Merkez’de makam aracı saltanatı… Başkana 3 yardımcısına 2!

featured

Sayıştay raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda, Taşıt Kanunu’na göre araç tahsisi mümkün olmayan personele lüks nitelikte araç tahsis edildiği, başkanın üç, başkan yardımcılarının ikişer aracı olduğu kaydedildi.

Sayıştay’ın 2019 yılı denetim raporuna göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda, Taşıt Kanunu’na göre araç tahsisi mümkün olmayan personele lüks nitelikte araç tahsis edildiği bulgusuna rastlandı. Rapora göre; banka tarafından gerçekleştirilen makam aracı kiralama ihalesi kapsamında; 237 sayılı Taşıt Kanunu’na ekli 1 ve 2 sayılı cetvellerde yer almayan makamlar için silindir hacmi 1600 cc üzerinde ve/veya yerli muhteva oranı yüzde 50 oranının altında kalan yabancı menşeli binek araç kiralandı.

YABANCI MENŞEİLİ 35 ARAÇ

Aydınlık’ın haberine göre, raporda, şu ifadeler yer aldı: “Yapılan incelemede 23 Şubat 2017 tarihinde yüklenici ile TCMB arasında imzalanan sözleşme ile TCMB bünyesinde kullanılmak üzere Teknik Şartname’de belirtilen özelliklerde 4 adet 1. Grup (Audi A6 2.0 TDI quattro 190 hp S tronic PI), 11 adet 2. Grup (Audi A4 Sal. 2.0 TDI quattro 190 hp Dynamic S tronic) ve 20 adet 3. Grup ( Audi A4 Sal. 1.4 Turbo FSI 150 hp Dynamic S tronic) olmak üzere silindir hacmi 1600 cc üzerinde ve/veya yerli muhteva oranı yüzde 50 oranının altında kalan yabancı menşeli toplam 35 adet binek aracın sürücüsüz, yakıtsız ve kilometre sınırı olmaksızın 36 ay süre ile kiralandığı tespit edilmiştir. Ayrıca kiralanan bu araçların 237 sayılı Taşıt Kanunu’nun ‘Taşıt verilecekler’ başlıklı 4’ncü maddesine ekli (1) ve (2) sayılı cetvellerde sayılmayan makamlara tahsis edildiği ve bazı makamlara birden fazla (başkana 3, başkan yardımcılarına ise 2’şer) araç tahsis edildiği görülmüştür.”

‘MEVZUATA AYKIRI’

Sayıştay raporunun son kısmında ise, “Taşıt Kanunu’nda kendisine araç tahsis edilecek kişiler arasında sayılmayan makamlar için silindir hacmi 1600 cc üzerinde olan ve/veya yabancı menşeli binek araç kiralanması ve bu makamlara tahsis edilmesi mevzuata aykırı olduğundan binek araç kiralama ihalesi kapsamında edinilecek taşıtların menşei, silindir hacimleri ve diğer niteliklerinin anılan Bakanlar Kurulu Kararı’na uygun belirlenmesi ve Taşıt Kanunu’na aykırı bir şekilde yapılan tahsis işlemlerinin kaldırılarak bu araçların kurumun birimleri arasında ayrım yapılmaksızın, münhasıran resmi hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla kullanılması gerekmektedir” denildi.

Merkez’de makam aracı saltanatı… Başkana 3 yardımcısına 2!

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. Sayıştay’ bak hele rapor hazırlamaya başlamış diyeceğim ama anlaşılıyor ki iktidarla sorunu olan ya da öyle gözüken kurumların raporları yayınlıyor. Belki gözden kaçırdığım kurumlarda olabilir. Bana sorarsanız herkesin gözünden kaçan ya da aklına gelmeyen ve devletin neredeyse temeli olan Hazine ve Maliye bakanlığı ve GiB incelenmeli. Ben buraların incelendiğine hiç şahit olmadım. E tabi maliye onlar inceler ya hep! Kim bilir oralarda neler dönüyor. Vedop, İnternaktif ve internet vergi dairesi vb. tahsil edilen hazır değerler nakit ya da özellikle mahsup yoluyla başka yerlere aktarılıyor mu? Veri sisteminin şeffaf olmadığını düşünüyorum. Sgk da benzer problemler var. Bir yerde sistem ne kadar karışıksa orada istediğiniz sonuça ulaşma yeteneğiniz artar. Labirent gibi olan yerler var.

  2. akp nin sonu osmanlinin sonundan daha kötü olacak. bunlar ne oldum delisi oldular. iyie zevke sefaya daldilar. balik bastan kokarmis ki basin ne oldugu ortada, iranli bir bacaksizin ayakkabi kutulari ile suc üstü yakalandilar.

  3. 9 Ekim 2020, 06:11

    Haram zıkkım olsun, fitil fitil burunlarından gelsin

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!