandır Kebabı ile 2017’de tescil aldı.

Aksaray mutfağının önemli lezzetlerinden “tulum kebabı“, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Türk Patent ve Marka Kurumunca geçen yıl coğrafi işaret belgesiyle tescillenen tulum kebabı, damak tadını önemseyen Aksaraylılar ile kenti ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerin hem gözüne hem de damağına hitap ediyor.

Tulum Kebabı, 2019’de tescil aldı.

Büryan Kebabı, Siirt‘te özel yöntemlerle kuyu şeklindeki tandırlarda pişiriliyor…

Büryan Kebabı, 2005’te tescil aldı.

Taşköprü Kuyu Kebabı için 2016’da tescil aldı.

Kebap deyince akla gelen ilk çeşitlerden biri olan Adana Kebabı da tescilli lezzetlerden. Porsiyonlar yerine metrelik şişlerde hazırlanıp servis edilmesi bölgede dikkat çeken özelliklerden…. 

Adana Kebabı, 2005’te tescil aldı.

Şanlıurfa;

Ciğer Kebabı ile 2018’de,

Haşhaş Kebabı ile 2017’de,

Kazan Kebabı ile 2018’de,

Soğan Kebabı ile 2018’de,

Patlıcan Kebabı ile de 2018’de tescil aldı.

Tam 5 kebap tescili bulunan Şanlıurfa, kebap tescil sayısında açık ara birinci sırada yer alıyor.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkan Yardımcı Selçuk Karakuş, kebapta olduğu kadar tescil sayısı olarak bakıldığında diğer kalemlerde de Türkiye’de lider olduklarını söyledi. 

Konu hakkında bilgi veren Karakuş, ”Ticaret Odası olarak 30 tane tescilimiz var. Zaten Türkiye’de odalar arasında bir birinciliğimiz var. Bunu yanında başvuru sürecinde olan kalemlerimiz de var” açıklamasını yaptı.

Eski medeniyetlere ev sahipliğinin yapmasının yanında bölgede yemek kültürünün oldukça gelişmiş olduğunu söyleyen Karakuş, ”Tescil ettirdiklerimiz ya da tescil için başvurduğumuz kalemlerin yanında hala gündeme getirmediğimiz işlemediğimiz ürünler var” dedi.

Karakuş, ”Buradaki kebabın tadı Türkiye’nin hiçbir yerinde yoktur. Biz bu konuda hep iddialıydık, iddiamızı sürdüyoruz. İlimize özgü 5 kebapla TÜRKPATENT’e başvurduk ve hepsi için tescil belgemizi aldık.” dedi. 

Tescilli ürünlerin bölgeye ekonomik açıdan da etkisi olduğunu ifade eden Karakuş, ”Özellikle yabancı turistlerimiz bu tescilleri ürünleri yemek istiyorlar. Hatta biz sabah saatlerinde kalkar ciğer kebabı yeriz, turistler de alıştı artık. Bizimle birlikte ciğer kebabı yemeye geliyorlar” şeklinde konuştu.

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye’deki coğrafi işaretli ürün sayısı 526’ya, devam eden başvuru sayısı da 653’e ulaştı.

Tescillenmiş ürün gruplarının dağılımına bakıldığında lider konumda bulunan ‘işlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebze ile mantar’ grubunda 142 adet ürün bulunuyor. Ve diğer ürünlere göre oranı da yüzde 27.2 olarak yer alıyor.

30 adet tescillenmiş lezzeti ile lider konumda bulunan Şanlıurfa’yı, 28 ile Gaziantep ve 19 ile İzmir takip ediyor.

Kebapta tescil savaşları

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!