NATO İdlib saldırısını fırsata çevirdi: Hava savunma sistemlerinizi değiştirin

featured

NATO’da Türkiye’nin talebinin ardından düzenlenen olağanüstü Suriye toplantısı sona erdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye’ye “yine” destek verdiklerini öne sürdü. NATO İdlib saldırısını adeta fırsata çevirerek, ‘Hava savunma sistemlerini değiştirmeyi’ önerdi. 

NATO Daimi Temsilciler düzeyinde İdlib gündemiyle bir araya gelen Kuzey Atlantik Konseyi toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg basın mensuplarına açıklama yaptı. Stoltenberg, “Türkiye’ye destek veriyoruz. Ateşkese dönülmeli. Rusya ve Suriye’nin saldırılarını kınıyoruz. Güneydoğu sınırındaki durum takip edilmeye devam edecektir” dedi. Stoltenberg’in konuşmasında Türkiye’ye yönelik “Hava savunma sistemlerini değiştirmeyi öneriyoruz” ifadesini kullandı.

STOLTENBERG’İN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI ŞÖYLE:

-Müttefikler, Türkiye’nin geçtiğimiz gece İdlib’de bombalı saldırıda askerlerinin kaybetmesi üzerine yaşadığı trajediden dolayı üzüntülerini iletmektedir. Biz bu saldırıyı kınıyoruz. Beşar Esad yönetimindeki askerler bu saldırıyı gerçekleştirmiştir. Bu saldırının durdurulmasını, uluslararası hukuka uyulmasını ve BM destekli barış süreçlerinin devam etmesi gerektiğini dile getiriyorum.

-2018 tarihli ateşkese devam edilmelidir. Yapılmazsa insani kriz kötüleşecektir. Şu anda İdlib’de kalanlar için insani durum oldukça kötü durumdadır. NATO Türkiye’nin yanındadır, Türkiye’yi çok kıymetli bir müttefik olarak görmektedir. Türkiye, milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. NATO Türkiye’ye desteğini birkaç farklı yöntemle gösterecektir. Biri hava koruma yolları ile olacaktır. Bu da Suriye’den gelen hava saldırılarının durdurulmasını sağlayacaktır. NATO’nun güneydoğu sınırını korumaya devam edeceğiz.

NATO müttefiki üyeler; yaşanan can kayıpları nedeniyle taziyelerini şehit ailelerine ve Türk halkına iletmiştir. Aynı zamanda NATO, Beşar Esad’ı arayarak bu hava saldırılarını durdurması, ateşkese uyması gerektiği konusunda ayrıca Suriye’deki krizi insani şekilde diplomatik şekilde çözme konusunda taleplerini iletmiştir. Ayrıca uluslararası hukukun tamamen uygulanması gerektiğini söylemiştir.

‘HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİNİ DEĞİŞTİRMEYİ ÖNERİYORUZ’

Yüz binlerce kişi kendi evlerini terk etmek zorunda kalmıştır. NATO müttefikleri bugün Türkiye’ye desteğini sunuyor. Hava savunma sistemlerini değiştirmeyi öneriyoruz. Erken uyarı ve gözlem uçakları var. Ancak NATO müttefikleri her zaman daha fazla neler yapabileceğini araştırmaktadır Türkiye’ye desteğini artırmak için.

-NATO çok güçlü siyasi destek ve uygulamaya dönük destekler sunmaktadır. Bunu farklı teminatlarımızla gerçekleştirmeliyiz. Müttefikler daha fazla ne yapabileceğini araştırmaktadır. Bunu toplantıda dile getirdik. Biz bölgedeki durumu yakından izliyoruz. Ve Türkiye diğer müttefik olarak diğer NATO müttefiklerini yeni bilgilerle güncellemektedir. NATO müttefikleri bu konuda BM öncülüğünde barışçıl çözümü desteklemektedir. Ve bu noktada Suriye, Türkiye ve Rusya’yı BM öncülüğündeki barış çözümüne uymaya çağırıyoruz.

Stoltenberg, sabah saatlerinde Twitter’dan Türkiye’nin talebi üzerine NATO’nun Kuzey Atlantik Anlaşması’nın 4’üncü maddesinin işletildiğini duyurmuştu.

NATO’NUN 4’NCÜ MADDESİ

NATO‘nun Kuzey Atlantik Anlaşması’nın 4’üncü maddesi uyarınca bir müttefik toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğünde, tüm müttefiklerle danışma talebinde bulunabiliyor.

Türkiye en son 2015’te terör örgütü IŞİD’in Suruç’taki terör saldırısından sonra 4’üncü maddenin işletilmesini istemiş, bunun ardından NATO Suriye’den kaynaklanan tehditlere karşı Türkiye’ye uyarlanmış güvence tedbirlerini kabul etmişti.

Bu çerçevede erken uyarı ve gözlem uçaklarının (AWACS) bölgede devriye gezmesi, Doğu Akdeniz’deki askeri unsurların artırılması ve istihbarat, keşif ve gözetleme faaliyetlerinin güçlendirilmesi gibi tedbirler öngörülmüştü.

NATO KINAMIŞTI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Suriye Yönetimini ve  Rusya’nın İdlib’deki saldırılarını kınadı ve saldırılara son vermeleri çağrısında bulundu.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Stoltenberg ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında gerçekleşen telefon görüşmesi hakkında bilgi verdi. Buna göre, Genel Sekreter Stoltenberg, Suriye Yönetimi ve Rusya’nın İdlib’de ayrım yapmaksızın süren hava saldırılarını kınayarak, saldırılara son vermelerini istedi.

Suriye Yönetimi ve Rusya’ya, uluslararası hukuka uyma ve Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde yürütülen barış çabalarına destek vermesini isteyen Stoltenberg, tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

Stoltenberg, “Tüm taraflar, gerginliği azaltarak bu çok tehlikeli durumun ve bölgedeki korkunç insancıl koşulların daha da kötüleşmesini engellemeli.” vurgusunu yaptı.

 

NATO İdlib saldırısını fırsata çevirdi: Hava savunma sistemlerinizi değiştirin

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. World War 3 (Kullanışlı Ahmaklar)
    Değil NATO, Bütün dünyayı oraya yığsan; ne Rusya ne de İRAN geri adım atmaz, bu sefer SARI ÖKÜZÜ verme niyetinde değiller.
    Hulisi Akar’ın başarıları saymakla bitmez, Genel Kurmayı fetöcülere kaptırmak… Ha bir de sınırda kamufulajla poz vermek…

  2. 28 Şubat 2020, 11:09

    AKP’deki üst-akla selâm durulur (ben amuda da kalkarım). Sn. YASEMiN KUMRAL’ı, onursal kurucu üye, bugünler için yapmış..!..! Ne demişti 1974’te? «Girne’den yol bağladık» demişti. E bugün de «Akşam namazını Şam Emevî Ceamii’nde» neden kılmayalım? BABALAR GiBi KILARIZ NETEKiM hop BOP YÖK.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!