Omega-3 eksikliği belirtileri nelerdir?

Bağışıklık sistemini güçlendiren ve inflamatuar süreçleri azaltan, hücre zarının yapı taşı olarak kullanılan Omega-3’ü vücudun kendisi üretemez. Dışarıdan alınması gereken Omega-3 vücut için gerekli ve sağlığın korunması için önemli yağ asitlerinden biridir. Peki Omega-3 eksikliği belirtileri nelerdir?

omega3

Vücutta kendi başına üretilmeyip dışarıdan hazır alınan pek çok vitamin ve yağ asidi vardır. Bunlardan birisi de omega-3’tür. Doymamış yağ asidi olan omega-3, hücre zarları için mühim bir bileşendir.

 

OMEGA-3 NEDİR?

Omega-3, uzun zincirli olup doymamış yağ asitleri grubu olarak adlandırılır. Omega-3’ün 3 farklı türü bulunmaktadır. Bu omega-3 türlerinden EPA (Eikosapentaenoik asit) ile DHA (dekosaheksaenoik asit) deniz ürünlerinde bulunurken ALA (Alfa linolenik asit) bitkilerde bulunmaktadır.

 

OMEGA-3 EKSİKLİĞİ NEDİR?

Omega-3 doymamış yağ asidi, besinler ile alınmakla birlikte omega-3 yönünden zengin besinlerin tüketiminde eksiklik olduğu durumda takviye edici gıdalar tüketilmelidir. Balık, kabuklu deniz ürünleri, keten tohumu, chia tohumu, yeşil yapraklı sebzeler gibi besinlerin ve takviyelerin alınmaması durumunda omega-3 eksikliği olabilir.

 

OMEGA-3 EKSİKLİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Omega-3 eksikliğinin pek çok belirtisi vardır. Kişinin bağışıklık sistemi ve vücudunun zayıflıkları doğrultusunda muhtelif semptomları vardır. Bu semptomlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

– Depresif ruh hali
– Eklem ağrıları
– Saç diplerinin kuruması ve kepek sorunu
– Görme yetisinde sorunlar
– El ve ayaklarda soğukluk
– Tırnakların dayanıklılığını yitirmesi
– Halsiz ve yorgun hissetme
– Uyku düzeni bozukluğu
– Konsantrasyon sorunu ve dikkat dağınıklığı
– Saçların kuruması ve dökülmesi
– Cilt kuruluğu ve sertleşmesi
– Enflamasyon

 

OMEGA-3 EKSİKLİĞİ HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇAR?

Omega-3 insan yaşamı için oldukça önemlidir. İnsan yaşamının devamlılığı için pek çok rahatsızlıktan koruyabilmektedir. Omega-3 eksikliğinin hangi hastalıklara yol açtığı ise aşağıda sıralanmıştır:

– Osteoartrit ve romatizma
– Dolaşım bozuklukları
– Anksiyete ve depresyon
– Yüksek kolesterol ve kalp rahatsızlığı
– Kas ve eklem ağrıları
– Bebek ve küçük çocuklarda zayıf beyin gelişimi
– Dikkat eksikliği rahatsızlığı
– Bilişsel gerileme ve nörolojik bozukluklar

 

ALINMASI GEREKEN GÜNLÜK OMEGA-3 MİKTARI

Günlük ortalama alınması gereken omega-3 miktarı 1-3 gramdır. Takviye alınması hakkında doktora danışılması tavsiye edilir.

 

OMEGA-3 EKSİKLİĞİ NASIL GİDERİLİR?

Omega-3 eksikliğinin belirtileri görüldüğü durumlarda öncelikle doktora danışılmalıdır. Omega-3 vücutta üretilmediği için takviye olarak dışarıdan hazır şekilde alınır. Bu bakımdan Omega-3 açısından zengin somon balığı, uskumru, sardalya, istiridye, hamsi, semizotu, yağlı tohumlar, ceviz, avokado gibi besinlerin tüketilmesi eksikliğin giderilmesi için faydalı olacaktır. Bebek ve çocukların gelişiminde çok önemli olduğu için gerekli miktarlar değişmektedir. Bu bakımdan doktora danışıldıktan sonra ideal omega-3 tüketimi yapmak tavsiye edilir.

Omega-3 eksikliği belirtileri nelerdir?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!