Kobani olayları nasıl başladı? 6-7-8 Ekim’de neler oldu?

featured

HDP’nin çağrısıyla 6-7-8 Ekim 2014 tarihlerinde Doğu ve Güneydoğu illerinde başlayan Kobani şiddet eylemlerinde bölge yangın yerine döndü. HDP/PKK’nın, Türkiye’nin IŞİD saldırısına uğrayan Kobani’ye destek vermediği iddiasıyla başlattığı eylemlerde iki polis şehit oldu, 31 kişi de hayatını kaybetti, 221 vatandaş ile 139 polis yaralandı.

VERYANSIN TV

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobani bahanesiyle 2014’te düzenlenen eylemlere ilişkin soruşturma kapsamında bu sabah 7 ilde 82 kişi için gözaltı kararı verdi.

Gözaltına alınanlar arasında eski milletvekili ve HDP’li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün, Emine Ayna, MYK üyesi Alp Altınörs ile mevcut ve eski HDP yöneticileri de bulunuyor.

Şiddet eylemlerinin üzerinden 6 yıl sonra düğmesine basılan yeni operasyon gündeme oturdu.

Peki Kobani olaylarında neler yaşandı? 6-7 Ekim’de neler yaşandı?

HDP’NİN KARARIYLA

HDP Merkez Yürütme Kurulu’nun çağrısı üzerine 6-7 Ekim 2014’te, IŞİD’in saldırdığı Ayn el Arap’a (Kobani) Türkiye’nin destek vermediği bahanesiyle PKK/PYD yandaşlarının başlattığı şiddet eylemlerde iki polis şehit oldu, 31 kişi de yaşamını yitirdi.

HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından 6 Ekim 2014’te yapılan açıklamanın ardından terör örgütü PKK/PYD yandaşlarının Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle 35 ilde gerçekleştirdiği şiddet olaylarında iki polis şehit oldu, 31 kişi de hayatını kaybetti, 221 vatandaş ile 139 polis yaralandı.

AKP’nin “Açılım Süreci”ni yürüttüğü o dönemde terör örgütü yandaşlarının saldırıları sonucu çok sayıda ev ve iş yeri ile okul, kamu binası, kültür merkezi, müze ve yurt binasında hasar oluştu, olaylar nedeniyle zarar gören esnafa devlet tarafından yaklaşık 50 milyon liralık ödenek sağlanırken, şiddet eylemlerinin devlete maliyeti 300 milyon liranın üzerinde oldu.

DİYARBAKIR’DA 12 KİŞİ ÖLDÜ

Kentte yaşanan saldırılarda Yasin Börü ve arkadaşlarının da arasında bulunduğu 12 kişi hayatını kaybetti, 65 vatandaş ile aralarında 4. sınıf emniyet müdürü ve komiser yardımcısının da bulunduğu 14 güvenlik görevlisi yaralandı.

Olaylarda 144 özel bina ve iş yeri, 16 kamu binası, 6 av bayisi, 17 özel ve kamu bankası, 4 okul, bir müze, 88 özel araç, 40 kamu aracı, bir parti binası ve 36 MOBESE kamerası zarar gördü. Gözaltına alınan 189 kişiden 175’i nöbetçi mahkemeye sevk edildi, şüphelilerden 45’i tutuklandı.

VAHŞİCE KATLEDİLDİLER

Yoksulların bayramda evlerine kurban girmesini sağlamak için çalışan Yasin Börü ve üç arkadaşı, bir grubun silah, taş, sopa ve kesici aletli saldırısına uğramaları sonucu sığındıkları binanın üçüncü katında linç edildi.

IŞİD üyesi oldukları iddiasıyla binadan atılan gençlerin cesedine işkence yapıldı, ayrıca 16 yaşındaki Börü’nün üzerinden arabayla geçildi, Ahmet Dakak’ın ise başı taşla ezildi.

Cesetleri yakılan ve tanınmayacak hale gelen çocuklar, aileleri tarafından güçlükle teşhis edilebildi. Olaylardan şans eseri yaralı kurtulan ve arkadaşlarının vahşice öldürülmesine tanıklık ettiği için psikolojisi bozulan Yusuf Er, Diyarbakır dışındaki bir hastanede tedavi gördü.

Tunceli’de 2, Mersin’de 3, Diyarbakır’da 34, Şırnak’ta 13, Batman’da 4, Şanlıurfa’da 19, Bitlis’te 8, Bursa’da iki, Mardin’de 36, Muş’ta 6, İstanbul’da 11, Bingöl’de iki, Hakkari’de 28, Siirt’te 13, Van’da 18, Gaziantep ve Adıyaman’da birer okulda terör örgütü yandaşlarının saldırıları nedeniyle hasar meydana geldi.

Tahribata uğrayan okullar ve kamu binaları, devletin sağladığı imkanlarla onarılarak kısa sürede hizmete açıldı.

