Kremlin’in gündemindeki Türk profesör Veryansın Tv’ye konuştu

featured

Veryansın Tv program konuklarından Prof. Dr. Hasan Ünal’ın ‘Rusya’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıması hâlinde, Türkiye’nin de Kırım’ın mevcut statüsünü tanıyabileceği’ değerlendirmesi Rusya’da gündem yarattı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’a Ünal’ın açıklamaları soruldu.

VERYANSIN TV 

Maltepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal Lenta.ru’da Rusça yayınlanan röportajında Türkiye ile Rusya ilişkilerini değerlendirdi. 

Sputnik’in aktardığına göre “Ünal, Rusya’nın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni  tanıyabileceğini belirtti ve bu olasılığı, birleşmiş bir Kıbrıs’ın NATO üyesi olabileceği, bunun da Rusya’nın menfaatlerine uygun olmayacağı ile açıkladı.“

Ünal ayrıca Rusya’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıması durumunda Türk havayolu şirketleri Kırım’a direkt uçuşları yeniden başlatabileceğini ve Ankara’nın da  Kırım’ın Ukrayna’nın parçası olduğu şeklindeki savından vazgeçebileceği yorumunda bulundu. 

Ünal’ın görüşleri Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’a soruldu. 

Peskov ‘Rusya’nın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıması hâlinde, Türkiye’nin de Kırım’ın mevcut statüsünü tanıyabileceği’ şeklindeki değerlendirmeye şu yanıtı verdi: 

“Her şeyden önce, saygın profesörü (Ünal), Ankara’nın resmi görüşünü yansıtan biri olarak kabul edebileceğimizi sanmıyorum. İkinci olarak ise, Rusya’nın bölgeleri asla hiçbir pazarlığın konusu olamazlar ve olmayacaklar, bu tamamen ihtimal dışıdır.”

Rusya’da gündem olan Kıbrıs-Kırım denklemini dile getiren Prof. Dr. Hasan Ünal, konuyu detaylarıyla Veyransın Tv’ye anlattı. 

‘RUSYA’NIN VERECEĞİ CEVAP BUDUR ZATEN’

Peskov’a sorulan sorunun “basitleştirildiğini” belirten Ünal, Peskov’un yanıtını “Sayın Peskov, ‘Kırım zaten Rusya’nın toprak bütünlüğünün bir parçası ve bunu biz herhangi bir şekilde pazarlık konusu yapmayız diyor. Buna Rusya’nın vereceği cevap budur zaten. “ sözleriyle değerlendirdi.

‘YANSITIYORSA…’

Ünal Peskov’un “Her şeyden önce, saygın profesörü (Ünal), Ankara’nın resmi görüşünü yansıtan biri olarak kabul edebileceğimizi sanmıyorum” sözlerine ilişkin ise şu yorumda bulundu: 

“Peskov ‘Profesör Ankara’nın görüşlerini yansıtmıyor diye düşünüyoruz’ diyor. Bu açıklama önemli. Yansıtıyorsa bu konuda Türkiye ile konuşacak çok şey var anlamı da çıkar buradan.”

Ünal Lenta.ru’da yayınlanan röportajını şöyle anlattı: 

‘CİDDİ FIRSATLAR VAR’

Lenta.ru’da röportajımda özetle Türkiye’nin ve Rusya’nın soğuk savaşı zamanı politikaları bir kenara bırakarak, çok kutuplu dünyanın yarattığı yeni koşullara göre politika üretmeleri gerektiğini belirtiyorum. Bu konuda her iki ülkenin de önünde ciddi fırsatlar olduğunu söylüyorum.  

‘AB VE NATO TOPRAĞI BİR KIBRIS RUSYA’NIN ÇIKARLARINA TERS’

Kıbrıs tek devlet olduğu takdirde Kıbrıs otomatikman AB toprağı olur, bir süre sonra da NATO üyesi… Röportajımda Rusya NATO’nun genişlemesine karşı bu kadar mücadele ederken, Kıbrıs gibi Doğu Akdeniz’in en önemli noktasında bulunan bir adanın NATO toprağı olmasının Rusya’nın çıkarlarına ters olduğunu ifade ediyorum. Bu Rusya’nın yanlışı diye not ediyorum. Ama ‘Türkiye’nin tarafı da mantıklı politikalarla dolu değil. Örneğin Türkiye Suriye’de yürüttüğü bu savaş baştan beri yanlıştı. Oldukça dostane ilişkiler içinde dolduğumuz rejimi devirmek için böyle bir mücadeleye girişmenin hiçbir mantığı yok’ diyorum. Şimdi Rusya ile Suriye’de uzlaşmanın Türkiye’nin ulusal çıkarlarına hizmet edeceğini söylüyorum.

