1. Haberler
  2. Gündem
  3. Sağlık Bakanlığı’ndan sezaryen doğum kararı… Yasak getirildi!

Sağlık Bakanlığı’ndan sezaryen doğum kararı… Yasak getirildi!

Süper Lig'in 31. haftasında takımların sahaya çıkarken taşıdığı "Doğal olan normal doğum" pankartına ilişkin tartışmalar devam ederken Sağlık Bakanlığı'ndan dikkat çeken bir hamle geldi. Buna göre özel tıp merkezlerinde artık planlı sezaryenle doğum yasak olacak.

featured

Süper Lig’de futbolcular maça “normal doğumu” teşvik eden pankartla çıkarken, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan tepki gösterenlere yanıt verdiği açıklamasında “Bakanlığımızın normal doğumu teşvik etmesi, sizi niçin bu kadar rahatsız ediyor?” ifadelerini kullanmıştı.

İlişkili Haber
thumbnail

Erdoğan’dan ‘normal doğum’ yanıtı: Bu hezeyanlara ayıracak vaktimiz yok

Haberi görüntüle

Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı kapsamında Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’i güncelleyerek işletme ve hizmet sunum standartlarına ilişkin bir dizi düzenlemeye imza attı.

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle tıp merkezleri, poliklinikler, muayenehaneler ve tüm özel sağlık kuruluşlarındaki sağlık hizmetleri konusunda yeni düzenlemeler getirildi.

Buna göre; tıbbi bir gerekçe gösterilmediği sürece tıp merkezinde sezaryen yapılamayacak. Normal doğum yaptırılmak istenmesi halinde doğum ünitesi yapılması mecburi olacak.

İşte ilgili madde:

“Tıp merkezinde normal doğum yaptırılmak istenmesi halinde Ek-4/Ç’de yer alan kriterler kapsamında kuruluş bünyesine doğum ünitesi eklenmesi zorunludur. Ameliyathanesi bulunmayan tıp merkezinde doğum ünitesi kurulmasına izin verilmez. Tıp merkezinde planlı sezaryen yapılamaz.”

ELEKTRONİK KAYIT VE BİLDİRİM ZORUNLU OLACAK

TRT Haber’in aktardığına göre, ameliyathanesi bulunmayan tıp merkezinde doğum ünitesi kurulmasına izin verilmeyecek. Doğum ünitesi giriş çıkışları kontrol edilebilir nitelikte ve genel sirkülasyondan uzak olmak üzere ameliyathaneye kolay ulaşılabilir konumda yapılacak. Doğum salonu en az 16 metrekare olacak.

Kayıtlar ve arşivler için günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, elektronik kayıt ve bildirim zorunlu olacak.

Tıbbi tedavi uygulamalarının bilimsel standartlara uygunluğunu değerlendirmek amacıyla tıbbi endikasyon ve uygulama denetimleri yapılacak.

UYGULAMA İZİN BELGESİ ZORUNLU OLACAK

24 saat kesintisiz hizmet veren, uzman tabip kadro sayısı 10 ve üzeri olan tıp merkezlerinde acil ünitesi ile cerrahi müdahale birimi kurulabilecek. Cerrahi müdahalelerin, herhangi bir sebepten dolayı ikinci bir müdahaleyi gerektirmeyecek nitelikte olması şartı aranacak.

Uygulama izin belgesi alınması zorunlu olacak. İki ve daha fazla poliklinik birleştirilerek tıp merkezine dönüştürülebilecek.

Muayenehanelerde başvurulacak tıbbi uygulamaların çerçevesi çağdaş tıp kurallarına uygun olacak. Tıp merkezinin bünyesinde yürütülen tıbbi laboratuvar, radyoloji, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp hizmetleri gerekli izin belgelerinin alınması şartıyla verilebilecek.

 

Abonelik

VeryansınTV'ye destek ol.
Reklamsız haber okumanın keyfini çıkar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Sen bu milletin cebindeki paraya dokunmadan bu işi çözemezsin. Sezeryen mi o zaman 10 bin dolardan başlayan fiyatlar.
    Bugünkü durum hem polikliniğe hemde doktora yariyor, bol para. Halbuki sezeryen tercih değil çok ciddi şartlarda gerekirse uygulanır. Demek en büyük sorumluluk doktorda.
    Birde bu toplumda yalnis bir bilgi dolaşıyor. Kadin dogum yaptiginda şeyi buyurmuş. İşte bu sacmaliga karşı toplum eğitilmeli.

    Cevapla
Giriş Yap

Veryansın TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun!