Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ankara’ya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Lavrov ile görüştü.
Görüşmenin ardından iki bakan kameralar karşısına geçti.
TAHIL KORİDORU
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Ukrayna limanlarından çıkan gemilerin güvenliğini her türlü çalışmaya hazırız. Bunu Türk mevkidaşlarımızla el ele yapmaya hazırız” dedi. Ancak Lavrov adım atmak için Ukrayna’nın Karadeniz limanları çevresindeki mayınları temizlemesi gerektiğini vurguladı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da “BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizmadan bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.
Çavuşoğlu, “Dünyanın hem Ukrayna hem de Rusya’dan ihraç edeceği ürünler varsa bunun önünü hep birlikte açmamız gerektiğine inanıyoruz” dedi.
SURİYE’YE OPERASYON
Suriye’ye yönelik askeri harekatla ilgili Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Hem Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit eden hem bize yönelik tehditlerini artıran terör örgütlerinin bu ülkeden temizlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Aynı konuda Lavrov da “Türk dostlarımızın, dış güçler tarafından (Suriye) sınırlarında oluşturulan tehditlerle ilgili hassasiyetlerini dikkate alıyoruz. ABD, Suriye’de gayri meşru şekilde bir takım örgütleri besliyor” dedi.
LAVROV’DAN MONTRÖ MESAJI
Lavrov, “Montrö Sözleşmesi’ne harfiyen uymak zorundayız” ifadelerini kullandı.
KORİDOR PLANI
Ukrayna ve Rusya’dan dünyaya ihraç edilecek ürünlerin önündeki engelleri Lavrov ile görüştüklerini kaydeden Çavuşoğlu, Ukrayna tahılının uluslararası piyasaya ihraç edilebilmesi için çeşitli fikirlerin ortaya çıktığını ve BM’nin bu konuda bir planı olduğunu ifade etti.
Çavuşoğlu, plana ilişkin şunları kaydetti:
“Bu konuda gemilerin denetlenmesi dahil (Buğday koridoru için) BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizma ve işbirliğini içeren bir plandan bahsediyoruz. Biz Türkiye olarak bu planı makul buluyoruz ve uygulanabilir bir plan olarak görüyoruz.”
Bu planın Rusya ve Ukrayna tarafından kabul edilmesi gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Bunun detaylarını görüşmek üzere İstanbul’da bir toplantıya ev sahipliği yapabileceğimizi BM’nin teklifi üzerine söyledik.” ifadelerini kullandı.
HEM UKRAYNA HEM RUSYA…
Ukrayna tahıl ürünlerinin, ayçiçek ve ayçiçek yağının uluslararası piyasalara ulaştırılması karşılığında Rusya’nın, ihracatının önündeki engellerin kaldırılması talebini de Türkiye’nin son derece meşru ve haklı bir talep olarak gördüğünü söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
“Bu konuyu sadece Rusya Federasyonunun ihraç ettiği tahılların ve gübrenin yaptırımlara dahil edilmediğini söyleyerek geçiştirmek de doğru değil. Son zamanlardaki açıklamalarda bunu görüyoruz. Oysa bu ürünleri taşıyacak gemilerin sigorta edilmesi, lojistik konular, limanlara ulaşabilmesi, yanaşabilmesi, verilecek servisler ve ödemelerle ilgili yani bankacılıkla ilgili işlemler konusunda da gerekli adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz. Yani dünyanın, hem Ukrayna hem de Rusya Federasyonu’nun ihraç edeceği ürünlere ihtiyacı varsa bunun önünü hep birlikte açmamızda fayda var diye düşünüyoruz. Burada önemli olan ortak anlayışa dayanan bir mekanizmanın tesis edilmesidir.”
Çavuşoğlu, gemilerin güvenli bir şekilde seyrüseferine devam edebilmesi için alınacak tedbirlerin görüşülmesinde fayda olduğunu ve mekanizmanın bir an önce hayata geçirilmesinin faydalı olacağını söyledi.
LAVROV: UKRAYNA TARAFI HAZIRSA BİZ DE HAZIRIZ
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da görüşmeye ilişkin şunları söyledi:
“Ülkeler arasındaki ilişkilerimiz olgun bir partnerlik döneminden geçiyor. Karşılıklı saygı ve yarar temellerine dayanıyorlar. Elbette ilişiklerimizin bu kadar hızlı gelişmesinin lokomotifi liderlerimiz arasındaki diyalogdur. Liderlerimiz 9 defa telefon görüşmesi yaptılar. Yatırım, ekonomik alanlarında konuları ele alma fırsatı bulduk. Ticaret hacmimiz ocak-mart aylarında iki misli arttı. 14 milyar dolara ulaştı. Ticaretimizi milli paralarla yapabilmek için ciddi perspektiflerimiz, potansiyelimiz var.
