1. Haberler
  2. Gündem
  3. Protestolarla geldi, giderken ‘işbirliği içindeyiz’ dedi… Blinken’la ne konuşuldu?

Protestolarla geldi, giderken ‘işbirliği içindeyiz’ dedi… Blinken’la ne konuşuldu?

AA'nın aktardığına göre, diplomatik kaynaklar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesine ilişkin “Bugünkü görüşmede, iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı” bilgisini aktardı. Blinken ise havalimanında yaptığı açıklamada, bölgelere yaptığı ziyaretlerde ABD liderliğinin, ABD diplomasisinin vazgeçilmez olduğunun kendisine aktarıldığını söyledi. ABD'li Bakan, “Her konuda anlaşamıyoruz ama en önemli kritik konularda birlikte çalışmak konusunda işbirliği içerisindeyiz” dedi.

featured

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinde, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının ve insanları yerlerinden etmesinin önlenmesi, acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

AA’nın diplomatik kaynaklardan aktartığı bilgiye göre, Fidan ve Blinken arasında Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen görüşmede, başta Gazze olmak üzere bölgesel gelişmeler ve ikili ilişkiler ele alındı.

Bakan Fidan, görüşmede, Amerikalı mevkidaşı Blinken’a, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının ve insanları yerlerinden etmesinin önlenmesi, acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gazze konusunda görüş teatisinde bulunulan görüşmede, sivillerin zarar görmemesi, insani yardımların sürekli ve kesintisiz biçimde ulaştırılmasının temini konusunda her iki taraf da görüş birliği içinde olduklarını teyit etti.

‘BİRLİKTE ÇALIŞMANIN GEREĞİ VURGULANDI’

Görüşme hakkında bilgi veren diplomatik kaynak, “Türkiye ve ABD, Gazze’de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda mutabık. Bugünkü görüşmede, iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı.” ifadelerini kullandı.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Fidan, Blinken’a, Gazze’de sivil hedeflerin bombalanmasının, altyapının tahrip edilmesinin kabul edilemez olduğuna dikkati çekti.

Dışişleri Bakanlığındaki görüşmede, İsveç’in üyeliği çerçevesinde NATO’nun genişleme sürecinin, ikili ve bölgesel konuların da ele alındığı kaydedildi.

Fidan ve Blinken, Dışişleri Bakanlığında baş başa ve heyetler arası yaklaşık 2,5 saat süren görüşmeler yapmıştı.

BLINKEN HAVALİMANINDA KONUŞTU

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı ve sürdürülebilir barış şartlarının oluşturulması amacıyla bölge ülkeleriyle çok önemli görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Bu konuda çalışmaya devam ediyoruz, bu krizi çözmeye çalışırken sonrasını da düşünüyoruz ve bu konuda önümüzde daha iyi bir yol olması için çabalıyoruz.” dedi.

Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından Esenboğa Havalimanı’nda ABD’li basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Blinken, Gazze’den sivillerin çıkarılması konusunda farklı bölge ülkelerini ziyaret ettiğini, önemli adımlar attıklarını, görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve ülkelerde her birinin etkilerini kullanarak çatışmanın bölgeye yayılmaması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Savaşın bölgeye yayılmasını engellemenin kritik öneme sahip olduğunu ve bölge ülkelerinin de bu amaç için büyük çaba gösterdiğini belirten Blinken, şunları kaydetti:

“İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı ve sürdürülebilir bir barış için şartların oluşturulması için bölge ülkeleriyle çok önemli görüşmeler yaptık. Bu konuda çalışmaya devam ediyoruz, bu krizi çözmeye çalışırken sonrasını da düşünüyoruz ve bu konuda önümüzde daha iyi bir yol olması için çabalıyoruz.”

‘İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ’

Blinken, bu konularda ilerleme sağlandığını düşündüğünü, bölgelere yaptığı ziyaretlerde de farklı şekillerde ABD liderliğinin, ABD diplomasisinin vazgeçilmez olduğunun kendisine aktarıldığını söyledi.

“(Bölge ülkeleriyle) Her konuda anlaşamıyoruz ama en önemli kritik konularda birlikte çalışmak konusunda işbirliği içerisindeyiz ve diğer konularda açık bir şekilde iletişimi sürdürüyoruz.” ifadesini kullanan Blinken, önemli görüşmeler yapıldığını yineledi.

‘REHİNELER YOĞUN OLARAK ODAKLANDIĞIMIZ BİR KONU’

ABD Orta Doğu İnsani Meselelerden Sorumlu Özel Temsilcisi David Satterfield ile özellikle insani yardım erişimiyle ilgili ayrıntılar üzerinde çalıştıklarını ve bu yardımları önemli ölçüde artırdıklarını kaydeden Blinken, çatışmalara insani ara verilmesinin uygulanabilirliği konusunu İsraillilerle görüştüklerini ifade etti.

Blinken, kritik noktalardan birinin de “rehineler konusunda ilerleme kaydedilmesi” olduğunu belirterek, “Bu bizim yoğun olarak odaklandığımız bir konu. Ancak aynı zamanda çatışmalara ara verilmesinin bu öneriyi ilerletmeye de yardımcı olabileceğine inanıyoruz.” dedi.

Yalnızca Gazze’ye değil, Batı Şeria’da olup bitenlere de çok odaklandıklarını kaydeden Blinken, “Batı Şeria’daki aşırılık yanlısı şiddet konusundaki endişelerimizi çok açık bir şekilde dile getirdik. İsrail hükümetinin bu sorunla daha etkili bir şekilde başa çıkma konusunda taahhütlerde bulunduğunu duyduk ve bunun gerçekleşmesini çok yakından takip ediyoruz.” diye konuştu.

İSVEÇ’İN NATO’YA KATILIMI İÇİN ORTAK KARARLILIK VAR

Blinken, “Türkiye, Mısır, Katar gibi ülkelerin rehineleri kurtarma konusunda Hamas’la çalışabilecek yeterli güce sahip olduğunu düşünüyor musunuz? Yoksa İsrail bombardımanı durdurmadığı sürece böyle bir şey söz konusu değil mi?” sorusuna, rehine konusunun detaylarına giremeyeceğini ancak konunun ABD’nin odak noktasında olduğunu kaydetti.

Diğer ülkelerin de rehinelerin kurtarılması konusunda önemli rol oynayacağını düşündüğünü belirten Blinken, bu konuda yapılacak yardımların gereklilik olduğuna dikkati çekti.

Blinken, “Türkiye, İsveç’in NATO’ya kabulünü desteklemeye hazır olduğuna dair size herhangi bir güvence verdi mi?” sorusunu, “Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan’ın onay protokollerini imzalaması ve Parlamento’ya göndermesi bizi çok cesaretlendirdi.” şeklinde yanıtladı.

Bu konuda ilerleme kaydedileceğine inandığını belirten Blinken, “İsveç’in ittifaka katılma sürecini tamamlamamız için ortak bir kararlılık olduğunu düşünüyorum. Bu, Türkiye’nin de bizim de sahip olduğumuz bir kararlılık.” dedi.

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!