1. Haberler
  2. Dünya
  3. New York Times yazdı: İşte ABD için Maduro’nun yerini alacak ‘makul’ isim…

New York Times yazdı: İşte ABD için Maduro’nun yerini alacak ‘makul’ isim…

ABD'de Donald Trump yönetiminin, Venezuela planını ABD çıkarları doğrultusunda şekillendirdiği ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun alıkonulmasının ardından geçici liderlik için Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez'i daha "makul" bir seçenek olarak gördüğü ileri sürüldü. Öte yandan, Rodriguez'in Maduro'ya ihanet ettiği iddiaları da gündeme geldi.

featured

The New York Times (NYT) gazetesinin konuyla ilgili bilgi sahibi ABD’li ve Venezuelalı kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Maduro’nun son haftalarda kamuoyuna yansıyan “rahat” tavırları, Trump’ın ekibindeki bazı isimler tarafından “ABD’yi ciddiye almamak” ve “blöf yapmak” olarak yorumlandı.

Kaynaklar, Maduro’nun bu tavırlarının, Beyaz Saray’ın Venezuela’ya yönelik askeri tehditlerini hayata geçirme kararını etkilediğini savundu.

‘MADURO’NUN YERİNİ ALACAK MAKUL İSİM’

ABD’li yetkililerin haftalar önce Maduro’nun yerini alacak “makul” bir isim üzerinde uzlaşarak Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Rodriguez’de karar kıldığını belirten kaynaklar, bu kararda Rodriguez’in gelecekte Amerikan enerji yatırımlarını koruyabileceği görüşünün etkili olduğunu ifade etti.

Gazeteye konuşan üst düzey ABD’li yetkili, Rodriguez’in “kalıcı bir çözüm olduğunu iddia etmediklerini ancak onunla Maduro ile mümkün olmayan ölçüde profesyonel bir ilişki kurulabileceğini” düşündüklerini söyledi.

MACHADO DEVRE DIŞI

Trump yönetiminin Nobel ödüllü muhalif lider Maria Corina Machado’yu devre dışı bırakarak Rodriguez’i seçenek olarak görmesi, “çıkar odaklı” bir yaklaşımın göstergesi olarak yorumlanıyor.

Rodriguez ile kurulacak ilişkinin ABD’nin çıkarlarına uyulması şartına bağlı olacağı ve aksi halde yeni askeri adımların gündeme gelebileceği belirtiliyor.

RODRİGUEZ MADURO’YU SATTI MI?

Öte yandan, Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun en güvendiği isimlerden bir olan Delcy Rodriguez hakkında dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı. Kolombiya’nın eski devlet başkanı yardımcısı Francisco Santos yaptığı açıklamada Rodriguez’in Maduro’yu ABD’ye teslim ettiğini söyleyerek, ABD’ye “içeriden” yardım ettiğini öne sürdü. 2002-2010 yılları arasında Venezuela’nın devlet başkanı yardımcısı olarak görev alan Santos daha sonra Kolombiya’nın ABD büyükelçisi olarak görev almıştı.

Kolombiya’da yayın yapan NTN24’e konuşan Santos, “Onu kaçırmadılar. Onu teslim ettiler. Ben Delcy Rodriguez’in onu teslim ettiğine kesinlikle eminim. Elimizdeki bütün veri ve bilgileri bir araya getirdiğimizde onun teslim edildiğinizi görüyoruz” dedi.

Santos, “ABD Başkanı Donald Trump’ın hamlelerini “çok pragmatik” olarak yorumlayan Santos, “Trump, Delcy’nin geçiş sürecini yöneteceğini söyledi. O da bu rol hakkında çok netti” dedi.

RODRIGUEZ’TEN İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun alıkonulmasının ardından geçici Devlet Başkanı olarak görevlendirilen Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, ABD hükümetine iş birliği çağrısında bulundu.

Rodriguez, Instagram hesabından, “dünyaya ve ABD’ye bir mesaj” yayımladı. Dış tehditlerden arındırılmış, karşılıklı saygı ve uluslararası işbirliğine dayalı bir ortamda yaşamayı arzuladıklarını vurgulayan Rodriguez, barış içinde bir arada yaşama taahhüdünü yineledi.

Rodriguez, Venezuela ile bölgedeki diğer ülkeler arasında dengeli ve saygılı ilişkiler kurulmasına öncelik verdiklerini belirtti.

ABD hükümetini iş birliğine davet eden Rodriguez, uluslararası hukuk çerçevesinde ortak kalkınmaya dayalı ve birlikte yaşamı güçlendirmeyi amaçlayan bir yaklaşım talep etti.

“Başkan Donald Trump, halklarımız ve bölgemiz savaş değil, barış ve diyalogu hak ediyor” ifadelerini kullanan Rodriguez, Maduro’nun bu mesajı her zaman dile getirdiğini ve artık bunun tüm Venezuela’nın ortak mesajı olduğunu vurguladı.

TRUMP RODRİGUEZ’İ TEHDİT ETMİŞTİ

Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi (TSJ), Maduro’nun alıkonulmasının ardından Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez’in ülkenin geçici Devlet Başkanı olarak görevi üstlenmesine karar vermişti. ABD Başkanı Donald Trump, ABD basınına verdiği röportajda Rodriguez’i “Eğer doğru olanı yapmazsa, çok ağır bir bedel ödeyecek, muhtemelen Maduro’dan daha ağır bir bedel” sözleriyle tehdit etmişti.

İlişkili Haber
thumbnail

Trump’tan Rodriguez’e tehdit: ‘Çok ağır bir bedel ödeyecek’

Haberi görüntüle

NE OLMUŞTU?

Venezuela’nın başkenti Caracas’ta 3 Ocak’ta yerel saatle 02.00 civarında patlama ve uçak sesleri duyulmuştu.

Venezuela yönetimi, patlamaların ardından ABD’yi ülkenin çeşitli bölgelerinde sivil ve askeri tesislere saldırı düzenlemekle suçlamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı büyük çaplı saldırı düzenlendiğini, Maduro ile eşinin ülke dışına çıkarıldığını duyurmuştu.

ABD Adalet Bakanı Pam Bondi de Maduro ve eşi Cilia Flores hakkında ABD’de suç duyurusunda bulunulduğunu, Maduro’ya “uyuşturucu terörizmi, kokain kaçakçılığı, ABD’ye karşı makineli tüfek ve yıkıcı cihazlara sahip olma” suçlamalarının yöneltildiğini açıklamıştı.

Venezuela yönetimi, ABD’nin kınanması için uluslararası topluma çağrıda bulunmuş, bazı ülkeler saldırıyı eleştirirken açıklamalarıyla ABD’ye destek verenler de olmuştu.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!