İran Şahı’nın ABD’deki oğlu Rıza Pehlevi, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına desteğini açıkladı.
İran’da rejim değişikliği isteyen Pehlevi, ülkede ayaklanma çağrısı yaptı. Pehlevi, “İran için demokrasi. Şimdi bizim zamanımız” başlıklı videoyla verdiği demeçte “Bu, İran’ı geri almak için eşsiz bir fırsat.” dedi.
Pehlevi, “İslam Cumhuriyeti sona erdi ve düşüyor. Başlayan geri döndürülemez. Şimdi ayağa kalkma zamanı; İran’ı geri alma zamanı. Umarım yakında yanınızda olurum.” ifadelerin kullandı.
İSRAİL’İN İRAN’A SALDIRISIYLA BAŞLAYAN ÇATIŞMA
İsrail, 13 Haziran’da İran’ın çeşitli kentlerindeki nükleer tesisler başta olmak üzere ordunun üst komuta kademesini de hedef olan geniş çaplı saldırılar düzenledi.
İran Genelkurmay Başkanı, Devrim Muhafızları Genel Komutanı ve bazı üst düzey komutanlar ile 9 nükleer bilim insanı saldırılarda yaşamını yitirdi, sivil kaybı sayısı 224 olarak açıklandı.
İran ordusunun İsrail’e balistik füzelerle yaptığı misillemede 24 kişinin öldüğü, 500’den fazla kişinin yaralandığı ifade edildi.
Türkiye başta olmak üzere çok sayıda ülke İsrail’i kınadı.