Perinçek: Ruslar Erdoğan’a 12 maddelik öneri gönderdi! İşte o maddeler…

featured

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Rusya’nın dün gece Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Suriye’ye ilişkin 12 maddelik öneri gönderdiğini duyurdu ve maddeleri açıkladı.

ABD ile varılan anlaşmayı değerlendiren Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek, “Türkiye PKK terörünü bitirme hedefine yönelik belli mevziler kazanmış, ancak henüz kesin hedefe ulaşılmamıştır. Şimdi ABD ile yapılan bu Mutabakattan sonra, Suriye’nin kendi topraklarını terörden temizlemesi gündemdedir. Türkiye, PKK/YPG terörünün bitirilmesi için, şimdi Suriye, İran, Irak ve Rusya ile işbirliği yapmalı ve Suriye’nin askerî harekâtları desteklenmelidir” dedi.

Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği mektubu da değerlendiren Perinçek, “Türkiye hükümetinin bu mektuptan sonra, özür dilemedikleri sürece ABD yetkilileriyle görüşme yapmasını Türk Devletinin onuruna ve geleneğine uygun bulmuyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özür dilemediği sürece Trump ile telefonda bile görüşmemeli, 13 Kasım’daki ABD gezisini iptal etmelidir.” ifadelerini kullandı.

Perinçek şöyle konuştu:

“Rusya Federasyonu devletinin dün gece yarısı Cumhurbaşkanımız Sayın Tayyip Erdoğan’a Vatan Partisi’ne gönderdiği Suriye konusundaki 17 Ekim 2019 tarihli çözüm önerileri aynen şöyledir:

1. Rusya’nın ana hedefi ABD ve Fransa’yı Suriye topraklarından çıkarmaktır. Tam da bu nedenle Rusya Türkiye’nin harekâtına karşı çıkmamakta ve bu konuda Beşer Esad’ın da uyum içinde olmasını sağlamaktadır. Moskova için Suriye meselesinin çözümü, ancak Suriye toprakları içindeki Batı orduların arındırılmasıyla mümkündür. Türkiye, bu çerçevede bu amacın gerçekleşmesine yardım eden dost kuvvet olarak değerlendirilmektedir. ABD, Fransa ve İsrail, Kürtleri (bunlara Kürt teröristler de dâhildir) destekledi, bu nedenle Türkiye’nin Rojava’ya harekâtı, Batı güçlerinin çıkartılmasını sağlayan önemli ve olumlu bir şey olarak görülmektedir. Ancak Batı [güçlerinin] çıkartılmasından sonra mültecilerin [ülkelerine] geri dönüşünü de kapsayan barışın sağlanmasındaki bir sonraki aşamaya geçilebilir. Bu, Türkiye için de önemlidir.

2. Türkiye’nin Rojava’ya harekâtının kabul edilmesi, İdlib’deki sorunun çözümüyle bağlantılıdır. Ankara’nın kontrolündeki muhalif güçler, oyun dışına çıkarılmalıdır. En saldırganları Libya’ya gönderilebilir, ılımlılarına af uygulanacaktır. Rojava harekâtı Erdoğan’a bunu yapma imkânı vermektedir ve bu durumda Erdoğan [muhalif güçler nezdinde] bir itibar kaybına da uğramayacak, öyle ki Rojava’daki başarılı harekât onun konumunu güçlendirecektir.

3. Türkiye, Rusya, İran ve Suriye, Irak’ın da katılımıyla, Kürtleri terörist (Batıcı) ve ülkeye bağlı gruplar şeklinde ikiye bölerek Kürt meselesi konusunda ortak bir plan geliştirebilir. Rusya, aşırıcı ve yurtseverler arasındaki karşıtlığı iç çatışmaya çevirerek Çeçen krizinin üstesinden gelmiştir. Kürtler için de benzer bir senaryo gereklidir.

4. Rusya, Türkiye’nin NATO’dan uzaklaşmasını (ayrılmaya kadar) memnuniyetle karşılayacaktır ve askerî siyaset alanında daha sıkı bir ortaklığa hazırdır.

5. Rusya, ABD tarafından yaptırımlar uygulanması durumunda Türkiye’ye ekonomik desteğini artırmaya hazırdır.

6. Rusya, Rojava’daki belirli bir sınır şeridi üzerinde Türkiye’nin kontrolüne karşı çıkmayacaktır. Daha da ötesinde, Rusya ve Esad hükümeti, Suriye’nin kuzeyinde Türk çıkarlarının korunmasının ve Kürt terör örgütlerine karşı konulmasının yükümlülüğünü üzerlerine almaya hazırdır.

