1. Haberler
  2. Dünya
  3. Netanyahu’dan ‘ateşkes’ talimatı: ‘Hamas kabul etse bile…’

Netanyahu’dan ‘ateşkes’ talimatı: ‘Hamas kabul etse bile…’

Gazze'de "İsrail'in kabul edeceği şartlarla" ateşkes müzakereleri talimatı verdiği açıklanan Netanyahu, Hamas ateşkes anlaşmasını kabul etse bile Gazze'yi işgal edeceklerini söyledi.

featured

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ateşkes ve esir takası anlaşmasını kabul etse dahi Gazze kentini işgal edeceklerini söyledi.

Netanyahu, Sky News Australia televizyonuna röportaj verdi.

Sunucunun “Hamas’ın bir anlaşmayı kabul etmesi halinde İsrail’in Gazze’yi işgal planından vazgeçip vazgeçmeyeceği” yönündeki sorusuna Netanyahu, “Bunu her halükarda yapacağız. Hamas’ı orada bırakmayacağımız konusunda hiçbir zaman soru işareti olmadı.” yanıtını verdi.

Gazze Şeridi’ne 22 aydır sürdürdükleri şiddetli saldırıları ancak 50 İsrailli esirin serbest bırakılması ve Hamas’ın silah bırakması şartıyla sona erdireceklerini söyleyen Netanyahu, “Amacımız bu. Tüm esirleri kurtarmak, Hamas’ı silahsızlandırmak, Gazze’yi silahsızlandırmak.” dedi.

İsrail Güvenlik Kabinesi’nin işgal kararı almasından önce Gazze Şeridi’nin tamamını “kontrol altına almayı hedefledikleri” yönündeki açıklamasının aksine Netanyahu, bu kez Gazze’ Şeridi’ni işgal etmeyi amaçlamadıklarını ileri sürdü.

Yedi cephede savaş verdiklerini öne süren Netanyahu, İran ve bölgedeki vekil güçlerine karşı verdikleri söz konusu “savaşı” tamamlamak üzere olduklarını da ileri sürdü.

ATEŞKES MÜZAKERELERİ TALİMATI

Ardından  Netanyahu, yayımladığı videoda, Gazze kentini işgal saldırılarını sürdürürken aynı zamanda ateşkes ve esir takası müzakerelerini de yürüteceklerini söyledi.

Netanyahu, “Tüm esirlerin serbest bırakılması ve savaşın İsrail’in kabul edebileceği şartlarda sona erdirilmesi için derhal müzakerelere başlanması talimatını verdim.” ifadesini kullandı.

İsrail ordusunun bugün kendisine Gazze kentini işgal planlarını sunduğunu aktaran Netanyahu, ateşkes ve esir takası müzakerelerinin Gazze kentini işgal saldırılarıyla paralel şekilde yürütüleceğini vurguladı.

Netanyahu, “Hamas’ın yenilgisi ve tüm esirlerin serbest bırakılması el ele gidiyor.” dedi.

HAMAS KABUL ETTİĞİNİ DUYURMUŞTU

Hamas, Mısır ve Katar’ın Gazze’de ateşkes ve esir takasıyla ilgili sundukları öneriyi kabul ettiklerini bildirmişti.

Öte yandan İsrail basınına konuşan ismi açıklanmayan İsrailli üst düzey bir yetkili, esir takası anlaşmasına ilişkin Hamas’ın yanıtını almış olmalarına rağmen Tel Aviv’in tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığını ifade etmişti.

İsrailli yetkili, Tel Aviv yönetiminin esirlerin tamamının serbest bırakılmasını öngören bir anlaşmada ısrarcı olduğunu kaydetmişti.

İSRAİL SALDIRILARA BAŞLAMIŞTI

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz dün sabah Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir’in kendisine sunduğu Gazze kentini işgal planını onaylamıştı.

İsrail Ordu Sözcüsü Effie Defrin de dün akşam saatlerinde düzenlediği basın brifinginde, ordunun, işgale hazırlandığı Gazze kenti çevresindeki saldırılarına başladığını duyurmuştu.

Gazze kentini işgal saldırılarına, “Gideon’un Savaş Arabaları II” adı verildiği bildirilmişti.

GAZZE’Yİ İŞGAL KARARI

İsrail Güvenlik Kabinesi, 8 Ağustos’ta bölgenin kuzeyindeki Gazze kentinin işgal edilmesine yönelik plana onay vermişti.

Başbakan Binyamin Netanyahu, kabine toplantısı öncesi verdiği bir röportajda, Gazze Şeridi’nin tamamını işgal etmeyi hedeflediklerini söylemişti.

İsrail basınında yer alan haberlerde de ordunun Gazze’nin geri kalanını işgal etme emri aldığı, ancak bu adımın eylül ayından önce hayata geçirilmesinin beklenmediği aktarılmıştı.

Plana göre ilk aşamada yaklaşık bir milyon Filistinli güneye sürgün edilecek, kent kuşatılacak ve yoğun saldırılar sonrası işgal edilecek.

İkinci aşamada ise büyük ölçüde harabeye dönmüş olan Gazze’nin merkezindeki mülteci kamplarının işgali öngörülüyor.

İsrail, 1967’den 2005’e kadar 38 yıl boyunca Gazze Şeridi’ni işgal altında tutmuştu. Bugün yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi 18 yıldır ağır bir abluka altında bulunuyor.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!