1. Haberler
  2. Dünya
  3. ‘Kürdistan’ müzakereleri… PKK/PYD ile görüşen Barzaniler: ‘Müjdeyi paylaşacağız’

‘Kürdistan’ müzakereleri… PKK/PYD ile görüşen Barzaniler: ‘Müjdeyi paylaşacağız’

Barzani Peşmergeleri'nin Suriye kolu olarak bilinen Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) heyeti, PKK/PYD'nin elebaşlarından 'Mazlum Abdi' kod adlı Ferhat Abdi Şahin ile bir araya geldi. Görüşme sonrası yapılan açıklamada 'müjdenin yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacağı' belirtildi.

featured

Başkan Mesut Barzani’nin özel temsilcisi Abdulhamid Derbendi Suriye’nin kuzeyinde PKK/PYD ele başlarından Mazlum Abdi ile bir araya geldi.

PYD’nin Suriye’deki çatı örgütü SDG’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı, Başkan Mesud Barzani’nin temsilcisi Dr. Hamid Derbendi ile görüştü. Görüşmede Kürt ve bölgesel sahadaki son gelişmeleri ele alandı.

Görüşmede Dr. Derbendi, Başkan Barzani’den Kürt birliğinin önemine ve Suriye’deki mevcut zorlukların üstesinden gelmek için ortak işbirliğinin güçlendirilmesine vurgu yapan bir destek mesajı iletti.

Öte yandan DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi de, Başkan Barzani’nin mesajı ve desteği için teşekkürlerini ifade etti.

Abdi mevcut süreçte istikrarı sağlamak ve Kürt halkının çıkarlarını korumak için tüm Kürt tarafları arasında ortak çabanın önemine vurgu yaptı.” 

Derbendi, Mazlum Abdi ile görüşmesinin ardından Barzanilerin Suriye kolu Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlık Heyeti ile Suriye’nin Kamışlı kentinde bir araya geldi. 

‘MÜJDELİ SONUCU PAYLAŞACAĞIZ’

ENKS’nin Sözcüsü Faysal Yusuf, Mesut Barzani’nin Temsilcisi Abdulhamid Derbendi’nin ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, ulusal çıkarların her şeyin üzerinde olduğunu ve yakın zamanda diyaloğun müjdeli sonucunu kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.

Rûdaw’a konuşan Yusuf, Barzani’nin temsilcisi Abdulhamid Derbendi’nin Suriye’nin kuzeyine gelişinin kendilerine büyük bir umut verdiğini belirterek şunları söyledi:

‘BİRLİK SAĞLANMALI’ 

“Bugün Rojava’daki Kürt halkı için umut dolu ve aydınlık bir gündü. Sayın Dr. AbdulHamid Derbendi, Başkan Barzani’nin Kürt siyasi taraflara mesajını getirdi. Mesajın içeriği şöyleydi: ‘Bugün Suriye’de Kürtler önemli bir konuma ulaşmıştır. Kürt siyasi taraflar arasındaki anlaşmazlık ve çelişkiler çözüme kavuşturulmalı, engeller aşılmalıdır. Kürtlerin haklarının korunacağı ve ortak çıkarlar doğrultusunda bir birlik sağlanmalı. Daha sonra Kürt tarafların Esad rejiminin yıkılması ile ortaya çıkan Suriye’deki yeni bileşenlerle birlikte hareket etmesi gerekir.’”

ENKS Sözcüsü, Mesut Barzani’nin mesajını ilk önce Mazlum Abdi’ye, ardında da kendilerine iletildiğini sözlerine ekledi.

‘PKK/PYD İLE ORTAK BİRLİK SAĞLANMALI’

Başkan Barzani’nin mesajının hayata geçirilmesi konusunda çaba sahibi olacaklarını belirten Faysal Yusuf,  “Diğer siyasi partilerin ve Sayın Mazlum Abdi’nin de bu mesajı yerine getirmesini umuyoruz. Ortak heyet oluşturulması ve Kürtler arası bir birliğin sağlanması konusunda üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

‘CİDDİ İLERLEME KAYDEDİLDİ’

PKK/PYD’li İlham Ahmed Londra’da düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada ciddi ilerleme kaydedildiğini belirtti.

İlham Ahmed, yakın zamanda Kürt halkına müjdeli bir haber vereceklerini işaret ederek, “Rojava Kürtleri kendi aralarındaki birliği geliştirmek için ciddi bir diyalog içindeler ve önemli gelişmeler kaydedildi. Aynı zamanda Kürdistan’ın diğer bölgelerindeki Kürtlerle de diyalog var. Bu diyaloğu çok önemli ve kaderi belirleyici görüyoruz. Yakın zamanda sizin de müjdeyi duyacağınızı umuyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin 2020’de başladığı temasların ardından ABD gözetiminde PKK/PYD ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin kontrolündeki ENKS arasında uzlaşı sağlanmıştı. “Kürt Yüksek Konseyi” kurulmuş, Jeffrey’nin iki tarafa da mali destek ve özerklik sözü verdiği açıklanmıştı.

Ancak süreç, bazı anlaşmazlıklar nedeniyle başarısızlığa uğradı.

Terör örgütü YPG/PKK’nın bünyesinde barındırdığı Kandil kadrolarını ihraç etmeyi reddetmesi, ENKS’nin Kuzey Irak’ta bulunan peşmergelerinin Suriye’ye girişine izin vermemesi ve varılan diğer anlaşmaları uygulamaya sokmaması taraflar arasındaki müzakereleri tıkamıştı.

ABD ve Fransa, Esad iktidarının devrilmesinin ardından iki taraf arasında arabulucuk çalışmalarına yeniden başlamıştı. ABD ve Fransa, ENKS ve PYD’ye yeni Şam yönetimine karşı tek heyet oluşturması, iki tarafın birlikte hareket etmesi çağrısında bulunmuştu.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!