1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı

TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2026’nın ilk Enflasyon Raporu’nu açıkladı. 2026 için ara hedef yüzde 16’da tutulurken, tahmin aralığı yüzde 15–21’e yükseltildi. Gıda ve kira enflasyonu vurgusu dikkat çekti.

featured

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk “Enflasyon Raporu 2026-I” sunumunda enflasyon görünümü, para politikası duruşu ve makroekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Karahan, 2026 yılı için ara hedefin yüzde 16 olarak korunduğunu açıklarken, enflasyon tahmin aralığının yüzde 15–21 olarak güncellendiğini duyurdu. Banka, 2027 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 6–12 aralığında öngörürken, 2027 için ara hedefin yüzde 9, 2028 için ise yüzde 8 olduğunu bildirdi. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanması hedefleniyor.

‘TÜM ARAÇLARI KULLANACAĞIZ’

Karahan, sıkı para politikasının süreceğini vurgulayarak, “Fiyat istikrarının sağlanması doğrultusunda geçen yıl enflasyonda sağlanan gelişmeyi kıymetli buluyoruz. Önümüzdeki dönemde tüm para politikası araçlarını kullanmaya devam edeceğiz” dedi.

Hizmet enflasyonunda özellikle kira kaleminde ataletin kırılma işaretleri verdiğini belirten Karahan, bunun dezenflasyon süreci açısından kritik olduğunu ifade etti.

TALEP VE CARİ AÇIK MESAJI

Talep kompozisyonunun dezenflasyonu desteklediğini söyleyen Karahan, sıkı para politikasıyla ekonomide dengelenmenin sürdüğünü kaydetti. Son çeyrekte sanayi üretiminin ve hizmet sektörünün yatay seyrettiğini, işsizlik oranının ise gerilediğini aktardı.

Cari dengeye ilişkin olarak 2026’da açığın bir miktar artabileceğini ancak ılımlı seyrin korunacağını öngördüklerini ifade etti.

GIDA VE KİRA ETKİSİ

Ocak ayında tüketici enflasyonunun yüzde 30,7’ye gerilediğini belirten Karahan, gıda fiyatlarındaki oynaklığa dikkat çekti. Mevsim koşullarına bağlı olarak sebze fiyatlarında sert dalgalanmalar yaşandığını, ocakta enflasyonun üst banda yaklaşmasında gıdanın etkili olduğunu söyledi.

Kira enflasyonunun ana eğiliminin aşağı yönlü olduğunu belirten Karahan, yıl sonunda kira artışlarının yüzde 30–36 aralığında gerçekleşebileceğini tahmin ettiklerini aktardı.

‘SIKI DURUŞ SÜRECEK’

Karahan, dezenflasyon sürecinin hedeflerle uyumlu ilerlemesi için sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı. TL likidite yönetiminde esnekliğin korunacağını, kredi büyümesinin dezenflasyon süreciyle uyumlu tutulacağını ifade etti.

TL mevduat payının yüzde 59 seviyesinde olduğunu belirten Karahan, para politikasının aktarım mekanizmasını güçlendirmeye yönelik adımların devam edeceğini söyledi.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!