TBMM Genel Kurulunda, İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’e, “kaba ve yaralayıcı sözler sarf etmek ve hareketler yaptığı” gerekçesiyle kınama cezası verildi.
Genel Kurul’da, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasında tartışma yaşandı.
Teklifin 12’nci maddesinin görüşmeleri sırasında söz alan DEM Parti Mardin Milletvekili George Aslan’ın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından Altındağ’da yaptırılan Talat Paşa Anıtı’nı eleştirmesi üzerine İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat tepki gösterdi.
DEM Parti Mardin Milletvekili George Aslan şunları söyledi:
“Bazı kişiler kahraman olabilir ama bu insanlar kahraman değil birer katildir”
“1915’de Osmanlı nüfusu 13 milyonken bu nüfusun yaklaşık üç milyonu Hristiyan halklar yani Ermeni, Rum ve Süryanilerden oluşuyordu. Bugün 2025 yılındayız aradan tam 110 yıl geçti. Türkiye’nin nüfusu 86 milyonken normal koşullarda Hristiyan halkların nüfusunun da milyonlara ulaşması gerekirken neden on binlerle ifade edilmektedir? Bu insanların başına ne geldi? Sorduğum bu soruya tabi hiçbir cevap gelmedi. Biz 1915’de Hristiyan halklara yönelik yaşanan soykırıma yönelik samimi bir yüzleşme beklerken aksine faillerin isimleri kamusal alanlara, sokaklara, parklara, okullara verilmekte ve anıtları dikilmektedir. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından Altındağ ilçesinde Talat Paşa için bir anıt yapıldı. 1915’de öldürülen, sürgüne gönderilen ve malları gasp edilen on binlerce Ermeni için bir anıt dikilmesi gerekirken onların ölüm emrini veren biri için anıt verilmesini kabul etmiyoruz. Bir halk için bazı kişiler kahraman olabilir ama başka halklar için bu insanlar kahraman değil birer katildir.”
ÖZTÜRK’TEN TEPKİ
Tartışmaya dahil olan Başkanlık Divanındaki TBMM Katip Üyesi ve İYİ Parti Denizli Milletvekili Öztürk konuya yaklaşımı nedeniyle Meclis Başkanı kürsüsüne vurarak Meclis Başkanvekili Tekin Bingöl’e tepki gösterdi ve divanı terk etti.
Öztürk’ün divandan ayrılması üzerine Başkanvekili Bingöl de Başkanlık Divanı eksildiği için birleşime ara verdi.
Arada, DEM Parti ile İYİ Partili milletvekilleri arasında tartışma devam etti.
Yaklaşık bir saat süren aranın ardından Öztürk’ün yerine divana AKP Kütahya Milletvekili Adil Biçer oturdu ve oturuma devam edildi.
TBMM Başkanvekili Bingöl, Öztürk’ün önceki oturumdaki eylemlerinin, “kaba ve yaralayıcı sözler sarf etmek ve hareketler yapmak” kapsamındaki İçtüzük’ün ilgili maddesi gereği kınama cezasını öngördüğünü belirtti.
Savunma yapan Öztürk, masaya yumruk vurmadığını sadece uyarmak için bunu yaptığını belirtti.
Genel Kurul’da yapılan oylamada Öztürk’e kınama cezası verilmesi kabul edildi.
İYİ Parti Grup Başkanvekilleri Turhan Çömez ve Buğra Kavuncu kınama cezasını kabul etmediklerini söylerken, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli ve CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise cezayı desteklediklerini belirtti.
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ü gönülden kutlarız.
Öte yanda, işte CHP’nin kimlerin eline düşmüş olduğunu bütün Ulusalcılar görsün!