Manavgat’ta yangından etkilenen hayvanlar için Türkiye’nin ilk sahra hastanesi kuruldu

featured

Antalya’nın Manavgat ilçesinde, 28 Temmuz Çarşamba günü saat 12.00 sıralarında 4 ayrı noktada başlayan ve 6’ncı günde 4 ilçeden 12 mahallede süren yangından 50 bin hektara yakın alan etkilendi. Manavgat merkeze, Türkiye’de ilk defa tam teçhizatlı sahra hastanesini kuruldu.

Kent tarihinin en büyük yangını, 6’ncı günde de Manavgat ve komşu ilçeler Gündoğmuş, Akseki ve Alanya’da olmak üzere 12 mahallede etkisini sürdürüyor. Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve birçok ilden gelen itfaiye ekiplerinin yanı sıra havadan ve karadan müdahalelerin sürdüğü yangın, Manavgat’ta Çardak, Beydiğin ve Ahmetler, Alanya’da Güzelbağ, Bayır ve Bayırkozağacı, Akseki’de Güneyyaka, Kepez ve Hocaköy, Gündoğmuş’ta ise Narağacı, Umutlu ve Senir mahallelerinde devam ediyor. Manavgat ve çevre illerinde birçok mahallede hem ormanlık alan hem de yerleşim alanları yanarken, 6 günlük süreçte toplam yanan alan miktarı, Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinin tahminlerine göre 50 bin hektara yaklaştı.

37 MAHALLE TAHLİYE EDİLDİ

Bugüne kadar 4 ilçede 54 mahallenin etkilendiği yangında, 37 mahalle tahliye edildi. Yangında 31 bin 200 dekar meyve bahçesi ve seralardan oluşan tarım alanı da zarar gördü. Ayrıca çoğu evlerden oluşan 2 bin 800 yapı da yangından etkilendi. Çok sayıda büyükbaş ve küçükbaşın yanı sıra binlerce yaban hayvanının da öldüğü yangında kayıplar, her geçen gün yükseliyor.

DAHA ÖNCE DE 2 BÜYÜK YANGIN ÇIKMIŞTI

Manavgat’ın Bucakşeyhler Mahallesi’nde 2007 yılında çıkan orman yangınında 950 hektar ormanlık alan yanmıştı. Yangının olduğu bölgede, eski manken Tuğba Özay’ın çiftliği de hasar görmüştü. Manavgat ilçesi Taşağıl Mahallesi’nde, 31 Temmuz 2008’de çıkan ve 5 günün sonunda kontrol altına alınabilen Taşağıl orman yangını, Türkiye’nin en büyük orman yangını olarak tarihe geçmişti. Manavgat ve Serik ilçeleri sınırlarında 16 bin hektar ormanlık alanın kül olduğu yangında yüz binlerce ağaç ve canlı yok olmuştu.

KAPLUMBAĞAYI KURTARDILAR

Manavgat yangının 6’ncı gününde birçok mahalle küle döndü, yangının dün etkili olduğu Sırtköy’ü çevreleyen alandaki tüm ormanlık alanlar da zarar gördü. Sırtköy’de 3 ev de yanarken, dünkü yangında, itfaiye ekipleri tarafından söndürme işlemleri sırasında ormandan kaplumbağa kurtarılarak, mahalle merkezine getirildi. Pendik Belediyesi’nden bölgedeki çalışmalara katılan yıkama ekibinden Şaban Çakmaz, kaplumbağanın arkadaşları tarafından söndürme işlemlerinde ormanda bulunduğu ve kurtarılıp getirildiği belirtilerek, “Biz de burada veteriner arkadaşlara teslim edeceğiz, sağlığı yerinde bir şeyi yok gibi görünüyor. Sadece biraz serinleteceğiz” dedi. Kaplumbağa suyla serinletildikten sonra da veterinerlerin kontrolünde ıslak havluya sarıldı.

ÖLEN KARDEŞİNDEN YADİGAR TAVŞANLARI DUMANDAN ETKİLENDİ

Köydeki Şule Alagöz ise veteriner hekimlere, 2 hafta önce denizde boğulan kardeşinden yadigar 2 tavşanını tedavi için getirdi. Tavşanların isimlerinin ‘Rafet’ ve ‘Prenses’ olduğunu belirten Alagöz, “2 hafta önce ölen kardeşim bakıyordu onlara, o yüzden çok değerliler. Kardeşim Barış Alagöz, 12 Temmuz’da kaybolup 15 Temmuz’da Evrenseki’de denizde boğulmuş olarak bulunmuştu” dedi. Yangının evlerine gelmediğini ancak yoğun duman oluştuğunu anlatan Şule Alagöz, tavşanlardan ‘Prenses’in özellikle dumandan etkilendiğini ve yerde kıvranıp bayıldığını söyledi. Veteriner hekimler ve bölgedeki sağlık ekipleri, tavşanlara pet şişe kapağı ve avuçlarıyla önce su içirdi ardından göz damlası sıkıp, diğer tedavilerini yaptı.

