Rusya’dan Türkiye’ye Su-57 ve Su-35 mesajı

featured

Rusya Federal Askeri Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Başkanı Dimitri Şugayev, yeni nesil Su-57 tipi savaş uçaklarını ‘Rusya Silahlı Kuvvetleri’ne yeterli teslimat yapılana kadar’ Türkiye’ye satmayacaklarını söyledi. Şugayev, Türkiye’nin ilgilenmesi durumunda Su-35 seçeneğini, değerlendirilebileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 27 Ağustos’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Su-57 savaş uçağını da incelemişti.

Bu ziyaret, Ankara’nın F-35‘in muadili olarak görülen bu uçakları satın alabileceği yönünde bir mesaj olarak da algılanmıştı.

ABD’nin iyiliğini hâlâ anlayamadık… Ankara F-35’ten vazgeçmiyor!

Rus Interfax haber ajansına konuşan Şugayev, Su-57 savaş uçaklarının Türkiye’ye muhtemel teslimatı ancak Rus ordusunun beşinci nesil savaş uçaklarıyla ilgili öncelikli talepleri karşılanırsa değerlendirilecek” dedi.

Vladimir Putin, Mayıs ayındaki açıklamasında Rusya Savunma Bakanlığı’nın 2028’e kadar 76 adet Su-57 savaş uçağı tedarik edeceğini duyurmuştu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Şugayev, Rusya’nın Türkiye’ye Su-57 yerine Su-35 savaş uçağı temin edebileceğini söyledi.

Şugayev, “Türk tarafı ilgi duyduğunu dile getirirse, Rus tarafı Türkiye’ye Su-35 savaş uçağı tedarik etme seçeneğini değerlendirmeye hazır” dedi.

Şugayev’e göre Rusya ayrıca, Türkiye’ye kendi dördüncü ve beşinci nesil uçaklarını geliştirmesinde de yardım etmeyi değerlendiriyor.

Rus yetkili, tarafların yeni nesil uçakların teknik özellikleri ve beşinci nesil savaş uçaklarının ilk deneme çalışmaları için de istişarelerde bulunduklarını söyledi.

Şugayev, “Beşinci nesil savaş uçağındaki deneyimlerimiz göz önünde bulundurulduğunda, Rusya bu projenin parçası olabilir. Bu tip bir işbirliği tüm savaş uçakları sistemleri için mümkün olabilir. Bu taraflar arasında görüşülüyor. Ama Rusya ile Türkiye’nin ortak yeni bir savaş uçağı üretilmesine dair görüşmelerin başladığını söylemek için çok erken” dedi.

ABD, Türkiye’yi üreticisi olduğu F-35 programından çıkarmıştı. Su-57 ve Su-35 de Amerikan F-35’e alternatif görülüyordu.

Şugayev ayrıca, “Şimdilik Türkiye’de müşterek S-400 üretim sistemi için bir düzen kurulmadı. Bunu yalnızca muhtemel bir işbirliği olarak görebiliriz. İkili anlaşmalarımız uyarınca Türkiye tedarik edilen malzemeleri 2030’a kadar ödeyebilir” diye konuştu.

Ruslar Su-57’yi aşıyor: İnsansızı geliyor

Beşinci nesil Su-57 uçaklarının üretimi devam ederken, geçen aylarda GosNIIAS Başkanı Sergey Hohlov, altıncı nesil savaş uçakları üzerinde çalışmalar yapıldığını, bu uçaklarda pilotlu kontrol özeliğinin isteğe bağlı olabileceğini söyledi. Peki Su-57’nin teknik özellikleri nedir? F-35 mi Su-57 mi daha üstün?

SU-57, F-35’İN TEKELİNE DARBE VURACAK

Hohlov, altıncı nesil uçakların daha hızlı, daha fazla manevra kapasitesine sahip, radarlarda daha fazla algılanamaz olacağını ifade etti.

Rusya’da şimdilerde beşinci nesil Su-57 savaş uçaklarının üretimi yapılıyor. Üretilen ilk uçaklar bu yıl sonuna kadar Rus Hava Kuvvetleri’nde olacak. Bu tür 76 uçağın tedarikine yönelik haziran ayı sonundaki Army-2019 fuarında anlaşma imzalanmıştı.

Hindistan’da yayın yapan eurasiantimes.com’da ‘Neden Hindistan Su-57 almayı ciddi şekilde düşünmeli’ başlıklı makalede de Su-57’nin çok bilinmeyen teknik özelliklerine ilişkin şu tespitler yapıldı:

“ABD savaş doktrini havacılıkta görünmezlik üzerine kurulurken, Rus savaş doktrini görünmezliği görünür yapmak üzerine kuruludur. Su-57 savaş uçağı da Rusların bu anlayışının ürünüdür. Daha önce hem Ruslar hem de Çinliler, F-35 ve F-22’yi yüzlerce kilometre öteden yakalayabilen yer radarları yaptılar. Su-57’nin öyle bir özelliği var ki bu özellik ne F-35 ne F-22 ne de J-20’de var.

Denilebilir ki bu uçak, başlı başına uçan koca bir radar. Yüzlerce kilometre öteden hedefi tespit ederek avını avlıyor. Sahip olduğu radarlar, savaş uçağını oldukça benzersiz yapıyor. Çünkü bu radarlar geleneksel anlamdaki diğer radarlardan oldukça farklı. Örneğin X-Bant AFAR radar elemanı, sadece gövdenin ön tarafında değil, aynı zamanda pilotun çok yönlü bir görüntüsünü sağlayan uçağın yanlarında da bulunuyor.

SU-57 İLE F-35 KARŞILAŞTIRMASI

Rus Hava Kuvvetleri envanterine Su-57’nin bu yıl girmesi bekleniyor. F-35 ise başta programda yer alanlar olmak üzere bir dizi ülkede kullanılıyor.

Su-57’nin takviyesiz süpersonik uçuş, kısa mesafeli kalkış ve iniş, radarlara görünmezlik (hayalet) teknolojileri, kapalı bölmelerde silah sistemleri, süper manevra kabiliyeti gibi özellikleri bulunuyor.

F-35 ise kısa mesafeli kalkış ve iniş, dikey kalkış ve iniş, radarlara görünmezlik (hayalet) teknolojileri ve kapalı bölmelerde silah sistemleriyle görev yapıyor.

Rusya’nın 5. nesil savaş uçağı saatte 2 bin 600 kilometre azami hıza, F-35 saatte bin 931 kilometre azami hıza sahip bulunuyor.

Su-57, 5,8 saat uçarken, F-35’te bu süre 2 saat 36 dakika. Su-57, 10 bin kilogram azami muharebe yükü taşıyabiliyor, 35 bin 480 kilogram azami kalkış ağırlığına ulaşıyor, yaklaşık 11 bin 100 kilogram iç yakıt rezervi bulunuyor.

F-35 ise 8 bin 160 kilogram azami muharebe yükü taşıyabiliyor, 31 bin 751 kilogram azami kalkış ağırlığına ulaşıyor, yaklaşık 8 bin 900 kilogram iç yakıt rezerviyle görev yapabiliyor.

Rusya’dan Türkiye’ye Su-57 ve Su-35 mesajı

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!