Ruslar Su-57’yi aşıyor: İnsansızı geliyor

featured

Beşinci nesil Su-57 uçaklarının üretimi devam ederken, GosNIIAS Başkanı Sergey Hohlov, altıncı nesil savaş uçakları üzerinde çalışmalar yapıldığını, bu uçaklarda pilotlu kontrol özeliğinin isteğe bağlı olabileceğini söyledi. Peki Su-57’nin teknik özellikleri nedir? F-35 mi Su-57 mi daha üstün?

Rusya Devlet Havacılık Sistemleri Araştırma Enstitüsü (GosNIIAS) Başkanı Sergey Hohlov, “Altıncı nesil uçaklar üzerinde çalışmalar sürüyor. Bu uçakların beşinci nesil uçaklardan başlıca farkı ise temel versiyonunun insansız olabilecek olması. Pilotlu kontrol özelliği isteğe bağlı olacak. Hâlihazırda mevcut olan özellikler ise geliştirilecek.” ifadelerini kullandı.

SU-57, F-35’İN TEKELİNE DARBE VURACAK

Hohlov, altıncı nesil uçakların daha hızlı, daha fazla manevra kapasitesine sahip, radarlarda daha fazla algılanamaz olacağını ifade etti.

Rusya’da şimdilerde beşinci nesil Su-57 savaş uçaklarının üretimi yapılıyor. Üretilen ilk uçaklar bu yıl sonuna kadar Rus Hava Kuvvetleri’nde olacak. Bu tür 76 uçağın tedarikine yönelik haziran ayı sonundaki Army-2019 fuarında anlaşma imzalanmıştı.

SU-57’NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Kaynak: Sputnik

UÇAN KOCA BİR RADAR

Hindistan’da yayın yapan eurasiantimes.com’da ‘Neden Hindistan Su-57 almayı ciddi şekilde düşünmeli’ başlıklı makalede de Su-57’nin çok bilinmeyen teknik özelliklerine ilişkin şu tepitler yapıldı:

“ABD savaş doktrini havacılıkta görünmezlik üzerine kurulurken, Rus savaş doktrini görünmezliği görünür yapmak üzerine kuruludur. Su-57 savaş uçağı da Rusların bu anlayışının ürünüdür. Daha önce hem Ruslar hem de Çinliler, F-35 ve F-22’yi yüzlerce kilometre öteden yakalayabilen yer radarları yaptılar. Su-57’nin öyle bir özelliği var ki bu özellik ne F-35 ne F-22 ne de J-20’de var.

Denilebilir ki bu uçak, başlı başına uçan koca bir radar. Yüzlerce kilometre öteden hedefi tespit ederek avını avlıyor. Sahip olduğu radarlar, savaş uçağını oldukça benzersiz yapıyor. Çünkü bu radarlar geleneksel anlamdaki diğer radarlardan oldukça farklı. Örneğin X-Bant AFAR radar elemanı, sadece gövdenin ön tarafında değil, aynı zamanda pilotun çok yönlü bir görüntüsünü sağlayan uçağın yanlarında da bulunuyor.

F-35’TEN ÇOK ÖNCE GÖRÜYOR

Uçağın 3 Aesa Radarı ise görüş sahası dışında yüzlerce kilometre ötedeki radar görüntüsünü pilota iletiyor. Tikhomirov NIIP X-Band / L-Band Active Electronically Steered Array radarlar ise F-35’i daha önce görüyor.

Diğer beşinci nesil çok işlevli avcı uçaklarında böyle bir radar yok ve hava savaşında herkesin bildiği gerçek şöyle: Önce algılayan ilk ateş eder.

Hiçbir Batı menşeli uçakta olmayan elektronik sistemler ve radar kabiliyetine sahip olan Su-57, aynı zamanda havada uçmayı aniden bırakıp dağ yamacında kayan bir kayak gibi süzülerek radarlardan kaybolabiliyor. Bu şekilde sadece radardan kaçma değil kendisine atılan füzelerden de kurtulma kabiliyeti var. Bu, F-22, F-35 ve J-20 gibi beşinci nesil uçaklarda olmayan bir beceri.”

SU-57 İLE F-35 KARŞILAŞTIRMASI

Rus Hava Kuvvetleri envanterine Su-57’nin bu yıl girmesi bekleniyor. F-35 ise başta programda yer alanlar olmak üzere bir dizi ülkede kullanılıyor.

Su-57’nin takviyesiz süpersonik uçuş, kısa mesafeli kalkış ve iniş, radarlara görünmezlik (hayalet) teknolojileri, kapalı bölmelerde silah sistemleri, süper manevra kabiliyeti gibi özellikleri bulunuyor.

F-35 ise kısa mesafeli kalkış ve iniş, dikey kalkış ve iniş, radarlara görünmezlik (hayalet) teknolojileri ve kapalı bölmelerde silah sistemleriyle görev yapıyor.

Rusya’nın 5. nesil savaş uçağı saatte 2 bin 600 kilometre azami hıza, F-35 saatte bin 931 kilometre azami hıza sahip bulunuyor.

Su-57, 5,8 saat uçarken, F-35’te bu süre 2 saat 36 dakika. Su-57, 10 bin kilogram azami muharebe yükü taşıyabiliyor, 35 bin 480 kilogram azami kalkış ağırlığına ulaşıyor, yaklaşık 11 bin 100 kilogram iç yakıt rezervi bulunuyor.

F-35 ise 8 bin 160 kilogram azami muharebe yükü taşıyabiliyor, 31 bin 751 kilogram azami kalkış ağırlığına ulaşıyor, yaklaşık 8 bin 900 kilogram iç yakıt rezerviyle görev yapabiliyor.

 

KARAR ANKARA’NIN

Rusya’nın Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Dmitriy Şugayev, geçen ay yaptığı açıklamada Türkiye’yle SU-35 ve SU-57’nin teslimatına ilişkin görüşme yürütmekte olduklarını söyledi. Demir ile görüşmesinden önce açıklama yapan Dmitriy Şugayev, “Türk meslektaşımla ele alacağımız hususlardan birisi S-400 teslimatı. Ardından SU-35 ve SU-57 teslimatı ihtimali üstünde görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Türkiye’nin önemli bir ilgisi söz konusu” demişti.

Rus devlet kanalı Rossiya-1e demeç veren Başbakan Yardımcısı Borisov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova’da katıldığı MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı’nda Su-35 ve Su-57’lerin ön plana çıkmasını değerlendirdi.

Türkiye’nin Su-35 ve Su-57’lere gerçekten ilgi göstereceğini umduğunu belirten Borisov, bu uçaklarla ilgili nihai kararı Ankara’nın alacağını vurguladı.

Moskova ziyaretinin ardından dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile yaşanan F-35 krizinden sonra Rus yapımı Su-35 ve Su-57 uçaklarının alternatifler arasında olup olmadığı sorusuna “Niye olmasın? Boşuna gelmedik buraya” yanıtı vermişti.

Erdoğan’dan Rusya dönüşü Su-57 yorumu: Boşuna gelmedik buraya

Ruslar Su-57’yi aşıyor: İnsansızı geliyor

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!