Uçuş öncesinde fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri, yakıt testleri gibi aşamaları tamamlayan Milli Muharip Uçak KAAN, son olarak pistte yavaş ve hızlı taksi testlerini gerçekleştirdi.
KAAN, sabah saatlerinde Mürted Hava Meydanı’nda yeniden piste çıkarak motor çalıştırdı ve ilk kez havalandı. KAAN’ın ilk uçuşunda pilot koltuğunda test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu. KAAN ile Türkiye, bu seviyede (5. Nesil) uçak üretebilen 5 ülkeden biri olacak.
KAAN, insansız hava araçları, havadan ihbar, kontrol gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilecek. Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas vuruş gerçekleştirebilecek KAAN, yapay zeka ve nöral ağ desteğiyle artırılmış muharebe gücü sağlayacak.
KAAN programı kapsamında Yıldırım Test Tesisi, Radar Kesit Alanı Test Tesisi, Rüzgar Tüneli Tesisi gibi dünyanın sayılı büyüklükteki test merkezlerinin ülkeye kazandırılması sağlanıyor. Bu sayede test verilerinin işleme kabiliyetlerinin artırılmasının da önü açılmış olacak. (AA)
Milli motorlada ucmasi dilegiyle
Kutlarim emegi gecenleri.
Şu anda o kadar sevinçliyimki yorum olarak ne yazacağımı kestiremiyorum. Sevgili mühendislerimize, teknisyenlerimize, işçilerimize, çaycılarımıza, hademelerimize kadar KAAN projemize emek veren herkese, kalbimden teşekkür ediyorum. Bu müthiş başarıyı Türkiye’nin kurtuluş savaşı sürecinde Sakarya meydan muhârebesine hazırlanırken fabrikalarımızı havaya uçurmadan dolu kovanları tornada pür dikkat inceltip toplarımıza uyduran mühendislerimizin hem dâhiyâne hemde cesur hizmetlerinin netîcesine eşdeğer görüyorum.
Aç yatmak zorunda bile kalsa Türkiye’nin gücüne güç katacak bu müthiş hamleyi kutlayan ve destekleyen sevgili halkımıza teşekkür ediyorum. KAAN’ın ilk uçuşunu kutlamak üzere Türkiye için tüm halkımızla berâber tek yürek, tek yumruk olabilen muhâlefet taraftarlarınada kalbimden teşekkür ediyorum. Son sözümü Veryansın TV okurlarından beğenmeyen çok olacak ama siyaha siyah beyazada beyaz demek zorundayım. İkinci dünyâ harbi sonrası ilişkilerimizin bâzen iyi bâzen kötü olduğu, fakat netîcede muhripciliğimizi, denizaltı gemiciliğimizi, hava ve kara gücümüzü geliştirmemizde yardımı büyük olan, ve bugün KAAN projesindede en azından geçici olarak kullandığımız F-110 GE-129 motorlarını aldığımız şizofrenik dostumuz ABD’ye teşekkür ediyorum. En son olarak, bütün savunma sanayii projelerimizi ön planda tutan ve en küçük bir aksama olsa hesap soran ve sonra aksamayı iyileştirmek için yardım eden devletimize teşekkür ediyorum.
Hepimize hayirli olsun. Nihayet …