Pandemide artan öfke problemi nasıl kontrol edilir?

featured

Pandeminin beklenenden uzun sürmesi, tam kapanmayla kısıtlamaların daha da artması öfke seviyemizde artışa neden oldu. ”Öfke, vücudumuzun içindeki bir yay gibidir. Eğer onu aşağı bastırırsak ve ezmeye ya da bastırmaya çalışırsak, daha da gerginleşiriz” diyen Psikolog Ocak, öfke yönetimi için önerilerde bulundu.

Psikolog G. Tansu Ocak,  pek çok kişinin Covid-19’un bir sonucu olarak son zamanlarda normalden daha fazla öfkelendiğinin farkında olduğunu ve bunun gayet anlaşılır bir durum olduğunu söyledi.

‘ÖFKE YAY GİBİDİR’

İnsanların sevdikleri, önemsedikleri kişileri kaybettikleri ve kısıtlamalardan ötürü normallik duygusunu, rutinini ve aile ve arkadaşlarıyla iletişimini yitirdiğini hatırlatan Ocak, ”Covid-19’la birlikte, günlük hayatımızın birçok yönü normalden daha stresli bir hal almaya başladı. Üstelik çoğumuzun stresle sağlıklı yollarla başa çıkmamıza yardımcı olan faaliyetlere erişimi kısıtlandı. Pandeminin beklenenden daha uzun sürmesi, bahar aylarıyla birlikte kısıtlamaların esnetileceği beklentisi içerisindeyken aksine tam kapanmayla kısıtlanmaların daha da artması, öfke seviyemizde artışa neden oldu” diye konuştu.

Öfkeyi görmezden gelmenin onu ortadan kaldırmayacağının altını çizen Ocak, şöyle devam etti:

”Öfke vücudumuzun içindeki bir yay gibidir. Eğer onu aşağı bastırırsak ve ezmeye ya da bastırmaya çalışırsak, daha da gerginleşiriz. Bunun yerine, öfkeyi tanımanın ve yönetmenin yollarını öğrenmemiz önemlidir. Böylece yararlı bir şeye dönüşebilir. Öfke ile ilişkimizi değiştirerek ve bu duyguya nasıl ev sahipliği yapacağımızı öğrenerek, ondan kaçmaya, kaçınmaya veya yok etmeye çalışmak yerine, onu faydalı bir şekilde kullanabiliriz.”

‘GAZETE YIRTIN YA DA BUZ KÜPLERİNİ LAVABODA EZİN’

 ”Öfkeyle başa çıkmak, edinilmiş bir beceridir; neredeyse herkes zamanla, sabırla ve adanmışlıkla duyguları kontrol etmeyi öğrenebilir” diyen Tansu Ocak, öfke yönetimi için şu önerilerde bulundu.

Derin, yavaş nefes alma: Her nefese odaklanın ve nefes vermek yerine nefes vermek için daha fazla zaman harcamaya çalışın.
Fiziksel gerginliği hafifletme: Vücudun her bir bölgesini 10’a kadar germeyi ve ardından serbest bırakmayı deneyin.
Öfke için alternatif kanallar bulun: Gazete yırtmak, buz küplerini lavaboda ezmek veya yastığa yumruk atmak ya da çığlık atmak gibi, başkalarına zarar vermeyi sınırlayacak şekilde öfkeyi ifade etmenize yardımcı olacaktır.

Kendinize karşı nazik olun:  Eğer kolayca sinirleniyor ve öfkenizi kontrol edemiyorsanız, bu size kendinize bakmak için daha fazla çaba harcamanız gerektiğini gösteren bir işarettir. Bu işareti doğru yorumlamak ve özellikle böyle zamanlarda kendinize karşı şefkatli olmak son derece önemlidir. Yeterince uyuduğunuzdan, dinlendiğinizden emin olun. Yeterince dinlenmek bu duyguları etkisiz hale getirecek, zihninizi ve bedeninizi rahatlatarak denge sağlayacaktır.

Yapamayacaklarınıza değil, yapabileceklerinize odaklanın:  Elde edilebilecek şeylerin bir listesini yapmayı deneyin ve onları nasıl değerlendirdiğinizi tekrar bir gözden geçirin. Mevcut durumunuzda bir şeylerin değiştirilmesi gerekip gerekmediğini değerlendirin ve düşünün. Belki düzenli olarak yemek yemiyorsunuzdur, belki de kendinize zaman ayırmadınız ve ara vermeye ihtiyacınız var. Belki de mevcut kısıtlamalar altında mümkün olan yeni bir hobi bulmanız gerekiyor. 

Konuşmadan önce düşünün: Herhangi bir şey söylemeden önce düşüncelerinizi toplamak için birkaç dakikanızı ayırın ve duruma dahil olanların da aynısını yapmasına izin verin. Sakinleşince öfkenizi ifade edin. Başkalarına zarar vermeden veya onları kontrol etmeye çalışmadan, endişelerinizi ve ihtiyaçlarınızı açıkça ve doğrudan ifade edin.

Egzersiz yapın: Egzersiz yapmak stresi yönetebilmede, sinirlilik ve öfkeyle ilişkili hayal kırıklığını azaltmada büyük faydalar sağlayacaktır.

Mola verin: Günün stresli olduğu zamanlarda kendinize kısa molalar verin. 

Ben dili ifadelerini kullanın: Eleştirmekten veya suçlamaktan kaçınmak için (ki bu yalnızca gerginliği artırabilir) sorunu açıklarken ‘ben’ ifadelerini kullanın. Saygılı ve açık olun. 

Bağışlayın: Bağışlama güçlü bir araçtır. Öfke ve diğer olumsuz duyguların olumlu duyguları dışarıda bırakmasına izin verirseniz, kendinizi kendi acılığınız veya adaletsizlik duygunuz tarafından yutulmuş bulabilirsiniz. 

Yardım istemekten çekinmeyin: Öfkeniz kontrolden çıkmış gibi görünüyorsa, pişman olduğunuz şeyleri yapmanıza neden oluyorsa veya etrafınızdakileri incitiyorsa, öfke sorunları için yardım istemekten ve profesyonel bir destek almaktan çekinmeyin.

Şule Yılmaz / Ajans Bizim

Pandemide artan öfke problemi nasıl kontrol edilir?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Vallahi ben artık öfkemi kontrol altında tutmaktan vazgeçtim, kime sinirlenirsem ona bağırıyorum, sokak ortasında bile olsa. Aklı başında insan yok ki memlekette tabii ki öfkeleniyoruz.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!