Prof. Dr. Ercan, deprem riski olan illeri saydı: Çekindiğim yer…

Kahramanmaraş depremlerinin 1. yıl dönümünde Veryansın TV'ye konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Deprem bir felaket değildir. Depremi felakete çeviren insandır" dedi. 'Hangi bölgelerde deprem bekleniyor?' sorusuna yanıt veren Ercan, Bingöl'ü işaret etti. 

featured

VERYANSIN TV

6 Şubat 2023’te Türkiye gözlerini büyük bir yıkıma açtı. 11 ili etkileyen ve 53 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden tam bir sene geçti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremin 1. yıl dönümünde Veryansın TV Youtube kanalında Erdem Atay ve Eray Çelebi’nin programına konuk oldu.

“Bölgede bizi yeni tehditler bekliyor mu?” sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Ercan, “İstanbul’un önünde bir deprem beklendiğini bütün bilim adamları söylüyor ve 1999 depreminden sonra 25 yıl geçti. 25 yılda İstanbul’u, İstanbul’un yarısını, 4’te birini, 10’da birini dönüştürebildik mi? Bu dönüştürme olayı elindeki bir sopayla pat diye olmuyor. Yaklaşık 100 yılda yapılmış hataları bir anda gideremiyorsun. Bu konuda gerçekçi olmak gerekiyor.” dedi.

‘2 TANE DEĞİL, 4 TANE DEPREM OLDU’

Kahramanmaraş depremlerine ilişkin konuşan Ercan, “Bizim hemen hemen jeofizik biliminde bu tür bir deprem deneyimini hiç yaşamadığımızı söyleyebirim. Düşünün önce bir 7,8 ile çıktı, arkasından 20 saniye sonra bir deprem daha oldu Narlı’da. Bu da 7,5 büyüklüğünde, arkasından Elbistan’da oldu ve Elbistan’daki olayda bir taraftan Göksun, bir taraftan Malatya, bir taraftan da Adıyaman’ı kırdı. Buralarda yıkımlar yaptı. Olağanüstü bir deprem oluşumuyla karşı karşıya kaldık. Birçoğunun söylediği gibi 2 tane değil, 4 tane deprem oldu. Hatay’ı yıkan deprem de daha küçük bir deprem. Samandağ Defne’de olan 6,4 büyüklüğündeki bir deprem Kıbrıs yayına bağlandı. İşin tekniği böyle” ifadelerini kullandı.

“Deprem bir felaket değildir” diyen Ercan, “Depremi felakete çeviren insandır. İnsan depremi nasıl felakete çevirir? Deprem yeni olmuyor ki Anadolu’da. Yaklaşık 15 milyon yıldır Anadolu depremlerini görüyor ve bütün Anadolu uygarlıkları, bu deprem deneyimi sonucunda depreme dayanıklı ev türü üretmişler.” diye konuşarak uyarılarda bulundu.

HANGİ BÖLGELERDE DEPREM BEKLENİYOR?

Ercan, şöyle konuştu:

“Deprem bölgesinde yeni, büyük bir deprem beklemiyorum. Aşağı yukarı Yayladağ-Samandağ’dan, Anatkya, Kırıkhan, Kahramanmaraş, Amasya’ya kadar bütün bölge kırıldı. Bu bölgede kırılacak, yırtılacak bir yer kalmadı. Dolayısıyla bu bölgede bir deprem beklemiyorum. Keza Adıyaman’da deprem beklemiyorum. Elbistan, Göksun ve Adana merak ediliyor. Bu depremde boşalan gerginlik Göksun’da sıfırladı. Adana’y doğru inebilmesi için birikmiş bir gerginliğin hala olması gerekiyordu. Bu olmadığı için Adana’ya inemedi. Ben şu anda Adana’da bir deprem çekincesi beklemiyorum. Bunun dışında Pütürge kolu var. Pütürge-Sivrice kolu kırıldı. Bunun ötesinde Palu ile Bingöl arası var. Burada sürtünmeli kayma var şu anda. Sürtünmeli kayma aslında deprem yapacak gerginliğin yeri yırtmadan yürümesidir. Yani bir depremsiz yürüme olayıdır. Bu depremsiz yürüme olayı depremli bir yırtınmaya neden olamıyoruz. Yani benim şu anda kuşkulandığım yer Palu ile Bingöl Karlıova arasıdır.”

Yayının tamamını izlemek için tıklayın:

Prof. Dr. Ercan, deprem riski olan illeri saydı: Çekindiğim yer…

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!