7. Rusya, Ankara’nın istek ve çıkarlarını gözeterek Suriye’nin geleceğine dair projeleri Türkiye’yle konuşmaya hazırdır. Suriye’nin toprak bütünlüğünün korumasının kabulü ve herhangi bir terörist grubun desteklenmesinin reddedilmesi bunun şatlarıdır.

8. Moskova, tüm kuzeydoğu Suriye bölgesi (Fırat’ın doğu yakası) üzerinde kontrol sağlanması ve Batı’nın desteğiyle meydana gelen Kürt idari yapısının (ki terörizme dolaylı ve bazen de doğrudan bu yol açmaktadır) dağıtılması perspektifine sahiptir.

9. Moskova, bölgenin istikrara kavuşmasında yaşamsal çıkarlara sahiptir. ABD ordularının varlığından arındırılacak bir sonraki en önemli ülke Irak’tır. Bu meselede de Rusya, Türkiye’yle yakın işbirliğine hazırdır (aynı şekilde İran’la da).

10. Libya’da, Ankara’nın esas olarak Sarac’ı, Rusya’nın da Haftar’ı desteklemesine rağmen, anlaşmaya varılabilir. Öyle ki Rusya için Libya öncelik teşkil etmemektedir. Durum Mısır’da ve kısmen Yemen’de farklı. Mısır’da Rusya’nın çıkarı Suud yanlısı rejimin zayıflamasından yanadır (Putin’in Sisi ile kişisel iyi ilişkilerine rağmen). Rusya, Yemen’de resmî olarak deklare etmese de dolaylı olarak Husileri desteklemektedir.

11. Temel hedefi gözetildiği takdirde Moskova’nın Ortadoğu’daki politikası, basit ve nettir: ABD ve AB’nin bölgeden çıkarılması. Bu temelde hareket eden herkes, Rusya’nın müttefiki olarak değerlendirilmektedir. İdeolojik bir platformun ve sömürge hevesinin olmaması, Rusya’yı tüm Ortadoğu bölgesinde uydu değil, dost aramaya zorlamaktadır. Bu, Türkiye ve bölgenin diğer ülkeleri için Rusya’yla dostluk yoluyla egemenliklerini ve bağımsızlıklarını pekiştirmek adına tarihi bir şanstır.

12. Bölgede dikkatler adım adım İsrail ve Suudi Arabistan’a, Batı’nın bölgedeki son ileri karakollarına kayacaktır. Eğer Türkiye, Rusya’nın stratejik desteğiyle Arap ülkelerine, Kürtlere ve İsrail’e dair politikalarını diğer bölge merkezleriyle mutabık kılarsa, bu sorunda herkesi tatmin edecek bir yol haritası geliştirilebilir. Önemli olan buna Batı’yı dâhil etmemektir, çünkü her yapıcı girişim, o durumda suya düşecek ve sabote edilecektir. Rusya’nın stratejisi, Ortadoğu ülke ve halklarına egemenlik ve jeopolitik bağımsızlıklarını geri kazandırmaya dayanmaktadır.”

Perinçek: Ruslar Erdoğan’a 12 maddelik öneri gönderdi! İşte o maddeler…

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 Yorum

  1. Gayet net, somut ve bizim de içinde bulunduğumuz bölge ülkelerinin ortak menfaati için akıllı öneriler. Bundan iyisi ? Şam da Kayısı .. derler !
    Bu tür milli menfaat ve ülke savunmasında stratejik çıkarları sözkonusu olan durumlarda, paranoyik vehimler.. aman haa; rus ayısı bizi ham yapar- yer gibi.. çarlık rusyasından gelen nostaljik, sublminal, şövenist şizofronik evhamlar mantıklı değil !
    Bu çekinceleri, evhamları ön plâna çıkarıp.. çemkirenler, höykürenler ! maazallah, hafezanallah ; yarın öbürgün geriye dönüp !
    Gazi M. Kemâl’i .. Kurtuluş savaşı sırasında .. neden Sovyetlerden yardım aldı ? Batumdan, Soçiden niye bize silah gelmesini kabul etti ?
    Emperyalist işgâle karşı neden ortak menfaatlerimizde komşularımızla simetrik davrandık ? ? diye de geriye dönüp suçlayıp eleştirebilirler.

