Profesyonel futbol ve oruç ibadeti

featured

Murat Bölükbaşı yazdı

Spor gündemini ve kamuoyunu şaşırtan olay Salı akşamı TFF1. Lig Giresunspor- Keçiörengücü Spor müsabakasında gerçekleşti. Maçın 10. dakikada durmasıyla bazı oyuncular saha kenarına gelip kumanyayla oruç açtılar. 37 yıldır aktif olarak Futbolun içinde olan birisiyim; açıkçası ilk defa böyle bir olaya şahit olduğumu belirtmek isterim. Konuya sporcu sağlığı ve performansı üzerinden yoğunlaşırsak meseleyi daha iyi kavrayacağımızı düşünüyorum. Oruç tutanlar için Giresun’da İmsak 04.11, akşam 19.12 aradaki fark 15 saat…

Bu bilgiyi bir kenara koyduktan sonra birde insan metabolizmasına bir göz atmakta fayda var. İnsan vücudunun %60, 65’i sudan oluşmaktadır. Sedanter (normal aktiviteli) yaşam tarzına sahip biri günde 2,5 litre su kaybeder; fiziksel aktivitesi yüksek olan bireylerde bu kayıplar daha yüksek olur. Sıcak ve nemli coğrafyalarda bu kayıplar daha da artış gösterir. Su kaybıyla birlikte, vücudun elektrolit dengesini düzenleyen sodyum, kalsiyum ve potasyum gibi mineraller dışarı atılır. Vücut, bunu gün içinde yerine koymak zorundadır. Normal şartlar altında vücut, elektrolit dengesini sağlamak için kaybettiği sıvı ve elektrolitleri besin ve su tüketimi ile karşılar. Elektrolit dengesinin besin ve sıvı yoluyla sağlanamaması neticesinde vücut, fonksiyonlarını yerine getiremez ve Dehidrasyon dediğimiz problem ortaya çıkar. Özellikle şiddetli sporlarda Dehidrasyon’un yıkıcı etkisi sporcu sağlığı ve performansını ciddi şekilde tehdit eder.

Müsabaka esnasında 3 litre ve üzeri miktarda terleme yoluyla sıvı kaybeden bir sporcunun oruçlu olduğu ve beslenemediği gün boyunca kaybettiği minimum 2,5-3 litre suyla birlikte, vücudun günlük su kaybı asgari 5,5-6 litre ve fazlasına yükselir. Yüksek şiddetli sporlarda müsabaka öncesi bu kayıplar yerine konulmamış ve müsabaka süresince daha yüksek oranda sıvı kaybedilmişse, sporcuda bulantı, kusma, baş ağrısı, iştahsızlık, yorgunluk, halsizlik, bayılma hissi, kas krampları, kas güçsüzlüğü, nabızda artış, bilinç kaybı, dikkat ve odaklanma gibi problemler baş gösterir. Oruç nedeniyle sporcunun metabolik dengesi bozulur. Bu, sporcunun bireysel performansını ve sağlığını olumsuz ve ciddi bir şekilde etkiler. Sporcunun fizyolojik yıkım içine girmesi icra ettiği profesyonel futbol hizmetini de olumsuz bir şekilde etkiler.

Futbol oyunu bir takım sporudur ve 11 kişiden oluşur. Bir takımda eğer sahaya çıkan 5 sporcu oruçluysa, yukarıda belirttiğimiz problemlerden dolayı bu sporcular maksimum performansı gösteremeyecek ve kendi yükleri dahil, takım yükünü oruç tutmayan ve işini profesyonelce yapma gayreti gösteren diğer 6 arkadaşının üstüne yükleyecektir. Bunun ne kadar insani, vicdani, hakkani ve ahlaki bir düşünce ve eylem olduğu yorumunu sizlere bırakıyorum. Bir Futbol kulübü en az 45-50 kişinin ekmek kapısıdır; aileleri ve bakmakla yükümlü oldukları insanları da katarsak bu sayı çok daha fazladır. Futbolcusu, Antrenörü, idari ve hizmet personeli başarılı bir hafta geçirip evine “ekmek” götürebilmek için canla başla çalışır.

