1. Haberler
  2. Gündem
  3. Özelleştirilen Çayırhan’ın satıldığı fiyat 45 günlük trafik cezasına denk geliyor

Özelleştirilen Çayırhan’ın satıldığı fiyat 45 günlük trafik cezasına denk geliyor

5 yıllık kârı karşılığında özelleştirilen Çayırhan Termik Santrali ile maden sahası önümüzdeki ay Akçadağ Grubu'na devredilecek. Ödemenin yüzde 20’sini peşin kalanını 6 yıllık taksitle ödeyecek olan şirket, sadece faizden kazanacağı paranın yarısıyla bile bir taksit ödeyebilecek.

featured

İtirazlara rağmen sadece 5 yıllık kârı karşılığında özelleştirilen Çayırhan Termik Santrali ile maden sahası 31 Temmuz’da şirkete devredilecek.

İlişkili Haber
thumbnail
Erdoğan imzaladı: Çayırhan Termik Santrali satıldı!
Haberi görüntüle

Çayırhan’ı 20 milyar liraya satın alan Akçadağ Grubu paranın tamamını peşin ödemek yerine 4 milyarlık peşinatı yatırdı. Oysa devlet bu parayı trafik cezalarıyla bile sadece 9 günde topluyor.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre firma devlete ödemesi gereken 16 milyarı bankaya yatırıp faizin yarısıyla taksitleri ödeyecek, yarısını kasaya atacak. Dahası işletmeden elde edeceği kâr ve faizle firma servetini katlarken devlet de büyük zarar edecek.

45 GÜNLÜK TRAFİK CEZASINA DENK GELİYOR

İhalesi 7 Mart’ta yapılan Çayırhan’ın özelleştirmesi AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 21 Mayıs’ta onaylanmıştı. İhaleyi kazanan Akçadağ firması onay sonrası Çayırhan’ı tekrar inceledi, çok kârlı olduğu sonucuna varıp devralacağını iktidara bildirdi. Görüşmelerin sonucunda devir işleminin 31 Temmuz Perşembe günü yapılmasına karar verildi. Devirde termik santral, santralin tüm taşınırları, gayrimenkulleri, 800 lojman, arsalar, arazilerin mülkü ile maden sahasının işletme hakkı bir bütün halinde şirkete verilecek.

İlişkili Haber
thumbnail
Özelleştirmeye karşı direnen Çayırhan madencileri Ankara yollarında… ‘Enerji vatandır, vatan satılmaz’
Haberi görüntüle

Firmanın 20 milyar liralık bedeli, yüzde 20’si peşin 6 yıllık taksitle ödeyeceği bildirildi. Buna göre devir sırasında 4 milyar lira verilecek, geriye kalan 16 milyar lira yıllık 2 milyar 667 milyon liralık taksitlerle 6 yılda ödenecek. Peşinat için ödenen 4 milyar lirayı devlet sadece trafik cezaları yoluyla bile sadece 9 günde topluyor. Yaklaşık 2,7 milyarlık yıllık taksit ise sadece 6 günlük ceza parasına denk düşüyor. Kısacası Çayırhan’ın 20 milyarlık toplam bedeli de 45 günlük trafik cezasına karşılık geliyor.

Çayırhan’ın 6 yılda ödenecek taksitlerine güncel faiz yerine Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) maaşları budayan düşük enflasyonu uygulanacak. Bu faiz yıllık tüketici ve üretici enflasyonlarının ortalaması kadar olacak.

Mayıs itibarıyla bu oran sadece yüzde 29. Bankaların kredi faizleri ise yüzde 75 civarında. 2026’da ilk taksite uygulanacak faiz yüzde 20’lere inecek. Firma taksit için ayırdığı 16 milyar lirayı faize yatırırsa bir yılda 8 milyar lira faiz kazanacak. Bunun 3,2 milyarıyla (2,6 milyarı anapara 600 milyon lirası TÜİK faizi) ilk taksiti ödeyecek, geri kalan 4.8 milyarı kasaya atacak.

5 YILLIK KARI 512 MİLYON DOLAR

Çayırhan’ın satış bedeli bugünkü döviz kuruyla 512,8 milyon dolar ediyor. Bu tutar, yılda 100 milyon dolar kâr ettiği söylenen Çayırhan’ın sadece 5 yıllık karına eşit.

Firma, Çayırhan’ın bir yıllık kârıyla, ödediği peşinatı geri alabilecek. Yıllık 68,4 milyon dolarlık taksitleri de yine 100 milyon dolarlık kârıyla ödeyip artan 31,6 milyon doları kasaya atacak. 6 yılın sonunda hem taksitler bitecek hem de kasada artan kârdan yaklaşık 190 milyon dolar (yaklaşık 7,4 milyar TL) birikecek. Geri kalan yılların tüm kârı firmaya akacak.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. bu adamlar canlı yayında banka soygunu yapsalar bizim halkımız mübarek adamlar diye desteklemeye devam edecek.

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya abone olun!