Türk kahvesi, 5 Aralık 2013’te UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınmış ve aynı tarih Dünya Türk Kahvesi Günü olarak ilan edilmişti.
Türkiye’nin ve dünyanın en köklü kahve markalarından Kurukahveci Mehmet Efendi, 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nü, kahve kültürünün tarihini ve evrimini ele alan “Hakiki Kahve Keyfi” sergisiyle kutlayacak.
İstanbul Karaköy Galataport Paket Postanesi’nin üst katında düzenlenecek “Hakiki Kahve Keyfi” sergisi, 5 Aralık 2024-15 Şubat 2025 tarihleri arasında, her gün 10.00-22.00 saatlerinde, ücretsiz olarak ziyaretçilerini ağırlayacak.
KAHVE VE KAHVEHANE KÜLTÜRÜ
Sergi, üç ana tema çerçevesinde şekillendirilecek.
Kahvenin Etiyopya ve Yemen’den başlayan yolculuğu, Osmanlı İmparatorluğu’nda gelişen kahve kültürü ve kahvehanelerin 17. ile 19. yüzyıllar arasında sanat, kültür, siyaset ve ekonomiye katkıları görseller ve bilgilerle anlatılacak.
Sergide; kahvenin Avrupa’ya, “Türk adeti” olarak tanıtıldığı sürece de yer verilecek.
KAHVE YETİŞTİRİCİLİĞİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Kahve bitkisinin özellikleri, kahve türleri ve yetiştiriciliğin zorlukları da sergide işlenecek konular arasında. Öte yandan küresel iklim değişikliğinin kahve üretimi ve tedarik zinciri üzerindeki etkilerine de odaklanılan sergi, Türkiye’deki ilk kahve yetiştirme denemelerine de ışık tutacak.
KURUKAHVECİ MEHMET EFENDİ’NİN TARİHİ
Markanın 1871’den itibaren kahve kültürünü yaşatma çabaları, üretim ve ihracat faaliyetlerinin anlatılacağı sergi, Kurukahveci Mehmet Efendi’nin 1950’lere kadar Galataport Paket Postanesi üzerinden Anadolu’ya yaptığı gönderimlere de yer verecek.
Eski sipariş mektupları ve tarihi detaylarla kahvenin Türkiye’nin dört bir yanına ulaşma hikayesi aktarılacağı etkinlikte kahve tadımları, Türk ve dünya kahveleri üzerine seminerler düzenlenmesi planlanırken, tarihi kahve gereçleri ve kahve fincanları gibi objeler de sergilenecek.
Kurukahveci Mehmet Efendi’nin ürünlerinin satılacağı bir mağaza da ziyaretçilerini ağırlayacak.
CEO AKGÜN’DEN AÇIKLAMA
Kurukahveci Mehmet Efendi CEO’su Tuncer Akgün, bu sergiyi bir kültür hizmeti olarak gördüklerini belirterek, “Sergiyi, İstanbul’un kahve kültürünü Avrupa’ya taşıyan önemli bir merkez olduğunu vurgulamak amacıyla tasarladık. Önümüzdeki yıl gezici modüllerle Türkiye’nin diğer kentlerinde de sergilemeyi planlıyoruz” dedi.
MEHMET KURUKAHVECİ: YENİ DOSTLUKLARA VESİLE OLMASINI ÜMİT EDİYORUZ
Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kurukahveci ise, Türk kahvesinin dostluk ve paylaşımın bir simgesi olduğunu ifade ederek, serginin yerli ve yabancı kahveseverlerin ilgisini çekeceğini söyledi.
Kurukahveci, “‘Hakiki kahve keyfi’ ifadesi bizim için özenle hazırlanmış iyi bir kahve değildir sadece; kahve keyfinin dostluğa, sohbete, paylaşmaya vesile olmasıdır. Bu düşünceden hareketle sergimizin tüm yerli ve yabancı kahveseverlerin ilgisini çekeceğini, misafirlik ve ikram geleneğimizin baş tacı olan kahvenin yeni dostluklara ve paylaşımlara vesile olmasını canı gönülden ümit ediyoruz” dedi.