Koronavirüsün jeopolitiği… Dünyayı nasıl şekillendirecek?

featured

Çin’in koronavirüsle savaşının sonucunu ve olası etkilerinin boyutunu şimdiden kestirmek güç. Ancak her sonucun uluslararası düzene küçük ya da büyük etkisi olacağı kesin.

Çeviri: Tolga Korucubaşı / Veryansın Tv

Geopolitical Futures’te “Yeni Koronavirüsün Jeopolitiği” başlıklı bir analiz yayınlandı.

Çin’in Vuhan kentinde başlayan ve henüz durdurulamayan salgının, dünya jeopolitiğine yapabileceği etkileri değerlendiren yazar George Friedman, “Dünya tarafından karantinaya alınması Çin’in isteyeceği son şeydir” dedi.

Analizin tamamı şöyle:

“Jeopolitik, öngörülebilir bir şekilde ortaya çıkan ve oldukça yavaş ilerleyen bir süreçtir. Bu genellikle böyledir. Daha sonra, bir jokerin dışarıdan sisteme girdiği beklenmedik, ancak önemli anlar da olur. Şu anda, yeni koronavirüsün böyle bir olay olup olmadığını söyleyemeyiz. Tam olarak nasıl bulaştığını, ne kadar ölümcül olduğunu, uzun süreli hastalıklara neden olup olmadığını bilmiyoruz. Çin’in bir şehri, Wuhan’da ortaya çıktığını biliyoruz; Çin hükümetinin, Wuhan’ın içinde ve dışında hareket üzerinde önemli kontroller uygulayacak kadar ciddi gördüklerini ve Çin’de nüfusa göre az sayıda vaka ve Çin dışında daha da az sayıda vaka bildirildiğini biliyoruz. Bunun için medya raporlarına güveniyoruz, çünkü kendi viral tıp bilgimiz sınırlı.

YIKICI OLABİLİR

Jeopolitik olarak bulaşıcı hastalıklar soğuk algınlığından Kara Ölüm’e kadar uzanmaktadır. Soğuk algınlığı her zaman mevcuttur ancak pek ciddi bir sonucu yoktur; ikincisi Avrupa toplumunu büyük ölçüde bozdu ve bazı durumlarda bölgenin güç dengesini değiştirdi. Bu iki hastalık arasında politik sistemin hastalığın etkisini sınırlamak için günlük yaşamda aksamalar yarattığı bir nokta vardır. Bu eylemler belli bir yere kadar etkilidir ama belli bir yerden sonra ekonomik sorunlara neden olacak kadar yıkıcı olabilirler. Şu anda bu noktalar arasında sallanıyoruz, hastalığın ve hastalığa karşı alınan önlemlerin sonuçları.

En büyük tehdit virüsü taşıyan yolcular gibi görünmektedir. ABD, hastalığın yayıldığı bölgelere seyahat eden yabancılar için ABD’ye seyahat etmeyi yasaklarken, ABD vatandaşları geri dönebilir, ancak iki hafta karantinaya alınacak. ABD’nin büyük havayolları Çin’e ve Çin’den tüm uçuşları askıya alma sürecine başlıyor, ancak Çin havayolları ve ABD kargo şirketleri hala ABD’ye uçuyor. Rusya gibi diğer ülkeler de seyahat yasağı koydu. ABD hükümeti, hastalığın geçebileceği çok sınırlı engeller koydu. En önemlisi, Çin’e ve Çin’den yapılan deniz sevkıyatı önemli ölçüde etkilenmedi. Bu hayati öneme sahiptir, çünkü askıya alınmaları durumunda, durum bir problem olmaktan çıkıp bir krize dönüşür.

ÇİN EKONOMİSİ

Çin ekonomisini korumak için ihracata bağlı. Gayri safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 20’si ihracattan kaynaklanıyor ve ticaret anlaşmazlığına rağmen en büyük müşterisi ABD. Şu an için yeni koronavirüsün bubonik vebaya soğuk algınlığından daha yakın olduğunu ya da bilinmeyen korkusundan kaynaklanan paniğin Çin’i karantina altına almaya zorladığını varsayın. Olası değil ama bu imkansız olduğu anlamına gelmez.

Çin hükümeti üç şekilde yoğun baskı altındadır. İlk olarak, Doğu Türkistan’da uyguladıkları baskı Avrupa ve ABD’den olumsuz bir tepki yarattı. Bunun yanı sıra ABD, Çin’e önemli gümrük vergileri getirdi. İhracattaki daralma, Pekin hükümetinin istikrar sağlamak için zaten mücadele ettiği bir finansal sisteme çarptı. Bu, Çinli yetkililerin arasında ekonomik ve mali konularda korkuya yol açtı. Sonuç, tanıma teknolojisinden internete girmeye kadar güvenliği arttırmak ve muhalif kabul edilenlerin periyodik olarak tutuklanmasıydı.

