NATO reform planı: AB ve Çin hedefi

featured

Fransa’nın istediği, Almanya’nın öncülük ettiği NATO reformu taslağı, üye ülkelere gönderildi. Raporun ittifak üyesi olmayan AB ülkelerinin liderlerinin NATO zirvelerine davet edilmesi önerisini, Türkiye’nin Kıbrıs nedeniyle veto etmesi bekleniyor. Raporda ‘Çin’den gelebilecek tehditlere çok daha güçlü şekilde odaklanılması’ talebi de yer alıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından beyin ölümünün ilan edilmesinden bir yıl sonra NATO’yu hayata döndürmeyi amaçlayan reform taslağı hazır edildi. 

Alman haber ajansı DPA, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın girişimiyle oluşturulan ve eski bakanlarla diplomatları da kapsayan uzmanlar komisyonunun, reform taslağını tamamladığını duyurdu.

Eşbaşkanlığını eski Almanya Savunma ve İçişleri Bakanlarından Thomas de Maizière ile eski ABD’li diplomat Wess Mitchell’ın yaptığı, eski Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Védrine’in üyesi olduğu komisyonun reform taslağı, 140 somut öneriden oluşuyor.

NATO üyesi 30 ülkeye gönderilen rapor, 1-2 Aralık’ta Brüksel’de düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları toplantısında ele alınacak. 

Üye ülkelerin ilgili bakanlarının sık sık ve yeni türde toplantılar düzenlemesi yoluyla daha yakın işbirliğine gitmesi, yeni ortaya çıkan güvenlik tehditlerine ya da uluslararası krizlere siyasi tepki verme sürecinin hızlandırılması gibi tavsiyeler içeren rapordaki bazı önerileri Türkiye’nin veto etmesine kesin gözüyle bakıldığı belirtildi. 

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, öneriler arasında, ittifak üyesi olmayan AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının NATO zirveleri çerçevesinde yapılan görüşmelere davet edilmesi yer alıyor.

NATO ile AB arasında işbirliğinin daha da güçlendirilmesini hedefleyen bu öneriyi Kıbrıs sorunu nedeniyle Türkiye’nin veto etmesi kaçınılmaz gözüküyor.

AB üyesi ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımayan Ankara, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ifadesini kullanıyor.

NATO-AB yakınlaşması planına AB’den ayrılan Britanya da sıcak bakmıyor.

NATO’ya üye olmayan AB ülkeleri, Güney Kıbrıs, Avusturya, Finlandiya, İrlanda, Malta ve İsveç olarak sıralanıyor.

Ankara 2017’de Viyana’yla yaşadığı siyasi gerilim nedeniyle Avusturya’nın NATO ile ortaklık programlarına dahil edilmesini engellemişti.

Ayrıca üye ülkelerin ittifak kararlarını veto etmesinin zorlaştırılması önerisine Türkiye’nin yanısıra Macaristan’ın da karşı çıkması bekleniyor.

DPA’nın aktardığı raporun diğer öne çıkan önerileri şöyle:

* İttifak içindeki karar alma süreçlerini hızlandırmak üzere üst düzey siyasi görüşmelerin artırılması ve bu görüşmelerin sadece Brüksel’deki NATO merkezinde değil, bakanlar düzeyinde üye ülkelerde de gerçekleştirilmesi, örneğin dışişleri bakanlarının ek toplantılar yapması ya da terörle mücadele konusunda içişleri bakanlarının toplanması…

* Bugün üye ülkelerin ortak bildirilere onay verip yayımlama süreci günler alırken, güvenlik politikaları açısından önem taşıyan konularda daha hızlı siyasi tepki verilebilmesi için mekanizma oluşturulması…

* Çin’den gelebilecek tehditlere çok daha güçlü şekilde odaklanılması…

NATO reform planı: AB ve Çin hedefi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. 27 Kasım 2020, 13:04

    Üye olmamızdan bu yana Türkiye’ nin başında ne kadar bela varsa, kazıyın altından nato çıkar. Bunları kanıtları ile yazarım ama buraya sığmaz. Kısaca nato, batı emperyalizminin silahlı gücüdür. Yani büyük küresel para babalarının, silah, finans, enerji şirketlerinin, tröstlerin çıkarlarını ve varlıklarını korur. Ve en önemlisi üye ülkelerin içerisinde işlenen akıl almaz vahşetlerin, cinayetlerin bizatihi planlayıcısı ve uygulayıcısıdır.

  2. Rum kesiminden dolayi direk veto etmeliyiz. Tartisilacak bi tarafi yok

  3. 27 Kasım 2020, 05:43

    Ülkem ancak böyle bölünebilir ve hizaya gelir. Sanki tüm bunları kaleme alan ülkemde bulunan muadilleri HDP-PKK! Nato-Abd dışında kimsenin işine yaramayan tıngırtı bir örgüttür. Şimdi hedefleri en büyük ithalat ortaklarından biri ve bu içerik altında Viki de bayrağı bile olmayan Çin. Halbuki 1.5 milyar nüfuslu Çin’e ‘al gülüm/ver gülüm gibi basit bir davranışla Et-Tavuk döner zincirleri kursan dahi ortalık toz/duman olur. Üstelik modernlik ve Din-devlet işlerinin ayrılması anlamında Batılılardan fersah fersah ilerdeler.

  4. 26 Kasım 2020, 21:22

    Eğer veto etmesek , GKRY NATOyu bize karşı çağırabilir ve Fransa ile Almanya NATO maskesinde bir burnumuzun dibindeki Kıbrıs’a girir işler çok kötüye gidiyor ama iktidar ses çıkardığı kadar tepki vermiyor.

  5. Tehdit natonun kendisidir.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!