‘3 KONUDA ANKARA-ŞAM ANLAŞMASI YAPILABİLİR’

Ve sonra da Türkiye’nin Rusya aracılığıyla Suriye ile üç konuda anlaşabileceğini dile getiriyorum:

1)Suriyeli sığınmacıların geri gönderilmesi

2)Teröre karşı Adana Mutabakatı’nın işlemesi ve yeniden ortak mücadele

3) Türkiye’nin elindeki toprakların Suriye’ye devri aşamasında Suriye’nin KKTC’yi tanıması

‘RUSYA’NIN ÇIKARI KKTC’Yİ TANIMASINDA’

Ve bu arada diyorum  ki; Rusya’nın da KKTC’yi tanıması gerekir. Normalde Rusya’nın çıkarları buradadır. Ama Ruslar da diyebilir ki; ‘Biz bunu yaparken Türkiye’den karşılığında ne alacağız?’

Bu konuda yürütülecek müzakerelerle Kırım konusunda da bir tür uzlaşmaya varılabilir. Çünkü Rusya Kırım’ı toprak bütünlüğünün bir parçasına benzetiyor. Rus yetkililer Kırım’ı Hatay birleşmesine benzettiğini işaret ediyor. Kırım’ın Rusya toprağı olmadığına dair BM Güvenlik Konseyi kararı da yok. Olamaz da. Ama NATO ve AB Kırım’ın Rusya toprağı olmadığını ısrarla söylüyor, biz de söylüyoruz.

‘ADIM ADIM…’

Bu noktada Türkiye şöyle yapabilir; adım adım Türk yetkilileri Kırım’ın Ukrayna toprak bütünlüğünün ayrılmaz bir parçası olduğu ve Türkiye’nin politikasının bu yönde olduğu şeklinde konuşmalarına yavaş yavaş son verirler. Ve Türk Hava Yolları da Kırım’a doğrudan seferler düzenlemeye başlar. Böylece iki taraf çok önemli konularda uzlaşır. Ve Akdeniz’de çok önemli bir adanın NATO toprağına dönüşmesi engellenir. Rusya’ya karşı kullanılması ihtimali de ortadan kalkar orta vadede. Hem Türkiye’nin hem Rusya’nın çıkarları büyük fayda görür.

PESKOV’UN SÖZLERİNİN ANLAMI

Peskov’a ‘Türkiye Kırım’ı tanısın, Rusya KKTC’yi’ şeklinde basitleştirilmiş bir soru sorulmuş. Buna Rusya’nın vereceği cevap budur zaten. ‘Kırım zaten Rusya’nın toprak bütünlüğünün bir parçası ve bunu biz herhangi bir şekilde pazarlık konusu yapmayız’ diyor Peskov.

“Peskov ‘Profesör Ankara’nın görüşlerini yansıtmıyor diye düşünüyoruz’ diyor. Bu açıklama önemli. Yansıtıyorsa bu konuda Türkiye ile konuşacak çok şey var anlamı da çıkar buradan.

‘MANİDARDIR’

Ayrıca Peskov’un açıklamasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, onların ifadesiyle Kuzey Kıbrıs’ın Rusya tarafından tanınması veya bugüne kadar politikalarını değiştirmeye yönelik herhangi bir niyet olmadığı ve olmayacağına yönelik bir husus bulunmaması da bence manidardır.”

Kremlin’in gündemindeki Türk profesör Veryansın Tv’ye konuştu

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. Türkiye’de milli kemalist bir yönetim olsa tüm bunlar 3 günde çözülür

  2. Hasan Ünal tam bir devlet adamı örneği..

  3. Belki kırım konusu açılmadan bile bu konu önemli hale getirilebilir. Rum tarafı fişeklense, üye olacağız atlantik paktına dedirtilse, kırım konusuna değinmeden ilgi çekilebilir.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!