Olaylara ilişkin bin 600’ü aşkın şüpheli hakkında soruşturma başlatılırken, gözaltına alınan 894 şüpheliden 386’sı tutuklandı, 244’ü hakkında adli kontrol kararı verildi.

Tazminat ödendi

Diyarbakır’da olaylarda zarar gören 73 esnafa Diyarbakır Valiliği tarafından 234 bin 997 lira ödeme yapıldı.

Hayatını kaybeden 8 kişi için yapılan başvurudan 7’si çatışmalı ortamda zarar gören, yakınlarını kaybeden, alıkonulduğu için iş kaybı yaşayan vatandaşların mağduriyeti, Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun kapsamında tazmin edilerek, komisyon tarafından aralarında Yasin Börü’nün de yer aldığı 6 kişinin ailesine 170 bin lirayı bulan tazminat ödendi.

Gaziantep

Gaziantep’te, 5 kişinin hayatını kaybettiği, 4’ü polis 42 kişinin yaralandığı olaylarda, aralarında polis merkezinin de bulunduğu 12 kamu binası, 5 okul, 5 ev, 44 iş yeri, 77 araca yaklaşık 1 milyon liralık zarar verildiği tespit edildi.

Van

Van’da 170 araç, 20 okul, 5 dini müessese, 40 kamu binası ve 523 iş yeri büyük hasar gördü. Başbakanlık tarafından gönderilen ödenekler zarar gören vatandaşların hesaplarına aktarıldı. Hasara uğrayan kamu binaları, okullar, dernek binaları ve Kur’an kursları da baştan sona yenilenerek hizmete başladı.

Hasar gören ve yakılan 20 okul, tadilattan geçirilerek kısa sürede eğitim öğretime açıldı.

Siirt

5 sivilin hayatını kaybettiği, 17 sivil ile 20 emniyet mensubunun yaralandığı Siirt’te valilik bünyesinde oluşturulan hasar tespit komisyonu raporuna göre, gözaltına alınan 69 kişiden 16’sı tutuklandı.

Kamuya ait ilk ve orta dereceli 12 okul, kütüphane, halk eğitim merkezi, 4 sağlık merkezi, bir acil sağlık istasyonu ve erkek öğrenci yetiştirme yurdu yakılarak kullanılamaz hale getirildi.

Batman

Saldırılarda bir kişi hayatını kaybetti, 56 kişi yaralandı, güvenlik güçlerince gözaltına alınan 105 kişiden 32’si tutuklandı. Olaylarda 6 kamu binası, 15 özel banka ve ATM, iki siyasi parti binası, 62 resmi ve özel araç, 91 iş yeri ve 5 evde hasar meydana geldi.

Mardin

6 kişi yaşamını yitirdi, 29 sivil ile 22 polis yaralandı, 14 otomobil, 69 polis aracı, kaymakamlık binaları, emniyet binaları, 39 okul, 6 siyasi parti ve 69 bina zarar gördü. Gözaltına alınan 311 kişiden 108’i tutuklandı.

Şırnak

30 kişinin yaralandığı Şırnak’ın Cizre ilçesinde ateşe verilmesi sonucu tahrip olan 10 okul ile yağmalanan 2 özel öğrenci yurdu, valilik tarafından kısa sürede onarıldı.

Müze yaktılar

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Ziya Gökalp Müzesi yakıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) arasında imzalanan protokol kapsamındaki çalışmaların ardından 1 milyon 800 bin lira harcanarak restore edilen müze binası, teşhir için en son teknoloji ile donatılmış şekilde Kültür ve Turizm Bakanlığına teslim edildi.

Esnaf zorda

Başbakanlık tarafından illere gönderilen ödeneklerle vatandaşların ve esnafın zararı giderildi. Olaylarda tahribata uğrayan yerler, devletin sağladığı imkanlarla onarıldı.

Van’da 22 milyon 469 bin, Diyarbakır’da 234 bin 997, Muş’ta 3 milyon 550 bin, Mardin’de 5 milyon 180 bin, Batman’da 4 milyon ve Tunceli’de 618 bin lira olmak üzere olayların yaşandığı illerdeki zarar gören esnafa yaklaşık 50 milyon lira tutarında ödenek aktarıldı.

Kobani olayları nasıl başladı? 6-7-8 Ekim’de neler oldu?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. En bastakinin bizzat kendisi soylemisti, valilerin ve askerin operasyon yapmasina izin vermedik diye. Bir de ovune ovune. Olan Yasin Boru’ye ve arkadaslarina olmus. Cok yazik. ISID sempatizani dahi olsa, boyle vahsice yargisiz katledilmek, kelimeler ile aciklanamaz.

  2. Bu milleti ayrıştıran ve her fırsatta ihanet içinde olan, Yasin Börü’yü daha 16’sında şehit eden kim varsa cezasını en ağır şekilde çekmelidir.

  3. Türk’ün devletsiz kaldığı yıllar….

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!