112 VE UMKE EKİPLERİ SAHADA

Öte yandan Manavgat ve çevresinde, orman yangınından etkilenenlerin yardımına Sağlık Bakanlığı’nın 112 ve UMKE ekipleri koşuyor. İl Sağlık Müdürlüğü’nün 112 ve UMKE ekipleri, 44 araç ve 128 sağlık personeliyle bölgede hizmet veriyor. Yangın söndürme çalışmaları sırasında yaralanan orman işçilerine ilk müdahaleyi yapan ekipler, yangında hasar gören köyleri de ziyaret ederek dumandan etkilenen ve yaralananların sağlık kontrollerini yapıyor, ilaç ve hijyenik bakım ihtiyaçlarını da karşılıyor. Psikologlar ve çevre sağlığı teknisyenlerinden oluşan ekipler, köy köy dolaşıp tıbbi ilk yardımın yanında yangından etkilenenlerin dertlerini dinleyerek ruhsal destek veriyor.

YANGINDAN 555 KİŞİ ETKİLENDİ

Antalya İl Sağlık Müdürü Doktor Ünal Hülür, “Bugün itibarıyla 555 vatandaşımız yangından etkilendi. 538 kişinin tedavileri yapılmış ve şifayla taburcu edilmiştir. Halen 10 hastamızın tedavileri devam etmekte olup, 5 kişi Manavgat Devlet Hastanesi’nde, 2 kişi Özel Akdeniz Hastanesi’nde, 2 kişi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ve 1 kişi de Özel Side Anadolu Hastanesi’nde tedavi görmektedir. Yangında hayatını kaybeden 7 vatandaşımıza da Allah’tan rahmet dileriz. Yangından etkilenenlere her türlü tıbbi desteği vermekteyiz. Yangının söndürülmesinde canla başla görev yapan herkese ve yaralılarımızın her anında yanında olan cesur sağlık çalışanlarımıza teşekkürü borç bilirim” dedi.

YARALI KÖPEĞİ KURTARDILAR

Manavgat ilçesindeki yangında yaralanan hayvanları arayan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ekibini görünce koşarak yanlarına gelen yaralı köpeği alıp sahra çadırına götüren ekipten HAYTAP Aydın Temsilcisi Şenay Tekinbaş, “Geldi, ‘Ben de hastayım, yandım, zarar gördüm’ der gibi ayaklarımıza kapandı” dedi. Sahra hastanesine götürülüp, ilk müdahalesi yapılan köpeğe ‘Ateş’ adı koyuldu.

Manavgat’ta 6 gündür devam eden yangın nedeniyle yüzlerce hayvan da zarar gördü. Yaralanan hayvanlara yardımcı olmak için Türkiye’nin farklı noktalarından Manavgat’a onlarca veteriner hekim geldi. Yaralı hayvanların tedavi için ise HAYTAP tarafından Manavgat merkezde Türkiye’nin ilk tam teçhizatlı sahra hastanesi kuruldu. Yanan köylerde yaralanıp getirilen hayvanlar burada tedavi ediliyor.

Aynı zamanda HAYTAP ekipleri köyleri gezerek yaralı hayvanları da tespit edip tedavilerini yapmaya çalışıyor. Ekipler dün de yangında en çok zarar gören noktalardan olan Saraçlı Mahallesi’ne gitti. Burada yaralı hayvanları bulmaya çalışan ekibin yanına yaralı bir köpek koşarak gelip ayaklarının üzerine oturdu. Ekip üyeleri köpeğe baktıklarında sağ tarafında, burnunda, patilerinde ve kulaklarında yanıklar olduğunu gördü. Köpeği alıp sahra hastanesine götüren ekip üyeleri, ilk müdahalesini yaptıkları, şoktaki köpekle ilgilenmeye başladı.

ADINI ‘ATEŞ’ KOYDULAR

Bir süre sonra kendisine gelmeye başlayan köpeğe çevreden yardım için gelen vatandaşların ‘Ateşten çıktı, ismi Ateş olsun’ tavsiyeleri üzerine ‘Ateş’ diye seslenilmeye başlandı. Ekip üyelerinin elleriyle beslediği köpek, tedavisinin ardından yeni bir yuvaya sahip olacak.

Yangından etkilenen bölgelerde çalışmalarını sürdürdüklerini belirten HAYTAP Aydın Temsilcisi Şenay Tekinbaş, “Yaklaşık 5 gündür Manavgat’ta köy köy gezip bize ihtiyacı olan hayvanları tarıyoruz. Onlara müdahale edebilmek için sahra çadırı kurduk. İnsanlar yangın sırasında kendi canıyla, malıyla uğraştığı için hayvanlar için de biz sahaya inelim dedik. Dün yardımımıza ihtiyacı olan hayvanları bulabilmek, tespit edebilmek için Saraçlı köyüne gittik. Birçok eve girip yaralı koyun, keçi, tavuk onlarca hayvana müdahale ettik” dedi.


