Myanmar’da askeri darbe… Devlet Başkanı gözaltında

featured

Myanmar lideri Aung San Suu Çii ve Devlet Başkanı Win Myint gözaltına alındı.

Myanmar’da iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii ile partinin diğer yöneticilerinin gözaltına alınmasının ardından ordunun yönetime el koyduğunu bildirdi.

Ordunun desteklediği ana muhalefetteki Birlik İçin Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP), 26 Kasım 2020’de, Myanmar’da 8 Kasım’da düzenlenen ve iktidardaki Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisinin (NLD) kazandığı seçimde oyların yeniden sayılması çağrısında bulunmuştu.

Myanmar Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing, 27 Ocak’ta, kanunların düzgün şekilde uygulanmaması halinde anayasanın feshedilebileceğini söylemişti.

Seçim sonuçlarıyla tansiyonun yükseldiği Myanmar’da ordudan, 30 Ocak’ta yapılan açıklamada, Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing’in, kanunların düzgün uygulanmaması durumunda “anayasanın feshedilebileceğine” dair açıklamalarının “darbe tehdidi olmadığı” savunulmuştu.

İktidardaki Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, bu sabah Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Suu Çii ile partinin diğer yöneticilerinin gözaltına alındığını açıkladı.

Gözaltı açıklamasından birkaç saat sonra, iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, Suu Çii ile partinin diğer yöneticilerinin gözaltına alınmasının ardından ordunun ülke yönetime el koyduğunu bildirdi.

Myanmar’da iktidar partisi halka, darbeye karşı çıkma ve ülkenin askeri diktatörlüğe dönüştürülmesine izin vermeme çağrısında bulundu.

ANKARA’DAN DARBE AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Myanmar’da askeri darbenin derin endişeyle karşılandığı ve şiddetle kınandığı belirtilerek, Türkiye’nin her türlü darbeye ve askeri müdahaleye karşı olduğu vurgulandı.

Türkiye’nin Nepido Büyükelçiliği de askeri darbenin yapıldığı Myanmar’da yaşayan Türk vatandaşlarına zorunlu olmadıkça sokağa çıkmama ve seyahat etmeme uyarısında bulundu.

Myanmar’daki Türk vatandaşları, iletişim kanalları açık olduğu müddetçe büyükelçiliğe, Twitter ve Facebook hesapları ile “+9501662992”, “+959405056552” acil durum hatlarından ulaşabilecek. ​​​​​​​

DÜNYA NE DEDİ?

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD’nin Myanmar’daki darbe sürecinden endişe duyduğunu ve Myanmar’ın demokratik kurumlarını güçlü bir şekilde desteklemeye devam ettiğini açıkladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Psaki, “ABD, Myanmar ordusunun, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii ile diğer sivil yetkilileri gözaltına alması dahil ülkedeki demokratik geçiş sürecinin altını oymak üzere attığı adımlardan endişe duyuyor.” ifadelerine yer verdi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne ise Devlet Başkanı Win Myint ile Aung San Suu Çii’nin gözaltına alınmasından endişe duyduklarını söyledi.

Payne, Bakanlığın resmi sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, Myanmar ordusunun bir kez daha ülkenin kontrolünü ele geçirmeye çalıştığını belirterek, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de Myanmar’da ordunun yönetime el koymasını ve sivil hükümet yetkililerini tutuklamasını güçlü bir şekilde kınadı.

Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, Myanmar’da ordunun tüm yasama, yürütme ve yargı yetkilerine el koymasından derin endişe duyduğunu belirtti.

Japonya, Myanmar’da Aung San Suu Çii’nin gözaltına alınması sonrası ordunun yönetime el koymasına tepki gösterdi.

Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu, düzenlediği basın toplantısında, Myanmar’da ülke yöneticilerinin gözaltına alınmasına tepki göstererek “demokrasi” çağrısı yaptı.

Endonezya Dışişleri Bakanlığı, ordunun yönetim el koyduğu Myanmar’daki son siyasi gelişmelerden endişe duyduklarını bildirdi.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Endonezya, tüm tarafları söz konusu durumu daha da kötüleştirmemek ve mevcut zorluklara çözüm bulmak adına kendilerini kontrol etme ve diyalog kurmaya çağırıyor.” ifadesi kullanıldı.

