Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” ve ÇEDES uygulamaları üzerinden eğitimde dinselleşme tartışmaları sürerken, okullarda yeni bir skandal gündeme geldi.
Cumhuriyet’ten Aytunç Ürkmez’in haberine göre, İstanbul Arnavutköy’de bulunan Necip Fazıl Kısakürek İmam-Hatip Ortaokulu’nda erkek öğrencilere, kamuoyunda “Ebu Hanzala” olarak bilinen Halis Bayancuk’un liderliğini yaptığı Tevhid ve Sünnet Cemaati’nin toplantılarında okutulan “Muvahhiddin Andı”nın okutulduğu ortaya çıktı.
Söz konusu görüntülerin, Bayancuk grubuna ait sosyal medya hesaplarından paylaşılması dikkat çekti.

ÇOCUKLARIN HEDEF ALINDIĞI YARIŞMA DÜZENLENDİ
Okuldaki bu eylemi “örnek olay” olarak gören Halis Bayancuk grubu ise sosyal medyadan 0-12 yaş arası çocuklara yönelik bir yarışma başlattı. Söz konusu görüntüleri alıntılayarak Muvahhidin Andı’nı okuduğu bir gösterimi paylaşan 10 çocuğa Halis Bayancuk’un imzalı “Tevhid Meâli” kitabının hediye edileceği açıklandı.
Muvahhidin Andı’nda ise şu ifadeler kullanılıyor:
“Rabbimiz Allah, önderimiz Muhammed; gündemimiz vahiy, davetimiz tevhid ve sünnettir. Mücadelemiz; şirk (Tanrı’ya ortak tanıma), bid’at (şeri bir bulguya dayanmayan fikir ve davranışlar) ve masiyetedir (dini emirlere uymama). Korkumuz günahlarımız, ümidimiz İlahirahmettir. Dileğimiz; sıddık (doğru sözlü), şehit ve salihlerden (dine faydalı iş yapan) olmaktır. Ve tekbir: Allahuekber!”
‘ÖĞRENCİ ANDI’NIN KALDIRILMASI YENİDEN GÜNDEMDE
Bu durum ise 2013’te dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla “Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir. Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım, Türk varlığına armağan olsun. Ne mutlu Türküm diyene!” ifadelerinin kullanıldığı “Öğrenci Andı”nın kaldırılmasını akıllara getirdi.

EBU HANZALA BAĞLANTISI
Tevhid ve Sünnet Cemaati’nin liderliğini ‘Ebu Hanzala’ adıyla bilinen Halis Bayancuk’un yaptığı biliniyor. IŞİD yöneticiliğinden yargılanmış bir isim olarak bilinen Bayancuk, “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Hakkında üç ayrı dosyanın birleştirilmesiyle yargılanan Bayancuk hakkında tahliye kararı verilmişti.
Son olarak geçen yıl İzmir’de üç polisin şehit olduğu Balçova Salih İşgören Polis Merkezi’ne yönelik silahlı saldırıya ilişkin gözaltına alınan Bayancuk, adli kontrol ve yurtdışı çıkış yasağıyla serbest bırakılmıştı.
ÇEDES VE ‘RAMAZAN GENELGESİ’ TARTIŞMASI
MEB’in din görevlileri ve çeşitli dini yapıların okullarda etkinlik düzenlemesine imkân tanıyan ÇEDES uygulaması ve son olarak yayımlanan “Ramazan Genelgesi”, laiklik tartışmalarını yeniden alevlendirmişti.
Başta Laiklik Meclisi ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) olmak üzere; Eğitim-Sen, Eğitim-İş, KESK, DİSK, TMMOB, Türk Tabipleri Birliği ve Veli-Der gibi çok sayıda sendika ve meslek örgütü, genelgenin anayasal laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle tepki göstermişti.
İktidar ise 168 yazar, akademisyen, sanatçı ve gazetecinin imzasıyla yayımlanan “Laikliği Birlikte Savunuyoruz” başlıklı bildiriyi hedef almıştı.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Arnavutköy’de ortaokul öğrencilerine okul bahçesinde IŞİD ile anılan bir grubun andının okutulması hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Müdürlük, söz konusu videonun da okul yöneticileri tarafından çekildiğini açıkladı.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün açıklaması şöyle:
“İlimiz Arnavutköy ilçesindeki bir okulda 23.02.2026 tarihinde çekildiği anlaşılan ve kamuoyuna yansıyan görüntülere ilişkin süreç tarafımızca titizlikle takip edilmektedir.
Konuya ilişkin yapılan ilk incelemede; söz konusu videonun okul idaresinin bilgisi dahilinde çekildiği ve okulun sosyal medya hesabında paylaşıldığı, daha sonra kamuoyunda oluşan hassasiyet üzerine ilgili paylaşımın kaldırıldığı tespit edilmiştir.
Sürecin tüm yönleriyle açıklığa kavuşturulması amacıyla inceleme ve soruşturma başlatılmış olup, Müdürlüğümüzce müfettiş görevlendirilmiştir.
Yürütülen inceleme ve soruşturma süreçleri sonucunda ortaya çıkacak tespitler doğrultusunda gerekli idari işlemler mevzuat çerçevesinde tesis edilecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Bütün yönetim kesin olarak en ağır şekilde cezalandırılarak daha iyi görevlere getirilmelidir. Her zaman olduğu gibi!
Cumhuriyet, laiklik ile kim hesaplasiyorsa terfi ettiriliyor.