Fahrettin Koca: Esas dalgayı geçen ay yaşadık

featured

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Türkiye genelindeki yatak doluluk oranı yüzde 48, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 31” açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; Adana, Mersin, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Kilis olmak üzere 7 ildeki koronavirüsle mücadelede gelinen noktayı aktardı. Bakan Koca açıklamasında yerli aşı çalışmalarından, Türkiye geneli yatak doluluk oranına kadar birçok konuda önemli bilgiler paylaştı.

Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları;

Salgından en az etkilenerek çıkmaya çalışan ülkelerden biriyiz. Eksiksiz bir mücadele hedefliyoruz. Yolu bu yöntemle kısaltıyoruz. Salgın döneminde tedaviyi sürdürmemiz sağlık sistemimizin gücünü gösterdi. 

Aşı çalışmalarında ülkemizin gösterdiği başarı virüse karşı kayıtsızlığa yol açmamalı. Bugünkü çalışmamızdan önce Adana Şehir Hastanesinde hastalarımızı ziyaret ettim. Adana Şehir Hastanesi’nde 62 koronavirüs hastası var. 

Adana, Mersin, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Kilis olmak üzere 7 ilimizin koronavirüsle mücadelede geldiği noktayı ele aldık.

Adana’da vaka sayımız 1 ay öncesine göre vaka sayımız 3’te 1’e inmiş durumda. Adana’da yatak doluluk oranı yüzde 79. Solunum cihazı doluluk oranı yüzde 30. 

Mersinde’de yatak doluluk oranı yüzde 49, yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 65.

Gaziantep’te yatak doluluk oranı yüzde 58, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 77.

Kahramanmaraş’ta yatak doluluk oranı yüzde 50, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 78.

Hatay’da yatak doluluk oranı yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 77.

Osmaniye’de yatak doluluk oranı yüzde 50, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 67

Kilis’te yatak doluluk oranı yüzde 49.

‘TÜRKİYE GENELİNDE YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 68’

Türkiye genelindeki yatak doluluk oranı yüzde 48, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 31.

Özellikle faz 3 çalışmalarına izin vermekteki maksadımız insanımızın üzerindeki başarısını görmek ve aksiyon alabilmekti. Şu ana kadar aşı yapılan insanımızla ilgili komplikasyon gözlemlemedik.

YERLİ AŞI ÇALIŞMALARI NASIL UYGULANACAK?

Pazartesi ya da salı günü bin kişilik yerli aşı üretiminin dozu tamamlanmış olacak. Üretimden sonra denekler üzerinde çalışmalar başlayacak. İlk olarak 44 kişide denenecek. Deneklerin baştan 5 günlük karantinaya alınma süreci olacak. Bu süreç 2 haftalık bir zaman gerektirecek. 2 tane çalışmanın uygulamaları daha ön planda olacak. Önümüzdeki dönemde 2 ya da 3 aşıyla daha insan uygulamasına geçmiş olacağız.

Esas dalgayı Anadolu, geçtiğimiz aylarda yaşadı.

İSTANB’UL DIŞINDA VAKANIN AZALMADIĞI İL YOK’

15 Ekim’den itibaren yeniden bir saha çalışması yapıyoruz. Bağışıklık haritası dediğimiz. 1-1,5 ay bunu tekrarlayacağız. Avrupa ilerleme raporu yayınlandı. Bu raporda Türkiye’nin koronavirüsle mücadelede göstediği balşarıdan bahsediyor. 3 haftalık dönemde bütün Türkiye’de vaka sayılarında iniş yaşandı. Şu an Ankara vaka sayısında İstanbul’un yarısına indi. Şu son dönemde İstanbul dışında bütün illerde vaka sayılar azaldı. İstanbul’da da önümüzdeki dönemde bu artış kontrol altında olacak.

’22 MART’TAN ÖNCE TESTİ POZİTİF OLAN MERSİNLİ YOK’

Bu yayında Şubat ayında sehven olarak geçmiş. Ben sadece şunu söylüyorum Şubat’la ilgili Mersin’de yayında bahsedilen 21 vaka, 25 Mart. Şubat değil. 22 Mart’tan önce testi pozitif olan Mersinli yok. Lütfen sağlık üzerinden siyaset yapılmasın. Sağlık üzerinden siyaset şifa olmaz.

Fahrettin Koca: Esas dalgayı geçen ay yaşadık

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

VeryansınTV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!