Ekonomik güvensizlik, güvenliği arttırdı. Bu da Hong Kong’taki eylemlere yol açtı. Bu, Pekin’in daha önce sahip olmadığı bir arzuydu. Ancak durum yoğunlaştıkça Hong Kong’da istikrarı sağlama arzusu arttı. Tasarı ile, Hong Kong’daki bazı kişiler, Hong Kong’da yasal olan şeyler için iadenin gerçekleştirilebileceğini ve aşırı cezalara yol açabileceğini kabul etti. Hong Kong’daki birçoğuna varoluşsal bir tehdit oluşturdu ve sonuçlar tüm dünyaya iletildi.

TİCARET SAVAŞLARI

Çin cumhurbaşkanının başta gelen sorumluluğu, en önemli müşterisi ABD ile ilişkileri yönetmektir. Çin, George W. Bush yönetiminden bu yana Amerika’nın Çin pazarlarını açma ve para birimini manipüle etmeme taleplerini saptırdı. Başkan Xi Jinping’in bu sürece devam etmesi bekleniyordu. ABD Başkanı Donald Trump’ı yönetemedi ve sonuç, ihracatçı bir ülkenin tüketen bir ulustan bir meydan okumayla karşı karşıya kalmasıydı. Daha basit bir ifadeyle, iş dünyasında en iyi müşterinizle asla kavga etmemeniz gerektiğine dair bir kural vardır. Xi, Amerika Birleşik Devletleri ile gümrük vergileri mücadelesine girerek bu kuralı ihlal etti.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesinde, Xi’nin idaresi konusunda bir anlaşmazlık olduğuna dair bir kanıt yok. Merkez Komitesi Xi taraftarlarıyla doludur, ancak bunun gibi bir gelişme endişe ve hırs yaratmış olmalıdır. Merkez komitenin mali durumdan, ticaret savaşından, Hong Kong ve Doğu Türkistan’dan mutlu olduğunu düşünmüyorum.

 

AMBARGOLAR GELİRSE…

Şimdi, koronavirüsle ilgili ifade edilen korkuların abartılmadığını varsayın. Buna yanıt olarak, Çin’e büyük ticaret kısıtlamaları ve ambargolar uygulandığını ve nakliye şirketlerinin Long Beach veya Rotterdam’a yanaşmalarına izin verilmediğini varsayın. Ruslar zaten Çin’in kuzey sınırını tararken Çin tam olarak yalnızlaşır.

Çin’in, temel dinamiği uluslararası ticarete dayanan bir ulus olmasıdır. Amerika Birleşik Devletleri’nin baskısı altında, tehlikeli bir virüs bu ticareti sakat bırakacaktır. Bu noktada, Çin hükümeti, herhangi bir hükümet gibi, yanlış giden şeyden sorumlu olacak ve virüsü yanlış yönetmekten ve ekonomik sonuçları anlamamakla suçlanacaktır. Buradan oyunun nasıl devam edeceğini tahmin edebilirsiniz.

Bu egzersizin nedeni, koronavirüsün ne jeopolitik ne de politik bir olay olduğunu göstermek içindir. Hastalıklar bir miktar sıklıkta ortaya çıkar. Ancak Çin’in dinamiği ve Çin’in mevcut durumu göz önüne alındığında, virüs Çin’deki gerilimin patlayabileceği jeopolitik ve politik bir olaya dönüşebilir ve Çin’in uluslararası pozisyonunu değiştirebilir.

Vurgulamak gerekirse, “2019-nCoV”un ne olduğu veya ne yapacağına dair hiçbir fikrim yok, ancak bunun hakkında söylenenlerden ve kaygı seviyesinden yola çıkarak, tartışma uğruna zararsız olmaktan ziyade tehlikeli olduğunu varsayacağım. . Geçen yıl ya da iki yıldaki gelişmeler göz önüne aldığımızda ve yeni, ölümcül hastalıkların ardından gelen korku göz önüne alınırsa, uluslararası sistemde köklü değişiklikler görebiliriz.

Bütün olaylar jeopolitik değildir. Uluslar arasındaki ilişkilerden doğmazlar. Ancak jeopolitiğe bağlı olmayan olaylar kendilerini sisteme bağlayabilir ve sistemi bozabilir. Çin gibi zor bir dönemden geçen bir ülke için önemlidir. Ve dünya tarafından karantinaya alınması Çin’in isteyeceği bir şey değil.”

Koronavirüsün jeopolitiği… Dünyayı nasıl şekillendirecek?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!