  2. Rusya’nin hedefi hep Suriye de tek devlet oldu eh tabi Esad yönetimi altinda bir devlet. Bu durumun gerçekleşmesine engek iki hal vardi biri ABD nin orada olmasi, ikincisi Kürt lerden oluşturulmuş terörist grup (isimlerin çok önemi kalmadi artik)
    Türkiye nin operasyonu istediğini Ruslara verdi ABD liler NATO müttefiki ile hele de bir kanadını kendisinin de terör listesine aldığı adamlar için çarpişsa o işten NATO da sağ çikamazdi. Kürtlerin ne fedarasyon ne başka bir çatı altında şansları da kalmadı.
    Şimdi ne var sirada? Bölgede Türkiye nin desteklediği Suriyeliler (SMO) bu ve ayağını içri atmiş Türkiye. Velhasil bir kaç ay önce nasil ABD ile çıkarımız çatışıyir idiyse bugün de Rusya ile karşi karşıyayız. Kimse babamızın oğlu değil. Bu konuda Metin söyleneceği söylemiş zaten.
    Ne var ki hükümet bu işi hakkı ile idare etti. Rusya nin bu teklifi de gerekli tepkiyi almamış olacak ki Perinçek üzerinden kamu oyu oluşturulmaya çalışıldı. 12 maddeye 12 gözlem noktası da bundan sonra geldi üzerinde çok konuşmaya bundan sonra sanırım gerek yok. Yind de konu en çok okunan 3. Konu…

  3. Dünyanın en güçlü ülkeleri ufacık Terör örgütleri ile ortaklık yaptığı bu günlerde Rusya ve Türkiye iki devletin birbiri ile ortaklık ve ittifak yapması gayet normaldir, bunu Rusya ya sömürü ülke olmak gibi algılayanlar yanlış düşünüyor, Rusya güçlü bir ülkedir ve bizim yararımıza kullanmamız gayet mantıklıdır, bu bir strateji meselesidir.

  4. Karsisnizda cocuk yok perinek abd kotu de rusya iyi mi?Daha ppkyi teror listesine almadilar.Bu emperyalistlerin hepsi ayni
    Milli savunmada daha iyi isler yapmaliyiz hava savunma balistik fuzeler savas ucagi yaptik mi bunlarin hic biri Turk askerine meydan okuyamaz.
    Ayidan post rustan dost olmaz.Herkes kendi cikarlari dogrultusunda hareket ediyor.Simdi suriyede savasin hicbitmesini istemyen iki vampir var biri abd biri rusya

  5. 1. Madde olarak pkk’yı terör örgütü ilan edip hamilik yapmasınlar, Rusya’daki terör örgütü bürolarını kapatsınlar.
    Ayn el arab’da yaptıkları oldu bitti fırsatçılığını ve terör örgütünü Rusya bayrağı altında koruma çabalarını gördük.
    Keza bugün İran sınırları içerisinden terör saldırısı sonucu bir şehidimiz var. Ona buna yetişen İran kendi sınırlarını korumaktan mı aciz yoksa bizi tehdit mi ediyor..? Tatbikat yaptığı söylenen sınırdan bize terör gönderiyor.
    Aklımızla dalga geçmesin Rusya da İran da!

  6. Perincek simdi ABDnin ipini birak Rusya’nin ipine saril mi demek istiyor? Anlamadim. Oglu Mehmet Perincek’in ucuk, kacik ROPu (Rus Ortadogu Projesi) ile ilgili yazdigi, methiyeler dustugu yazi basta bir kesim ulusalci camiada (Osman Basibuyuk ve Yavuz Alogan dahil olmak uzere) bayagi bir tepki yaratmisti. Degerli komutan Osman Basibuyuk, BOP olmadi isterseniz ROP verelim seklinde cok guzel ve hakli bir yazi yazmisti. Turkiye ne ABD ne Rusya nede Cin’in yari somurgesi olmalidir. Ulu onder Ataturk’un ‘dengeli’ dis politikasini izlemelidir. Herkesle is tutmalidir ancak bagimsizligini koruyabilmelidir. Bu yuzden uzun vadede uretim ekonomisine gecmesi, kendi silah sanayisini yuzde yuzlere cikarmasi, ilk on ihrac eden ulke icine girmesi gerekiyor. Kolay degil ancak baska yolda kalmadi. Bu yuzden yasasin Bagimsiz Turkiye diyoruz.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!