NATO Savunma Bakanları Barış Pınarı Harekatı’nı eleştirdi

featured

NATO üyesi 29 ülkenin savunma bakanlarını Brüksel’de iki günlüğüne bir araya getiren toplantının ardından The Defence Post’ta toplantıya ilişkin dikkat çeken bir yazı yer aldı. O makaleyi yorumsuz sunuyoruz: 

Çeviren: Yağmur Avcı Özdemir
Veryansın Tv

NATO’nun Savunma Bakanları 24 Ekim Perşembe günü Türkiye’yi, Rusya’yla koordineli bir şekilde Suriye’deki askeri operasyonları nedeniyle eleştirdiler, ancak stratejik öneme sahip müttefiklerini engellemek için yapabilecekleri çok fazla bir şey olmadığını kabul
ettiler.

Brüksel’de yapılan iki günlük toplantının ilk günü, “Teröristler” olarak kabul ettiği, ancak Suriye’de IŞİD’e karşı mücadele de “kilit konumda” olan PYD’li teröristlere karşı Barış Pınar Harekatı, 29 NATO üye ülkesi arasında izole edilen Türkiye’nin sorunu, ilk günkü toplantının ana konusuydu.

Türkiye ve Suriye Ulusal Ordusu bayrağı altında mücadele eden Türkiye’ye bağlı Suriyeli isyancı grupları , Suriye Demokratik Güçlerini ve onun ana unsurunu oluşturan YPG’ yi, Suriye-Türkiye sınırındaki alandan çıkarmak amacıyla 9 Ekim’de Barış Pınarı Operasyonunu başlattılar.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, görüşmeleri aradaki soru işaretlerini kaldıran ve bir çok konunun anlaşılmazlığını ortadan kaldıran son derece “açık ve net” olarak nitelendirdi ve “daha önce anlaşmazlıklar gördük” dedi ancak transatlantik ittifak sürdü. Almanya, bu haftaki görüşmelerde uluslararası birliklerin Suriye’deki kuzeydoğu bölgesinde bir güvenlik bölgesi oluşturmak için görevlendirilebileceği fikrini ortaya koydu; bu şu aşamada kaotik bir durumda olan bölge için, müttefikler tarafından ümitle karşılanan bir kavram. ABD liderliğindeki Koalisyon destekli SDG’nin (sözde) Komutanı Mazlum Abdi, Kuzey Suriye’deki gazetecilere bu öneriyi memnuniyetle kabul ettiğini söyledi.
Ankara, SDG ittifakının bel kemiği olan YPG’yi, Türkiye’de yıllarca süren bir isyana sebep olan PKK terör örgütü ile ayrılmaz bir biçimde bağlantılı görüyor.

ESPER: TÜRKİYE HEPİMİZİ FENA DURUMA SOKTU

Türk-Rus anlaşması siyasi bir çözüme temel teşkil etmiyor. Ancak NATO bakanları doğrudan Alman planını benimsemedi. Stoltenberg, bunun yerine Suriye’nin kuzeyinde, uluslararası toplumun, siyasi bir çözüm bulma çabalarına büyük destek verdiklerini söyledi. Toplantıdan önce, Alman Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, kendisiyle birlikte Fransız ve İngiliz meslektaşlarının da, Suriye’nin kuzeyindeki ortak devriye gezmek için Türk-Rus anlaşmasının “siyasi bir çözüm için kalıcı bir temel sağlamadığını” düşündüğünü söyledi. Belçika’nın Savunma Bakanı Didier Reynders, Türkiye Rusya anlaşmasının ardından Almanya’nın bu görüşüyle ilgili olarak “Prensip olarak birlikte çalışmak üzere böyle bir anlaşmadan yanayız ancak durum şimdi tamamen farklı” dedi. Barış Pınarı Operasyonu’nun sınırları belirsizliğini koruyor. Ancak Türkiye ile Rusya arasındaki mutabakat sonrası Türkiye, YPG’lilerin Suriye-Türkiye sınırının tüm uzunluğu boyunca 30 km alan bırakmaları konusunda ısrar ediyor. SGD ise yalnızca Rasulayn ve Tel Abyad arasındaki alandan geri çekileceğini söyledi.
NATO’nun toplantısından önce Brüksel’deki bir düşünce kuruluşu konferansında konuşan ABD Savunma Sekreteri Mark Esper, Türkiye’nin belirsizliğinin Türkiye’yi yanlış yöne doğru sürüklediğini belirtti. Esper, “Türkiye hepimizi çok feci bir duruma soktu ve bence bu ihlalin hoş görülmemesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Ayrıca ABD’nin operasyon başlamadan önce 50 Amerikan askerini geri çekmesini savundu. Bunun operasyona yeşil ışık yakmaktansa hem askerlerin can güvenliği hem de önemli bir NATO müttefikiyle çatışmanın önüne geçmek için şart olduğu dile getirerek savundu.

NATO Savunma Bakanları Barış Pınarı Harekatı’nı eleştirdi

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. “Almanya, bu haftaki görüşmelerde uluslararası birliklerin Suriye’deki kuzeydoğu bölgesinde bir güvenlik bölgesi oluşturmak için görevlendirilebileceği fikrini ortaya koydu; bu şu aşamada kaotik bir durumda olan bölge için, müttefikler tarafından ümitle karşılanan bir kavram.”
    Avrupaya milletce guzel bir cevap verelim…..Hastiiiiir!

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!