S-400 için yapılan plan bu mu?

featured

Yeni Başkan Joe Biden yönetiminde ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ilk cephesi de S-400’ler konusunda cereyan edecek yaptırımlar olacak. Hükümet basını S-400’ler konusunda iki tarafın da kabul edebileceği bir formül arayışına girdi! Böyle bir formül olduğunu öne süren Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, “Pakistan modeli” önerdi.

ABD Senatosu, Kuzey Akım 2 boru hattı projesine ve Türkiye’ye S-400 füze savunma sistemlerini satın alması nedeniyle yaptırımların önünü açan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasasını (NDAA) kabul etti. Tasarı senatoda 3’te 2 çoğunlukla kabul edildiği için Trump’ın veto hakkı ortadan kalktı.

Yani ABD Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamında Türkiye için öngörülen 12 yaptırımdan 5’i, 30 gün içinde başkan tarafından seçilerek yürürlüğe konacak.

Yaptırımların kaldırılmasının şartları ise şu şekilde belirtildi:

“Başkan yaptırım uyguladıktan sonra 1 yıl içinde Kongrenin gerekli komitelerine, Türkiye’nin veya yaptırım uygulanan kişilerin artık S-400’leri veya bunların yerine herhangi bir Rus sistemini uhdesinde bulundurmadığını, Türk topraklarında Rus hükümeti veya şirketleri adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400’leri çalıştırmadığını teyit ettikten sonra, Türkiye’den Türk hükümetinin veya hükümet adına başka bir tarafın S-400 veya onun yerini alabilecek bir sistemi tekrar edinmek için CAATSA’nın 231. bölümünün kapsamına girecek herhangi bir faaliyete girmeyeceğine dair taahhüt aldıktan sonra yaptırımları kaldırabilir.”

Yeni Başkan Joe Biden yönetiminde ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ilk cephesi de S-400’ler konusunda cereyan edecek yaptırımlar olacak.

Öte yandan hükümet basını S-400’ler konusunda iki tarafın da kabul edebileceği bir formül arayışına girdi!

Böyle bir formül olduğunu öne süren Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, “Pakistan modeli” önerdi.

Acet’in yazısının satır başları şöyle:

“Geçtiğimiz günlerde New York Times Gazetesi’nde Türk-Amerikan ilişkilerinin Biden dönemindeki karakterini konu alan önemli bir yazı çıktı.

Yazıya göre gazeteye konuşan Biden’ın danışmanları, “Türkiye ile geleneksel ve teknik diplomasi kanalları üzerinden bağlantıya geçeceklerini, daha önce Trump ve Erdoğan arasındaki ani görüşme trafiği gibi bir iletişime yaslanmayacaklarını” söylemişler.

Bu ne demek oluyor?

Geleneksel ve teknik diplomasi kanallarını kullanmak demek, kurumlar arası iletişim kanallarının daha etkili şekilde devreye sokulacağı bir dönem anlamına geliyor.

Bu, geçiş sürecinde yeni büyükelçi Mercan’a yüklenen misyonun ne kadar önemli olduğunu gösteren bir başka işaret olarak görülebilir.

İLK SINAMA S-400’DE OLACAK

New York Times Gazetesi’nde çıkan haberde değinildiği gibi, Biden yönetiminin S-400 füzelerine yaklaşımı yeni dönemin ilk sınavı olacak.

Bu konuda iki tarafın pozisyonuna bakıldığında ‘aradaki makasın’ bir hayli açık olduğu biliniyor.

2019’da Osaka’da yapılan G-20 zirvesinde Donald Trump herkesin gözü önünde bu konuda Türkiye’nin haklılığına değinen açıklamalar yapmasına, “Bizim hatalarımız nedeniyle Türkiye’nin başka seçeneği kalmadı” demesine rağmen, ABD’nin kurumsal pozisyonunda bir değişiklik olmadı.

Sadece füze bataryaları gelene kadar “Bir çivisi dahi gelirse yaptırım uygularız” tehdidinin yerini, füzeler geldikten sonra “Madem geldi, hiç olmazsa bunu aktif hale getirmeyin” şeklindeki ‘B planının’ alması dışında.

Bu böyle diye Türkiye’ye gelen S-400 bataryalarının geri gönderilmesi, bir başka ülkeye satılması gibi seçeneklerin Ankara’da kabul göreceği düşünülemez.

O aşamalar çoktan geride kaldı.

S-400 İÇİN ORTA YOL FORMÜLÜ

Peki ama bu zorlu başlıkta her iki tarafın da kabul edebileceği bir formül var mı?

S-400’lerin satın alınması süreçlerinin içinde yer almış, sistemin teknik niteliklerini çok iyi bilen tecrübe sahibi bir ismin ifadesiyle:

“Evet var.”

Peki, nasıl bir formül bu?

İsminin kullanılmaması kaydıyla konuşan kaynağa göre bu formülün adına Pakistan modeli diyebiliriz.

Şöyle ki;

90’lı yıllarda Pakistan’a F-16 satışı gündeme geldiğinde, Amerikalılar, bu uçakların istemedikleri şekilde kullanılmayacağından emin olmak için Pakistan yönetimi ile bir anlaşma yapmışlar.

