Ogün Samast hakkında yurt dışına çıkış yasağı

Gazeteci Hrant Dink suikastı tetikçisi Ogün Samast tahliyesinin ardından ilk kez hakim karşısına çıktı. FETÖ kapsamında ‘silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan hakkında dava açılan Samast, mahkemeye Trabzon’dan SEGBİS üzerinden katıldı. Adliyeye gelen Samast, yıllar sonra basın mensupları tarafından görüntülendi. Savunmasını yapmayan Samast’ın mahkemeden ek süre talebi kabul edildi. Mahkeme, Samast hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi.

featured

VERYANSIN TV

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i 19 Ocak 2007’de silahlı saldırıyla öldüren Ogün Samast, Bolu F Tipi cezaevinden koşullu sarıverilme kapsamında 15 Kasım 2023’te tahliye edildi.

Tahliyesinin ardından Samast hakkında “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 17 Kasım’da iddianame düzenlendi. Samast’ın 5 yıldan 10 yıla kadar hapsi istendi. 2021 yılında yapılan suç duyurusu üzerine Samast’ın tahliyesinden 2 gün sonra iddianame düzenlenmesi ise dikkat çekti.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianame hukuki ve fiili irtibat nedeniyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden, aralarında FETÖ’cü emniyet müdürleri Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer ile cinayetin azmettiricileri Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in de bulunduğu 11 sanıklı davayla birleştirildi.

SAMAST TRABZON’DAN KATILDI

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 3. duruşmaya, tutuksuz sanık Ogün Samast, Trabzon Akçaabat Adliyesi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlanırken, avukatı da salonda hazır bulundu.

Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek gibi bazı sanıklar ise bulundukları cezaevlerinden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlanırken, Dink ailesinin avukatları ve sanık avukatları da duruşmada yer aldı.
Kimlik tespiti yapılan Samast, ikamet adresini Düzköy’deki bir yer olarak belirtti. İşsiz olduğunu ifade eden Samast, herhangi bir gelire sahip olmadığını belirtti.

SAVUNMASI İÇİN SÜRE İSTEDİ

Ogün Samast’ın avukatı, iddianamenin yeni tebliğ edildiğini ve savunmalarını bir başka celsede yapmak istediklerini mahkemeye bildirdirdi.

Mahkeme heyeti duruşma devam ederken, ara karar oluşturarak Samast ve avukatına savunmalarını hazırlamaları için ek süre verdi. Samast ile avukatı daha sonra SEGBİS ile katıldığı duruşmadan ayrıldı.
Öte yandan, Beşikdüzü Cezaevi’nden duruşmaya katılan sanık Zeynel Abidin Yavuz’un ise arkasında Türk bayrağı asılı olması dikkat çekti.

YILMAZER KUMPAS CİNAYETLERİNİ SIRALADI, FETÖ TEZLERİNİ SAVUNDU

İlk olarak savunmasını yapan dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, “Burada yargılanan sanıkları dava sürecinde tanıdım. Trabzon’daki hiçbir görevliyle daha önce konuşmamıştım” dedi.

Muhittin Zenit’i yalan ifade vermekle suçlayan Yılmazer, Zenit’in beyanlarının savcı tarafından aleyhine değerlendirildiğini, mahkemedeki ifadesinde de kendisi aleyhine beyanlarda bulunmaya zorlandığını öne sürdü.

Ogün Samast’ın hakkındaki beyanlarının da şaibeli olduğunu iddia eden Yılmazer, “Cezaevi sürecinde böyle beyanlar alınabilir. Fakat bu kadar yıl sonra Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve Ogün Samast beyanlarını niye değiştirdiler diye merak etmek gerekmez mi? Benim Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’le bir iletişimim var mı, yok mu? Savcılığın bu iddianın doğruluğu araştırması gerekmez mi? Ben cinayetin azmettiricisi olmuşum ama tüm iddiaların aksini ispatladığımı düşünüyorum” görüşünü savundu.

Daha önceki yargılanmasında 13 gün süren savunmasında suçlamalara yanıt verdiğini, ortada yeni bir delil bulunmadığını öne süren Yılmazer  “Savcılık suçu bize yıkma gayretinde görülüyor. Bu ideolojik bir tavırdır” iddiasında bulundu.