Köpeğin bir anda yanlarına gelmesiyle çok şaşırdıklarını belirten Tekinbaş, “Alıp buraya getirdiğimiz onlarca hayvan da oldu. Biz bu koşturmacadayken, kendi kendine yanımıza koşup gelen bir köpeğimiz oldu. Geldi sanki ‘Ben de hastayım, yandım, zarar gördüm’ der gibi ayaklarımıza kapandı. Hemen ilgilendik, sırtında ve pati altında çok ciddi yanıkları vardı. Onlara yardıma gittiğimizi bildi, hissetti diye düşündük. ‘Tedavi olmak istiyorum’ der gibiydi. Aldık hastanemize getirdik. İlk müdahaleleri yaptık. İlk geldiğinde şoktaydı, kötü durumdaydı” diye konuştu.


Köpeğin tedavisine başlandığını ve durumunun günden güne iyiye gittiğini söyleyen Tekinbaş, “Gece burada kaldık hatta bize bekçilik bile yaptı. Diliyoruz ki, onu da en kısa sürede sağlığına kavuşturup güzel bir yuvaya kavuşturacağız. Dün burada bizlere yardımcı olmak isteyen birçok kişi geldi. Her gelen hayvanların hikayelerini sordular. Her soran kişi de ‘Ateşten çıkmış bu adı ateş olsun’ dedi. Şimdilik Ateş diye sesleniyoruz” dedi

HAYVANLAR İÇİN TÜRKİYE’NİN İLK SAHRA HASTANESİ

Yangında yaralanan hayvanlar için ücretsiz tedavi sunan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), Manavgat merkeze, Türkiye’de ilk defa tam teçhizatlı sahra hastanesini kurdu.



Hastanede yangında yaralanan koyun, kaplumbağa, güvercin, tavuk, kedi ve köpek gibi tüm hayvanlara müdahale ediliyor. Yangında yanan veya dumandan etkilenen hayvanlara ilk müdahalenin yapıldığı hastanede, ameliyat ve yoğun bakım üniteleri de bulunuyor. Hastaneyi görenler de Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen veterinerlere yardım ediyor. Burada tedavi edilen hayvanlar, sahiplerine geri verilmeyip HAYTAP’ın Bursa’daki ‘Emekli Hayvanlar Çiftliği’ne götürülecek.


HAYTAP Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, Türkiye genelinde çıkan yangınlar nedeniyle birçok canlının mağdur olduğunu söyledi. Şenpolat, “Biz HAYTAP olarak 3 gündür Marmaris, Manavgat ve Osmaniye’de örgütlenip bölgede saha taraması yaptık. Birçok hayvanın yangınlardan zarar gördüğünü gördük. Arkadaşlarımızla anında yaralı hayvanlara müdahale etmeye çalıştık. Bu hayvanlar arasında çiftlik hayvanları dışında kaplumbağa, tavşan, kedi ve köpekler vardı. Oldukça fazla hayvanın zarar gördüğünü görünce, buraya Türkiye’de ilk defa sahra çadırı kurduk, içinde yoğun bakım ünitesi ve ameliyat masasına kadar her şeyin olduğu bir yer” dedi.

‘HAYVANLARIN DA CANI YANIYOR’

Hastanedeki hayvanları dün yangın bölgelerinden indirdiklerini söyleyen Şenpolat, “Arkadaşlarımız burada hayvanların yanık, serum gibi tedavilerini yapıyorlar. Aynı çadırın bir benzerini de Marmaris’te kuracağız. Hayvanlar sadece kedi ve köpeklerden oluşmamaktadır. Çiftlik hayvanları dahil olmak üzere bu canların canı ciddi biçimde yanmaktadır. Koyunlar arasında bacakları kırılanlar, vücutları yananlar, sesi çıkmayan hayvanlarla karşı karşıyayız. Belediyelerin, bakanlıkların kedi ve köpekler için bakım merkezleri oluyor ama bu hayvanlar için de böyle yerlerin yapılması lazım. Biz burada öncülük yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Yangından kurtarılan hayvanların acı çektiğini belirten Şenpolat, “Böyle doğal afetlerin meydana geldiği durumlarda çok çok arka planda kalan hayvan dostlarımızın da bir şekilde tedaviye ihtiyacı olduğunu, acı çektiğini herkes tarafından bilinmesini istiyoruz. Bu hayvanları kurtarabilirsek hepsini HAYTAP’ın ‘Emekli Hayvanlar Çiftliği’ne nakledeceğiz. Ömürlerinin geri kalan kısmını hiçbir eziyet görmeden, kesilmeden, acı çekmeden bizlerle beraber yaşayacaklar” dedi.

Manavgat’ta yangından etkilenen hayvanlar için Türkiye’nin ilk sahra hastanesi kuruldu

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!