Koronavirüse geçici aşı

featured

Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’nda Moleküler Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Bölümü Başkanı Arturo Casadevall, koronavirüsü geçiçi bir süre durdurabilecek bir aşı üzerinde çalıştığını belirtti.

Koronavirüse karşı aşı geliştirmek için yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.Yeni bir aşının geliştirilmesi uzmanlara göre 12 – 18 aylık bir süreç alacakken bu süreç içerisinde virüsü durdurmak için yalnızca önlemlerden yardım alınıyor. Şimdilik virüsü tamamen durdurabilen bir aşı olmasa da Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’nda Moleküler Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Bölümü Başkanı Arturo Casadevall, geçici bir aşı üzerinde çalışıyor.

WebTekno’dan Ümit Kılınç’ın haberine göre, Casadevall ve Albert Einstein Albert Einstein Tıp Fakültesi’nden Liise-anne Pirofski, 13 Mart günü yayınladıkları bir makalede COVID-19 virüsünden kurtulmayı başaran insanların kanlarının sıvılarıyla yeni bir aşı ürettiklerini paylaşmıştı. Global Heath NOW ile yeni bir röportaj gerçekleştirdi.

YAZ AYLARININ BAŞINA DOĞRU BULUNABİLECEK

Arturo Casadevall, verdiği röportajda aşı testlerinin onay alındığı takdirde 3-4 hafta içinde başlayabileceğini söyledi. Casedevall, aşı testlerinin yapılması durumunda aşının yaz aylarının başına doğru dünya genelinde bulunabileceğini öngördüğünü aktardı. Bununla birlikte bilim insanı, aşıyla ilgili bazı önemli soruları da cevapladı:
-Plazma (kanın sıvı kısmı), koronavirüse karşı nasıl etkili olabiliyor?
-Birçok viral hastalıktan kurtulduğunuzda kanınızda nötralize edici antikorlar bulunur. Bunlar, virüsü öldüren antikorlardır. İyileştikten sonra plazma, bağış yapan kişilerden alınabilir. Kan bağışıyla aynı şeydir ancak kandan kırmızı kan hücrelerini almak yerine sıvı alınır. Yani plazmayı alırlar. Plazmanın kendisi bir ilaçtır. Virüse maruz kalan insanlar için enfeksiyonun önlenmesinde veya hasta olanlar için tedavi olarak kullanılabilir. Bu bir aşı değil. Bunu bir proteinin uygulanması olarak düşünün, insanlara bağışıklık kazandıran bir sıvı.

‘OLDUKÇA GÜVENLİ’

-Bu yöntem Çin’de de kullanıldı mı?
-Evet. Hatta Çin, İtalya’ya 90 ton plazma gönderdi.
-Bu yöntem ile Çinlilerin yöntemi arasındaki fark nedir?
-Çinliler, iyileşen herkesin antikorları olduğunu varsaydılar ve bu nedenle plazmayı kullanmaya devam ettiler. Veriler henüz yayınlanmamamış olsa da iyi sonuçlar bildirdiler. Hastalar iyileştiğinde plazmayı aldılar ve ihtiyacı olanlarda kullandılar. Biz, Bağış yapmadan önce insanlarda virüs öldürücü antikoru gerçekten ölçeceğimiz çok daha karmaşık bir şey ortaya koyuyoruz. Bununla birlikte yalnızca en yüksek kuvvete sahip plazmayı kullanacağız.
-Bunun bir yan etkisi var mı?
-Plazma oldukça güvenlidir. Kan yoluyla bulaşan patojenler taranır ve kanla nakledilir. Böylece aktarım reaksiyonunuz olmaz. Kan nakli ABD’deki en düzenli endüstrilerden biridir.

Koronavirüse geçici aşı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!