Dink cinayeti öncesinde FETÖ’nün Ergenekon kumpasını başlatmak için işlediği cinayetleri sıralayan Yılmazer “O dönem Türkiye’nin hassasiyetleri tahrik edilmiş. Zirve katliamı ve benzeri Rahip Santoro cinayeti. Hep benzer eylemler. Hassasiyetleri kullanılabilecek insanlar azmettirilmişler sayın başkanım, bunda şaşıracak bir şey yok. Azmettiricileri belli bunların. Hepsi delilli. Onlar beraat ettirildiler. Bu davada yargılanmadılar. Gerçek Hrant Dink düşmanları ilk iddianameyle bir kenara itildiler.” ifadelerini kullandı.
Yılmazer, “görevin ihmali” konusunda İstanbul’daki İstihbarat Şubeyi suçladı, savunmasında sık sık Hrant Dink’in avukatlarına atıf yaptı.

REDDİ HAKİM TALEP EDİLDİ

Duruşmaya katılan diğer sanıklardan Erhan Tuncer, mahkeme başkanının tarafsız olmadığını düşündüğünü söyleyerek reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı, Erhan Tuncel’e “Neden mahkeme başkanının reddini talep ettiğini” sordu. Söz verilen Tuncel, FETÖ ile mücadele ederken FETÖ’cü ilan edildiğini iddia ederek “Delillerin toplanmasını istiyorum. İddianamenin kabul usulünden dolayı ve sonradan ilgisiz beyandan dolayı kamuoyu ulaşmasından dolayı böyle bir talepte bulundum” dedi. Mahkeme heyeti, Tuncel’in bu talebini reddetti.

DURUŞMA ERTELENDİ

Ogün Samast hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına hükmeden mahkeme, gelecek celse duruşmaya katılması için Akçaabat 1. Asliye Ceza Mahkemesine müzekkere yazılmasına ve savunmasının alınmasına da hükmetti.

Mahkeme heyeti, sanıklar Faruk Sarı ve Yahya Öztürk hakkındaki yakalama kararlarının infazının beklenmesine, Ersin Yolcu, Ahmet İskender ve Adem Sağlam hakkındaki adli kontrol kararlarının devamına karar verdi. Duruşma 6 Mart’a ertelendi.

OGÜN SAMAST HAKKINDAKİ YENİ DAVA NASIL BAŞLADI?

Ogün Samast hakkındaki yeni iddianamede Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, çocukları Arat ve Sera Dink ve kardeşi Hasrof Dink “müşteki” sıfatıyla, Ogün Samast ise “Suça sürüklenen çocuk” sıfatıyla yer aldı. İddianamede, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince, Dink cinayetinde “kamu görevlilerinin ihmali” davasında hükümle beraber Ogün Samast hakkında FETÖ üyeliği suçundan 12 Nisan 2021 tarihinde suç duyurusunda bulunulması ile soruşturmaya başlanıldığı kaydedildi.

İddianamede, Yasin Hayal’in ‘Suç örgütü yöneticisi olmak’, Erhan Tuncel ve Ogün Samast ise ‘Suç örgütü üyesi olmak’tan ceza aldıkları belirtildi.

İddianamede, Samast’n 5 Aralık 2014’te savcılık ifadesinde, şunları dediği aktarıldı:

”Mektupta yazdığım gibi Yasin önce beni Erhan Tuncel’in evine götürdü. Ben evde bilgisayarda oyun oynuyordum. O sırada benim bulunduğum yerin 3 metre arkasında mutfak bölümü vardı, mutfağın kapısı açıktı. Erhan’la Yasin konuşuyordu. Ben de kulak misafiri oldum. Erhan’ın ‘Ramazan Akyürek ve Fuat müdür’ diye konuştuğunu duyunca döndüm dinledim. Yasin dedi ki, ‘O zaman sırtımız sağlam.’ dedi. Evden çıkınca Yasin’e sordum. ‘Ben Ramazan Akyürek’i tanıyorum. İsmen de tanıyorum Trabzon’da müdürlük yaptı biliyorum ama Fuat müdür kim?’ dedim. Yasin de bana, ‘Erhan’ın tanıdıkları, biz bu işi öteki çocuğa yaptıracaktık. Çocuk vazgeçti, Erhan onlardan referans almış Ramazan müdür hatta ‘İstanbul emniyet amiri bile biliyor ama arkanızda hepsi, düşün, büyük kahraman olacaksın, cayarsan fena olur yakarım seni’ dedi. Ben de önce dediğim gibi tekrar ‘peki’ dedim. Ben Yasin’e ‘Olay nasıl olacak?’ dedim. Yasin de bana ‘Direkt olarak vuracaksın, bu şekilde imzanız olacak.’ Ayrıca bana bayrak verdi otobüsten Trabzon’a dönerken ‘Samsun’dan seni alacaklar, eğer burada alınırsan Ramazan müdür açığa çıkar.” 14 Haziran 2022 tarihinde savcılık tarafından tekrar ifadesi alınan Samast’ın üzerine atılı suçlamayı kabul etmediği, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel arasında geçen konuşmaya tanık olduğunu tekrarladığı anlatıldı.

FETÖ VURGUSU

İddianamede, FETÖ’nün, devletin anayasal kurumlarını ele geçirmeye yönelik hedefleri doğrultusunda askeriye, mülkiye, emniyet, yargı ve stratejik öneme sahip diğer kamu kurumlarını ele geçirmek için kendilerine engel olacaklarını düşündüğü bürokrat ve personeli sistem dışına çıkardığı ve örgüt üyelerini bu makamlara getirdiği anlatıldı.

15 TEMMUZ’A GİDEN SÜREÇ BAŞLADI

İddianamede, FETÖ silahlı terör örgütünün Hrant Dink cinayeti sonrasında ilk olarak İstanbul İstihbarat Müdürlüğünü ele geçirdiği, ardından bu şubenin imkanları ile Ergenekon, Balyoz, Ayışığı, Askeri Casusluk, Cizre/Temizöz, Devrimci Karargah, Tahşiye, Selam-Tevhid, 17-25 Aralık operasyonları ile davalarını ve devamında 15 Temmuz darbe girişimine giden sürecin başlatıldığı ifade edildi.

SAMAST FETÖ’NÜN YÖNETİCİLERİYLE İRTİBATLI

Ogün Samast’ın doğrudan FETÖ Silahlı Terör Örgütü üyesi olduğuna ilişkin somut delil elde edilmediği, anacak Samast’ın ele geçirilen bir kısım delillerde FETÖ silahlı terör örgütünün yöneticisi ve üyeleri ile belli bir irtibatının olduğu aktarıldı. Samast’ın bu irtibatının şüpheliler Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’le birlikte Samast’ın Dink cinayetini işlerken ve sonrasında örgütün çıkar ve amaçları doğrultusunda hareket ettiğini ortaya koyduğu ifade edildi.

SAMAST HAKKINDA 10 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR

İddianamede, Ogün Samast’ın “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek” suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapsi istendi. Dava daha sonra hukuki ve fiili irtibat nedeniyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in arasında bulunduğu 11 sanığın yargılandığı davayla birleştirildi.

15 KASIM’DA TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Ogün Samast, İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nce 25 Temmuz 2011’de Hrant Dink’e yönelik eyleminden dolayı “tasarlayarak öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Olay tarihinde Samast’ın 16 yaşını bitirmiş, 17 yaşını tamamlamamış olduğunu belirten mahkeme, Samast’ın cezasını üçte bir oranında indirim uygulayarak 21 yıl 6 aya düşürmüştü.

Samast’ı “ruhsatsız silah taşımak” suçundan da 2 yıl hapis ve 900 lira adli para cezasına mahkum eden mahkeme, olay tarihindeki yaşını göz önüne alarak bu cezayı da 1 yıl 4 ay hapis ve 600 lira adli para cezasına çevirmişti.

Öte yandan Samast, cezaevindeyken hakkında Silivri 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından cezaevindeki gardiyanlara saldırdığı gerekçesiyle açılan dava kapsamında 5 yıl 1 ay 13 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Samast, Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan koşullu salıverilme kapsamında 15 Kasım’da tahliye edilmişti.

Ogün Samast hakkında yurt dışına çıkış yasağı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!