Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)” projesi kapsamında imam, vaiz ve din hizmetleri uzmanı ile Kur’an kursu hocaları, MEB okullarında ‘manevi danışman’ olarak görevlendirilmişti. Protokolün ilk uygulamaları İzmir ve Eskişehir’de hayata geçirilmişti.
YARGITAY ‘LAİKLİĞE AYKIRI DEĞİL’ DEMİŞTİ
MEB ile Diyanet arasında imzalanan ve tepki çeken ‘ÇEDES’ protokolü yargıya taşınmıştı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı; il valileri, il milli eğitim müdürleri ve il müftüleri hakkında yapılan suç duyurusu dilekçesinin ‘işleme konulmamasına’ karar vermişti. Kararda, okullarda imam görevlendirilmesinin “Atatürk ilke ve inkılaplarına, laiklik ilkesine ve çağdaş bilim ve eğitim esaslarına aykırılık teşkil etmeyeceği” iddia edilmişti.
ÇEDES’TEN SONRA YENİ ADIM
Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre; Okulöncesi eğitime 4-6 yaş Kuran kursları ile dahil olan Diyanet, imamların okullarda görevlendirilmesinin önünü açan ÇEDES projesiyle yetinmedi. Şimdi de “Gençliğe Değer” adı altında yeni bir proje başlattı. Bu kapsamda il ve ilçe müftülükleri, bölgelerinde il ve ilçe milli eğitim müdürlükleriyle iletişime geçmeye başladı.
MÜFTÜLÜK YAZI GÖNDERDİ
Ordu’da Fatsa ilçe müftüsü Aziz Bul tarafından ilçe milli eğitim müdürlüğüne 18 Ekim’de gönderilen yazıda, her bir din görevlisinin “Gençliğe Değer” projesi kapsamında 10 gence ulaşmayı ve “rehberlik etmeyi” hedeflediği kaydedilerek “Görevlilerimize gerekli kolaylığın sağlanması hususunda gereğini arz ederim” denildi. İlçe milli eğitim müdürlüğü, bir hafta sonra tüm okul ve kurumlara, gerekli kolaylığın sağlanması için yazı gönderdi.
Okuduğum en kapsamlı Atatürk makalesi…Tebrikler…