Daha doğrusu bu ülkede ortak şekilde kullanılmak üzere bir ofis açılmış ve

F-16’ların kullanımı buradan izlenmiş.

Kaynağıma göre, benzeri bir yöntem S-400’ler için de işletilebilir.

Buna göre;

Türkiye ile ABD, Pakistan’daki modele benzer bir anlaşmaya varır, o doğrultuda Türk ve Amerikalı isimlerin birlikte görev alacakları bir ofis açılır.

Bu formüle göre S-400 sisteminin aktif halde tutulmasında bir sorun yok.

Yalnız, F-35 uçakları için oluşabilecek risk durumlarında S-400 bataryalarının yönü başka tarafa çevrilir ve bu durum, ortaklaşa oluşturulacak ofiste görev alan Amerikalılar tarafından izlenerek teyit edilir.

Böylece, Amerikalıların F-35’lerin sırları S-400 tarafından ele geçirilecek korkuları bertaraf edilmiş olur.

Böylece her iki taraf için de bir orta yol bulunmuş olur.

ABD ile müzakerelerde böyle bir formül konuşulur, tartışılır mı bilmiyorum.

Niyet üzüm yemekse bu ya da buna benzer parlak fikirler gündeme gelebilir.

İzlemeye devam.”

S-400 için yapılan plan bu mu?

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 Yorum

  1. böyle bir (sözde) cözüm geri zekalilik/dangalakliktan baska bir sey ifade etmez!

  2. Pakistan modeli mi? Yok ya onca yaygarayı koparacaklar tehdit üstüne tehdit sonra gel benim aldığım ürüne karış. Hadi ordan!

  3. 12 Aralık 2020, 18:58

    Türk savunmasında başka birinin söz hakkı olamaz! Kendimizi F-35 kullanıcılarından savunmayacak mıyız? Zaten onlar bize asıl tehdidi oluşturuyor! Bu, bağımsızlığın yitirilmesi olur; kabul edilemez! Kendimizi F-35’e karşı koruyabilmemiz istemiyorsa, savunmaya hazırlansak iyi olur!

  4. O zaman Türk hava sahasına F-35 sokma birader? Nedir senin derdin? Sen yunanistana F-35 satıcam diyorsun. Ne yapalım tekrar işgal mi bekleyelim. Akla bak F-35 gelirse Türkiye S-400 ün yönünü başka yere çevirecekmiş. Bu adamlar nasıl yazar oluyor ya?

  5. 12 Aralık 2020, 14:04

    ne gerek var ya buna vahdettin gibi ülkenin anahtarını hediye edin abd ye olsun bitsin dert ettiğiniz şeye bak

  6. Bu yaptırımlara verilecek en güzel cevap Rusya’dan savaş uçağı alınmasıdır.

  7. F35ler Suriye ve Irak’da olduğu gibi Kürdistan kurmak için saldırdığında S400’leri kör sağır mı yapacağız? ABD yerimizde olsa bunu asla kabul etmezdi.

  8. Eskiden yazının en önemli kısmı yazının ortasından sonra değil hemen başlıktan sonra gelirdi. Sanırım yeni editör aldınız ve o VeryansınTv’yi mynet ya da hürriyet haberle karıştırdı! Burası VeryansınTv, siz yapmayın bari. Başlarda hiç böyle okuyucuyu uğraştıran haberler görmezdim. Son bir iki ayda peydah oldu bunlar. Sayfada çok oyalanmamın size maddi bir yararı varsa ben gönüllü olarak okumam bitse de bi saat sayfadan çıkmam. Ama böyle yapmayın lütfen siz harbisiniz diye sizi tercih ediyoruz.

  9. Hic olabilecek bir durum degil ayrica da cok sacma. Egemen bir ülkenin kabul edemeyecegi bir tutum. Türkiyenin S-400‘leri alma sebebi zaten bu hacli emperyalistlerin bizi NATO ya alip, kendilerine mecbur etmeleri, sömürmeleri ve uzun bir süredir de sürekli tehdit etmeleri degil mi? Beni tehdit eden eskiyadan, silahimi ona karsi kullanip kullanmayacagimin müsaadesini mi isteyecegim? Böyle bir gerizekalilik olur mu? S-400‘ler Eger F35‘ lerin „sirlarini“ calabilecek kabiliyette iseler, zaten bu sistem Suriyede kullaniliyor ve Israil F35 leri suriyede defalarca kullandi. Böyle bir adim, Türk milletinin onurunun bir kez daha ayaklar altina almak olur. Bu SmartPhone jenerasyonu onur ve seref kavramlariyla ne kadar ilgilenir, orasi da baska bir konu.

  10. 12 Aralık 2020, 08:21

    Türkiye vites veya geri adım atarsa akıbeti Orta Asya ya varana dek sürülecektir. Netflix-üreyemeyenler birliği ‘Lgbt ve GDO adım adım bizi takip edip, bizleri beklemektedir. S 400-Çin’e giden Tren ve olmazsa olmaz Avrasya birliğine giriş Atatürk, İslam alemi ve Türkler için olmazsa olmazdır. Refah, omurgalılık ve bağımsızlık ancak bu şekilde gelir/gelecektir.

  11. S-400 için ABDye al babayı modeli uygulanmalı. Belli ki bunlar bize saldıracak ondan bu kadar mesele ettiler.

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!