Maskelerdeki acı gerçek: Yüzde 95’inde koruyucu filtre yok

featured

Koronavirüse karşı mücadelede zorunlu hale getirilen maskelerin yüzde 95’inde koruyucu filtre olmadığı ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığına sunulan maske raporuna imza atan Marmara Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erkan İşgören hiçbir filtreleme özelliği olmayan maske oranın yüzde 75 olduğunu bugün ise bu oranın yüzde 95’e çıktığını söyledi. İşgören, filtre özelliği olmayan maskeyi üreten tek ülkenin Türkiye olduğu iddiasında bulundu.

Marmara Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erkan İşgören Cumhurbaşkanlığına sunulan maske raporunda dikkat çeken bir iddiada bulundu.

‘MASKELERİN YÜZDE 95’İNDE FİLTRE YOK’

İşgören, “filtrasyon özelliği olmayan maske” oranın bugün itibariyle yüzde 95’e çıktığını söyledi.

Ekotürk TV’ye konuşan İşgören maske üretiminde kullanılan iki önemli hammaddeye ilişkin ‘Bunlardan ilki FFP1, yüzde 80 geçirgenlik özelliğine sahip ve Türkiye’de piyasanın yüzde 95’i bu ürünü kullanıyor. FFP2 10 kata kadar korurken, yüzde 99 korumalı FFP3 20 kata kadar koruma sağlıyor. Bu maskeleri en fazla iki saat kullandıktan sonra yerine yenisini kullanmamız lazım. 5 bin kişinin çalıştığı bir işletmede bu, yaklaşık 20-25 bin maske anlamına geliyor. Normal şartlarda devlet desteği olmadan sanayici bunu karşılayamaz’ dedi.

‘TEK ÜLKE BİZİZ’

Ucuz olsun diye Çin’e sipariş veren bir işletmemiz oldu. Çinliler “Böyle bir maske yok ki dünyada, nasıl yapalım?” cevabını verdi. Ortada filtre olmayan maskeyi üreten tek ülke maalesef biziz.

VENTİLLİ MASKELERLE PARTİKÜLÜ ENGELLEMİYOR

Ucunda filtreye benzer bir malzemenin olduğu ventilli maskelerle ilgili yanlış bir inanışın da olduğunu vurgulayan İşgören “Bu maskelerin çok daha iyi koruduğunu düşünüyoruz. Ancak hasta bir insan bunu kullandığı takdirde o kişinin öksürüğüyle gelen partiküller, ventilden dışarıya veriliyor. Ancak dışarıdan bir şey almıyor. Hastalığı yaymak için daha ideal bir maske olarak düşünebiliriz” diye konuştu.

MODA MASKELERLE İLGİLİ KANSEROJEN UYARISI

Herhangi bir butikten çok lüks markaların mağazalarına kadar birçok yerde görülen ‘moda maskeler’ ile ilgili ise İşgören “Bunların üzerinde kullanılan boyalar azo boyar grubu boyalardan yapılmış ise bu sefer direkt kanserojen maddelerle temasa geçiyoruz” diye konuştu. İstanbul’da yaklaşık 350-400 tane maske üretim yeri olduğunu söyleyen İşgören, standartlara bağlı olarak üretim yapan, hepa filtre kullanan firma sayısının bir elin parmaklarını geçmeyeceğini belirtti.

CUMHURBAŞKANLIĞI ADIM ATACAK MI?

Sağlık Bakanlığı’nın durumun farkında olduğunu söyleyen Dr. Erkan İşgören “Pandeminin ateşli döneminde her şeye müsaade edildi. Zannediyorum iki haftaya, önümüzdeki hafta da olabilir artık bu spunbond/tela ‘dan yapılmış üç katlı maskenin satışı tamamen yasaklanacak gibi görünüyor. Sanıyoruz, Bakanlık bu konuda bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile adım atacak” diye konuştu.

 

 
 

Maskelerdeki acı gerçek: Yüzde 95’inde koruyucu filtre yok

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Bu adamların bu salak yorumları yapmalarının ana sebebi konunun bu adamlar tarafından doğru dürüst anlaşılmanış olmasıdır. Pandemide herkes tarafından kullanılması gerekli olan maskenin ameliyathane gibi steril ortamlarda kullanılan tıbbi maskeler ile aynı standartlarda olması gerekmez. Hatta maske olması bile gerekmez. Herhangi bir şey ile yüzün örtülmesi yeterlidir. Burada en önemli konu herkesin aynı tedbiri alması ile ilgilidir. Sizin taktığınız maske sizi P karşınızdakini p korur ama karşılıklı her iki taraf kullanırsa korunma her iki taraf için

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!