‘UKRAYNA TAHIL ÜRÜNLERİNİN PİYASADAKİ PAYI YÜZDE 1’
Uluslararası konuların arasında elbette ilgi odağımız Ukrayna meselesiydi. Bir kez daha mevcut problemlere dikkatini çektim Türk mevkidaşımızın. Bizim ülkemizin güvenliğini tehdit eden birtakım problemler oluştu sınırımızda. Bu bölgeden gelen birtakım güvenliğimizle ilgili endişemiz vardı. Askeri harekatımızdan bahsettim ve sayın bakana bilgi verdim. Biz sivillere olabildiğince minimum derecede hasar vermeye özen gösteriyoruz. Donetsk ve Luhansk’ta Rus vatandaşları korumak bizim amacımız. Ukrayna’dan tahıl ürünlerinin sevk edilmesi konusunu da ele almış bulunuyoruz. Batılılar bunu bir facia olarak göstermeye çalışıyor halbuki Ukrayna tahıl ürünlerinin piyasadaki payı sadece yüzde 1’dir. Dolayısıyla herhangi bir gıda krizi buradan gelmez. Bunu gıda krizine yol açacağını söyleyemeyiz. Duymak isteyen, anlamak isteyen argümanlarımızı duyar.
‘UKRAYNA GEMİLERİ REHİN GİBİ TUTUYOR’
Türk dostlarımızın çabalarına büyük önem atfetmekteyiz. Çok kıymetlidir Türk mevkidaşlarımızın çabaları. Onlar hem tahıl ürünlerinin hem de yabancı gemilerin Ukrayna limanlarından çıkışını tahliyesini sağlamaya çalıştılar bizimle. Ukraynalılar bu gemileri ve insanları orada adeta rehin gibi tutuyorlar. Deniz kuvvetlerimiz, Karadeniz filomuz orada devamlı olarak beşeri koridorlar açıyor. Ukrayna’nın sularından boğazlara kadar açılan koridordan bahsediyoruz. Bu güzergahtan gitmek isteyen tüm gemiler buradan yük taşıyabilir, hareket edebilirler. Ukraynalılar mayınsızlaştırma faaliyetine hazır olduklarını beyan ediyorlar; ama birkaç gün önce Sayın Zelenski, ‘Bize gemilere karşı kullanabileceğimiz silahları verin. Biz oradaki problemleri hallederiz’ dedi. Bu çok net bir açıklama. Ne yapmak istedikleri buradan anlaşılıyor. Mayınsızlaştırma faaliyetlerine başlamaya hazırsa Ukrayna tarafı biz de buna hazırız. Türk askeri makamlarıyla da bu sürecin detaylarını görüşmekteyiz. Bu çok ufak bir problem aslında. Bizim tarafta gemi çıkışlarına herhangi bir engel yok.”
ABD: ANKARA İLE GÖRÜŞECEĞİZ
ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Türkiye ziyaretini yakından takip edeceklerini ve ziyaretten sonra görüşmelerle ilgili Ankara ile konuşacaklarını söylemişti.
Price, dünkü basın toplantısında gündemdeki soruları yanıtladı.
Lavrov’un Türkiye ziyaretine ilişkin bir soruya Price, “Buradan çok önemli bir şey beklemeli miyiz bilmiyorum. Elbette ki bunu yakından takip edeceğiz ve ziyaret sonrasında Türk müttefiklerimizle konuşacağız. Yine ifade ediyorum, Ukrayna ile dikkatli bir şekilde yakından koordine edilmiş her diplomatik çabayı destekliyoruz.” dedi.
Price, Ukrayna’nın gıda ve gübresinin küresel piyasaya ihracı konusunda bu ülkenin de masada olması gerektiğini belirtti.
Gıda ve gübre konusundaki sorunun Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya müdahale ettiğinden bu yana devam eden bir sorun olduğunu vurgulayan Price, Lavrov’un Ankara’daki temaslarının bahsi geçen gübre ve gıda ihracatı sorunun çözmeye yetmeyeceğini, Ukrayna’nın da bu konuya dahil olması gerektiğini savundu.
Ned Price halt etmis. Utanmadan gözümüzün önünde pkk yi destekleyip bir de bize müttefigimiz diyorlar.
Tahil tasiyacak gemilerin güvenligini Türk savas gemileri degil, NATO`ya üye olmayan ve Karadenizde Kiyisi olmayan bir ülkenin yapmasi gerekir. Karadenize girebilmek icin firsat bekleyen birileri icin alinabilecek en iyi önlem bu olur. Tahil gemilerine refakat edecek Savas gemilerine birileri kesin biryerlerden bir füze sallayip, sonra NATO`nun daha dogrusu ABD`nin karadenize girme sebebini yaratacaktir. Ukraynaya bugdaya giderken, karadenizden olmayalim. Egeye zaten yerlestiler.