Kazanılan bir maç zorlukla geçmiş bir haftanın yükünü sevinç ve huzurla hafifletir, kaybedilen bir maçsa, omuzlarına binen yükün, başaramamanın verdiği hayal kırıklığı ve hüznün acı bir ifadesidir. Bir takım olabilmek, bencillikten uzak, sorumlulukları eşit ve adil bir biçimde paylaşabilmekle mümkündür. İslam dininin ritüeli olan Oruç ibadetinin yerine getirilmesi için çeşitli kolaylıklar ve düzenlemeler mevcuttur. Sporcular bu konuda gerek diyanet, gerekse TFF ve Kulüpler yoluyla bilgilendirilmeli, bu ibadetlerin profesyonel hizmet akdine zarar vermeyecek şekilde gerçekleştirilmesi sağlanmalı, ekranlarda bu tip görüntülere mahal verecek durumlar yaşanmamalıdır.     

Profesyonel futbol ve oruç ibadeti

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 Yorum

  1. 15 Nisan 2021, 13:28

    Teşekkür yobazin ne olduğunu açıkladığınız için. Sana zahmet 150 yıl matbaayı getirilmemesi gerektiğini söyleyen insanlara ne diyorsunuz?

  2. Anlatamazsınız efendim. Eline kalem kağıt almamışlara anlatamazsınız bunları, ben de bu malum haberi görünce acı acı gülümseyip geçmiştim. Gün boyu susuz ve enerjisiz kalmak ve futbol… Lakin hiçbir itirazım yok, hiç mi hiç alakadar etmiyor beni, böyle bir olay olduğuna göre hakemler razı, klüpler razı, futbolcular razı, seyircisinin de büyük bölümü zaten razıdır diye düşünüyorum. Ne denebilir ki? Zaten böyle bir duruma açık açık itiraz etme yolları bugün kapalı, tefe koyarlar adamı. Dinin düşmanı ilan ederler, cihat bile ilan ederler yüksek sesle konuşana, olmadı elektronik kelepçe takıp eve yollarlar. Keşke insanlar hayatın biraz daha içine girebilse, maddeye azıcık neymiş, nasılmış, nasıl işlermiş diye ilgi gösterebilse, hayata azıcık daha kapsamlı bakabilse. Bu topraklar umarım bunu da görür bir gün.

  3. 15 Nisan 2021, 12:23

    Bizde yobaz,lüzumlu lüzumsuz yobaz kelimesini bol bol kullananlardır.Anladınnn.

  4. 15 Nisan 2021, 10:15

    Yobazlar eksileri doldurmaya başlamış.

  5. Kendileri pisiriyor kendileri yiyiyor. Nasil olsa seyirci yok !
    Bunun adi Ramazanbol…..

  6. 15 Nisan 2021, 10:02

    TFF spor sağlık kurulunun, diyanetin’de görüşlerini alarak Ramazan ayı’nda konuya dair bilgilendirmeyi yapmaları sporcu sağlığı ve bilinci açısından önem arzeder. Biz doğru bilgiyi vermek ve ikaz etmekle mükellefiz; gerisi insanların ve kurumların tercihi ve uygulamasına kalmış!..

  7. 15 Nisan 2021, 09:55

    Yazı bilimsel kaynaklar incelenerek ve Akademik eğitimde edindiğim bilgiler harmanlanarak yazıldı; Üstelik sporculuk yaşamında sadece maç günleri oruç tutmayan bir kişi olarak artiları eksileri bizzat yaşanarak tecrübe edildi. Konuya dair bilgi edinerek düşünürseniz fikriniz değişir kanaatindeyim.

  8. Niye öyle düşündüğünü yazmamışsın ama olsun. Madem öyle istiyorsun.

  9. 15 Nisan 2021, 08:28

    Matbaa da zaten bu yobazlar yüzünden 150 yıl geç geldi. Düşünsenize bugün Almanya’da ya da Japonya’da bir yobaz çıksa dese ki ” Bilgisayar şeytan icadı. Kullanılmaması gerek” Farz edin Almanya ve Japonya 150 kullanmasalar bilgisayari. Hayal etmeye çalışın lütfen 150 yıl sonra tüm diğer dünya devletleri nerede olur, Almanya ve Japonya nerede olurdu? İşte o yobazlar sizce neredeler?

  10. 15 Nisan 2021, 06:15

    Ben sizin gibi düşünmüyorum hocam .

  11. Güzel yazmışsın ama şimdi sana bir de bunları anlayacak sporcu bulmak gerek, TFF de yönetici bulmak lazım, yobaz olmayan görevliler bulmak lazım, lazım da lazım. Sümme haşa, gavurun futbolu mu önemli yoksa din iman mı derse bir yobaz? Ya fetva çıkarılırsa? Uğraş dur artık.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!