KUŞAK VE YOL’UN KRİTİK DURAĞI

Myanmar, son yıllarda Çin Halk Cumhuriyeti ile çok yakın siyasi ve ticari ilişkiler geliştirmişti.

Donald Trump yönetiminin belirsiz dış politikası nedeniyle komşusu Çin ile yakınlaşan Myanmar üzerine Biden yönetiminin planları olduğu iddia ediliyordu.

Myanmar, Çin’in “Kuşak ve Yol” projesinin de kritik duraklarından birisi.

Myanmar’da askeri darbe… Devlet Başkanı gözaltında

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 Yorum

  1. Neyini beğenmediniz?

  2. Eeeee! sen masum müslümanların diri diri elini kolunu keser, diri diri yakar, öldürürsen, dinsizin hakkından imansız biden-amerika gelir. Tanrı sana er yada geç cezanı verir. Verdi.
    “Kula bela gelmez Hak yazmadıkça, Hak bela yazmaz kul azmadıkça….
    Hak kulundan intikamını yine kul eliyle alır, Bilmeyen bunu kul yaptı sanır.”

  3. 1 Şubat 2021, 08:46

    Biden Myanmar’da ki darbeyi de kullanarak Çin içerisindeki etnik unsurları da kullanmaya çalışarak Kuşak Yol Projesini engellemeye çalşacak bu artık belli olmaya başladı. Hong Kong’da da yakında sokak hareketleri hızlanır. ABD ‘nin bu süreçte istediği sadece Çin in çevresini destabilize etmek değil. Türkiye-Çin, Rusya-Çin, İran-Çin, Almanya-Çin, Fransa-Çin ilişkilerini bozmak ve Çin’i tecrit altına almak. Türkiye Çin ilişkilerini bozmak için sözde uygur meselesini kullanmaya başladı bile Türkiye’de Hdp ile beraber en amerikancı parti olan Akşenir’in İyi Partisi CİA güdümünde rolünü oynamaya başladı.Batı İstihbarat servisleri(CİA, BND, DGSE, MI6) soğuk savaş döneminde SSCB’yi destabilize etmek için orta asyada ki Türk ve Müslüman halkları kullandı o dönem sözde akedemisyen gerçekte batı istihbarat servislerinin memuru olan kişiler bunun teorik altyapısını oluşturdular.Bugün aynısı CİA eliyle Çin’e karşı yapılmak istenmektedir burda iki amaç vardır birincisi Kuşak Yol Projesini engellemek ikincisi Türkiye’nin kendi doğal jeopolitik ekseni olan doğu ve kuzey eksenlerine yönelimine engel olmak.Soğukkanlı olmayı gerektiren bir döneme giriyoruz umarım Türkiye’yi yönetenler bunların farkındadır ve Biden’a direnebilecek veraset ve irade onlarda vardır. Bu dönemin geçişi olmasıda bir gerçektir ABD artık eski ABD değil Çin’in yükselişine engel olamayacak ve Türkiye-Çin ilişkileri daha da güçlenecek 21. Yüzyılın 2.çeyreğinde Türkiye’de kendi doğal jeopolitik eksenine oturacaktır.

  4. 1 Şubat 2021, 07:46

    Biden hizli darbeci, beklendigi gibi ,kulturleri bu, demokrasiyi darbe ile yaymak, ileri fasizm.

  5. HALKCI bıden (!) ıse baslamıs

  6. 1 Şubat 2021, 06:32

    Baydın’ın ilk icraatı mı?

  7. 1 Şubat 2021, 05:17

    Myanmar, Japonya, Hindistan, Rusya (Navalni olayları), sayın Çiçek açıklamaları ve Amerikan askerlerine Atatürk dersi verilmesi gibi konular buram buram Biden, dolayısıyla Amerika kokuyor. Güvenme sakın Amerikana, seni satacak mutlaka!

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!