Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Rasim Ozan Kütahyalı hakkında “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.
İddianamede, şüpheli Kütahyalı’nın, 16 Nisan’da, sosyal medya hesabından, “Yarın Kasım 2023 kurultayı iptal ediliyor. CHP’ye geçici kayyum atanarak 45 gün sonra 1 Haziran 2025’de CHP’nin yeni kurultayına gidiliyor” ve “Keçiören ve Etimesgut’a yarın operasyon geliyor.” şeklinde paylaşımda bulunduğu hatırlatıldı.
Şüphelinin, “halk arasında endişe korku veya panik yaratma saikiyle paylaşımları yaptığı” belirtilen iddianamede, Kütahyalı’nın sosyal medya hesabında 440 bin takipçisi bulunduğu, söz konusu paylaşımların takipçileri tarafından görüntülendiği ve bir çok sosyal medya kullanıcısınca alıntılanarak paylaşıldığı kaydedildi.
TOPLUMUN BELLİ KESİMLERİNİ KARŞI KARŞIYA GETİRDİ
İddianamede, “Şüphelinin sosyal medya ortamında, hiçbir veriye dayanmayan yanıltıcı bilgiyi, toplumda ayrışmaya toplumun belli kesimlerini karşı karşıya getirmeye ve bu yönüyle kamu barışını toplumun içinde bulunduğu huzur ve güven ortamını bozmaya elverişli şekilde paylaşmak ve yaymak suretiyle atılı suçu işlediği anlaşılmıştır.” tespitine yer verildi.
İddianamede, Kütahyalı’nın “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
NE OLMUŞTU?
Rasim Ozan Kütahyalı, geçen 16 Nisan’da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda CHP’ye geçici kayyum atanacağını iddia ederek, “Yarın Kasım 2023 CHP kurultayı iptal ediliyor. CHP’ye geçici kayyım atanarak, 45 gün sonra 1 Haziran 2025’te CHP’nin yeni kurultayına gidiliyor. Kayyım Hikmet Çetin olacak deniyor. Muhtemel bir ayaklanma ihtimaline karşı İstanbul’dan Ankara’ya çok sayıda güvenlik güçleri sevk edildi. Ankara’da tüm güvenlik güçleri izinleri iptal edildi. Yarın Ankara, çok uzun bir güne hazırlanıyor. Maalesef vaziyet böyle gözüküyor” ifadelerini kullandı.
Kütahyalı daha sonra da “Bir güvenlik bürokratı dostum aradı, İstanbul’dan Ankara’ya polis sevkiyatlarının ve Ankara’da güvenlik güçlerinin aşırı müteyakkız olma sebebinin iki belediyeye sabaha karşı yapılacak operasyonlar olabileceğini söyledi. Galiba Keçiören ve Etimesgut’a yarın operasyon geliyor…” diye yazdı.
Ardından Kütahyalı ilk paylaşımını alıntılayarak, “Böyle bir durumun olmadığı netleşmiştir. Yanlış bilgi. CHP kurultayının iptal ihtimali sıfır” ifadelerini kullandı.
Rasim Ozan Kütahyalı’nın paylaşımı piyasaları da etkiledi.
Kütahyalı’nın paylaşımları üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçundan soruşturma başlatıldı.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Kütahyalı, yurt dışı yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.