KONDA Araştırma, abonelerine gönderdiği bilgi notunu internet sitesinde yayımladı.
Her seçimden önceki son perşembe günü yaptığı paylaşımı 14 Mayıs seçimleri için de yapan KONDA’nın aboneleriyle paylaştığı sonuçlara göre, Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan’ın önünde olan Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kazanmaya çok yakın.
KONDA, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalma ihtimalinin mevcut olduğu görülen anket sonuçları için, “Fakat son haftada yaşanan oy değişim eğilimi devam ederse seçimin ilk turda Kemal Kılıçdaroğlu lehine sonuçlanma ihtimali de bulunmaktadır” dedi.
Abonelere aktarılan araştırmada, Millet İttifakı ile Emek ve Özgürlük İttifakı’nın toplam oy oranı, Cumhur İttifakı’nı geçiyor.
KONDA’nın internet sitesinde de yayımlanan bilgi notunda, cumhurbaşkanlığı sonuçları için şu değerlendirme yapıldı:
“6-7 Mayıs tarihindeki araştırmaya ait bulgular Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalma ihtimalinin mevcut olduğunu göstermektedir. Fakat son haftada yaşanan oy değişim eğilimi devam ederse seçimin ilk turda Kemal Kılıçdaroğlu lehine sonuçlanma ihtimali de bulunmaktadır.”
İTTİFAKLARIN DURUMU
Ankette ittifakların da oy oranları verildi. Cumhur İttifakı’nın en yüksek oy oranına ulaşacak ittifak olmasının beklendiği vurgulanan bilgi notunda, şöyle denildi:
“Bu seçimde siyasi partiler çok çeşitli seçim, ittifak ve aday liste stratejileri ile seçime giriyorlar. 87 seçim bölgesinin tamamında birlikte hareket eden, tamamında ayrı hareket eden, bazılarında ayrı bazılarında birlikte hareket eden, bazılarında ayrı giren ama birbirlerinin listesinde adayları olan aynı ittifak mensubu partiler var. O yüzden parti oyu tercihi yerine ittifak oyu ölçümünün daha sağlıklı bir ölçüm olduğu fikrindeyiz.”
ÜÇ DİNAMİK
KONDA, 14 Mayıs sonuçlarını etkileyebilecek üç dinamiği şöyle not etti:
– Birincisi, 6-7 Mayıs tarihinden seçime kadar yaşanacak olayların siyasi tercihlere etkisi.
– İkincisi, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanabilecek stratejik oy kaymaları. Stratejik oy kaymalarının “Cumhur İttifakı – Millet İttifakı” ya da “Erdoğan – Kılıçdaroğlu” arasında olma ihtimalini pek öngörmemekle birlikte İnce ve Oğan seçmenlerinin çoğunlukla Kılıçdaroğlu lehine oy kullanma eğiliminde olduklarını görüyoruz.
– Üçüncüsü de başta deprem bölgesi olmak üzere yurtiçi ve yurtdışı seçmenlerin seçime katılım oranı ile yurtdışı seçmenlerin kullanacağı oyların dağılımıdır.”


AKP RAHTSIZ
AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Mücahit Birinci, abonelerine bilgi notu gönderen KONDA Araştırma’yı hedef aldı.
Birinci, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Konda saha manipülasyonu yapıyorsun. Aleni tezgah bu. Anket değil borsa çizelgesi gibi. Bu şirketin saha manipülasyonlarını dikkate almamak lazım. Not ettik” ifadesini kullandı.
Konda saha manipülasyonu yapıyorsun. Aleni tezgah bu. Anket değil borsa çizelgesi gibi. Bu şirketin saha manipülasyonlarını dikkate almamak lazım. Not ettik. pic.twitter.com/7doNnmN7A3
— Mücahit Birinci (@birincimucahit) May 11, 2023
yaz tahtaya al haftaya… geçtin borun pazarı sür eşeği niğdeye.15mayıstan sonra kp namına birşey kalamyacağı için istediği kadar not alsın.
Ben de pek inanmıyorum bu anket sonucuna yalnız. Kılıçdaroğlu’nun bu kadar fark atacağını sanmıyorum. Hatta tayyip 50.5 le alır gibi düşünüyom. Bu da burda dursun 3 gün sonra bakarız.