Mehmet Bedri Gültekin’i 1 yıl önce kaybettik

Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimlerinden Sosyalist Cumhuriyet Partisi (SCP) Kurucu Genel Başkanı Mehmet Bedri Gültekin'in deprem bölgesinde yaptığı çalışmalardan dönüşünden sonra hayatını kaybedişinin üzerinden bir yıl geçti.

featured

Sosyalist Cumhuriyet Partisi (SCP) Kurucu Genel Başkanı Mehmet Bedri Gültekin, 14 Şubat 2023 günü Ankara’daki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti.

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle depremden etkilenen illerde incelemelerde bulunan Gültekin ölümünden bir gün önce Ankara’ya dönmüştü.

Gültekin, 15 Şubat 2023 Çarşamba günü Ankara’daki Sosyalist Cumhuriyet Partisi Genel Merkezi önünde düzenlenen törenin ardından memleketi Tunceli merkeze bağlı Gömemiş köyüne gönderilerek 16 Şubat Perşembe günü toprağa verilmişti.

1. YILINDA ANILACAK

SCP’den yapılan açıklamada, Gültekin’in 1. ölüm yıl dönümünde anılacağı etkinliğe ilişkin bilgiler verildi.

Açıklamada, “Partimizin kurucusu, devrimci önderimiz, disiplini ve fedakarlığı ile örnek, Türkiye Devrimi’nin gerçek bir sıra neferi Mehmet Bedri Gültekin’i aramızdan ayrılışının 1’inci yılında saygıyla anıyoruz. “Biz Türkiye’nin, Türk Milletinin Devrimcileriyiz” denildi.

MEHMET BEDRİ GÜLTEKİN KİMDİR?

Sosyalist Cumhuriyet Partisi (SCP) Genel Başkanı Mehmet Bedri Gültekin 1953’te Tunceli, merkeze bağlı Gömemiş köyünde doğdu. Orta halli bir köylü ailesi olan Yusuf ve Fatma Gültekinlerin 10 çocuğundan dördüncüsüdür. İlkokulu köyünde, ortaokul ve liseyi Tunceli’de okudu. 1969-70 öğretim yılında Tunceli lisesinden mezun oldu. Aynı yıl Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne girdi. Gültekin daha lise yıllarındayken sosyalist fikirlere yakınlık duydu. Bunun sonucunda Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne girdiği yıl, Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu (Dev-Genç) bünyesindeki ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübüne üye oldu. Devrimci gençlik hareketi içinde aktif olarak yer aldı.

12 Mart askeri darbesinden sonra Gültekin, askeri rejime karşı örgütlü mücadele etmek gerektiği düşüncesi ile Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi (TİİKP) saflarında yer aldı. 4 Mart 1972 günü Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde gözaltına alındı, tutuklandı. Diyarbakır ve Mamak askeri tutukevlerinde toplam iki buçuk yıl hapis yattı. Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi Davası’nda yargılandı. Mahkemede yaptığı savunma ve konuşmalardan dolayı hakkında toplam 70 yıla kadar hapis cezasının istendiği çeşitli “hakaret ve mukavemet” davaları açıldı. Gültekin bu arada yargılandığı ana davadan 15 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Ecevit Hükümeti 1974 Baharı’nda af yasası çıkardı. Siyasi davalardan hükümlü ve tutukluları kapsam dışında bırakan af yasası Temmuz 1974’te Anayasa mahkemesi tarafından iptal edildi. Mehmet Bedri Gültekin bunun üzerine diğer arkadaşlarıyla birlikte 12 Temmuz 1974’te serbest bırakıldı.

Gültekin 1974 sonbaharında haftalık Aydınlık dergisinin yayınlanmasında görev aldı. Tunceli’de derginin bürosunu açtı.
1978 yılında Türkiye İşçi Köylü Partisi’nin (TİKP) kurulmasından sonra Gültekin bu partinin çeşitli kademelerinde görev aldı. 28-29 Ocak 1980 tarihlerinde yapılan partinin birinci kongresinden sonra Merkez Komitesi’ne ve Başkanlık Kurulu üyeliğine seçildi.

12 Eylül askeri darbesinden sonra Gültekin ve arkadaşları hakkında askeri yönetim tarafından gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı. Gültekin, 4 Kasım 1980 günü gözaltına alındı. Mamak Askeri Tutukevi’nde ve o zamanlar parti yöneticileri için tutukevi olarak kullanılan askeri dil ve istihbarat okulundaki tutukluluk yıllarından sonra Kasım 1984’te tahliye oldu. Gültekin, Türkiye İşçi Köylü Partisi Davası’ndaki yargılanmasının sonucunda 8 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca ömür boyu siyasi haklarından yasaklandı.

Gültekin, 1989 yılında 2000’e Doğru dergisinin Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı olarak Diyarbakır bürosunu açtı ve iki yılı aşkın bir süre bu bölgede görev yaptı.

1991 yılında Türk Ceza Kanunu’nun 141. Maddesi yürürlükten kaldırıldı. Böylece Gültekin hakkındaki ömür boyu siyaset yasağı da kalkmış oldu. Gültekin bunun üzerine Sosyalist Parti’ye üye oldu. Bu Parti’nin Temmuz 1991’de yapılan 2. Kongresi’nde Merkez Komitesi ve Başkanlık Kurulu üyeliğine seçildi. Parti’nin Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Aynı yıl yapılan Milletvekili Genel Seçimlerinde Parti’nin Tunceli Milletvekili adayı oldu.

Sosyalist Parti 1992 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

Gültekin ve arkadaşları bu karardan sonra İşçi Partisi’nin kuruluşunu gerçekleştirdiler. Gültekin, İşçi Partisi’nde de Merkez Komitesi ve Başkanlık Kurulu üyesi oldu ve Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.1994 yılında yapılan 3. Genel Kongreden sonra Parti’nin genel sekreterlik görevini üstlendi.

1998 Eylül’ünde, Mehmet Bedri Gültekin gözaltına alındı. Yargılama sonucunda Gültekin 2 ay tutuklu kaldı.

Bedri Gültekin Ergenekon kumpasında da tutuklandı ve 4 yıl cezaevinde kaldı.

Gültekin, 4 Ekim 2020 günü kendisinin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edildiğini, hakkındaki soruşturma sürecinin bir “komediye” dönüştüğünü söyleyerek Vatan Partisi’nden istifa ettiğini duyurdu.

Daha sonra Gültekin, Milli Demokratik Devrim Hareketi’nin ve Sosyalist Cumhuriyet Partisi’nin kuruluşuna önderlik etti.

Mehmet Bedri Gültekin’i 1 yıl önce kaybettik

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!